Blatter a Platini sa postavia pred súd. Spoznali termín pojednávania

Sepp Blatter a Michel Platini.
Sepp Blatter a Michel Platini. (Autor: SITA/AP)
SITA|13. apr 2022 o 17:03

Vypočúvanie pred senátom pozostávajúcim z troch sudcov sa uskutoční od 8. do 22. júna.

ŽENEVA. Niekdajších predstaviteľov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera a Michela Platiniho budú v júni súdiť za podvody a iné trestné činy.

Oznámil to švajčiarsky federálny súd. Vypočúvanie pred senátom pozostávajúcim z troch sudcov sa uskutoční od 8. do 22. júna. Súd v Bellinzone by mohol vyniesť verdikt o niekoľko týždňov neskôr.

Súdny proces sa začne viac ako 6,5 roka po začatí trestného konania, ktoré sa týka platby vo výške dvoch miliónov eur.

Tú FIFA vyplatila bývalému šéfovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Platinimu v roku 2011 za poradenské služby pre Blattera ešte z rokov 1998-2002. Práve Blatter vydal pokyn k úhrade faktúry.

Blattera obvinili z podvodu, zlého hospodárenia, sprenevery finančných prostriedkov FIFA a falšovania dokumentov v čase, keď bol prezidentom strešnej organizácie svetového futbalu.

Platini bol obvinený z podvodu, sprenevery, falšovania a ako spolupáchateľ údajného Blatterovho zlého hospodárenia. Obvinenia z podvodu a falšovania môžu byť vo Švajčiarsku potrestané odňatím slobody až na päť rokov.

FIFA po prevalení aféry oboch mužov dištancovala z pôsobenia vo futbalovom hnutí, no Platini má po úspešnom odvolaní sa na Športovom arbitrážnom súde (CAS) od októbra 2019 uvoľnenú činnosť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Blatter a Platini sa postavia pred súd. Spoznali termín pojednávania