Blatter a Platini sú nevinní, rozhodol súd. Zbavili ich obvinenia z podvodu

Bývalý šéf FIFA Joseph Blatter.
Bývalý šéf FIFA Joseph Blatter. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. júl 2022 o 12:35

Museli vysvetľovať finančné transakcie.

BELLINZONA. Švajčiarsky súd v meste Bellinzona zbavil bývalého prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera aj niekdajšieho šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho obvinenia z finančného podvodu.

V kauze išlo o podozrivé vyplatenie dvoch miliónov švajčiarskych frankov (dnes cca 2,02 mil. eur) Platinimu za prácu poradcu FIFA v rokoch 1998 až 2002.

Obom bývalým funkcionárom hrozil v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na päť rokov. Prokuratúra navrhovala podmienku na 20 mesiacov s dvojročnou skúšobnou dobou.

Blatter s Platinim vypovedali pred trojčlenným senátom od 8. do 22. júna.

Obaja dlhodobo popierali svoju vinu, pričom argumentovali, že platba z roku 2011 bola legálna a že ju schválili príslušné orgány FIFA.

Podľa Blattera išlo o dohodnutú odmenu za poradenské služby. Platini si údajne vypýtal milión frankov ročne, čo si však riadiaca organizácia svetového futbalu nemohla dovoliť, tak sa dohodli na zmluve na 300-tisíc.

Doplatenie zvyšku peňazí podľa svojich výpovedí spečatili "džentlmenskou dohodou".

"Očakávam jedine oslobodenie. V mojom živote nie som bez viny, ale v tomto prípade áno," vyhlásil 86-ročný Švajčiar pred príchodom na súd.

Platini sa prostredníctvom stanoviska, ktoré rozoslal jeho právny zástupca, zaviazal pokračovať v očisťovaní svojho mena:

"Toto je môj boj proti nespravodlivosti. Vyhral som prvý zápas. Počas tohto procesu vyšla pravda na povrch. Po siedmich rokoch lží a manipulácií sa konečne ukázala spravodlivosť. Ešte sa uvidíme, na mojej ceste za pravdou sa nezastavím. Existujú totiž páchatelia, o ktorých sa tento súd nezaujímal," citovala 67-ročného Francúza agentúra DPA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Blatter a Platini sú nevinní, rozhodol súd. Zbavili ich obvinenia z podvodu