Nahustený program ide do extrémov. Hráčska únia podala na FIFA dve žaloby

Logo FIFA
Logo FIFA (Autor: Reuters)
SITA|5. sep 2024 o 17:31

Priepasť medzi tými, ktorí plánujú medzinárodné súťaže a tými, ktorí ich hrajú a zažívajú, nebola nikdy väčšia, povedal šéf FIFPro

ŽENEVA. Svetová hráčska únia (FIFPro) zverejnila vo štvrtok výročnú správu o monitorovaní pracovnej záťaže futbalistov, ktorá skúmala približne 1 500 hráčov.

Podľa orgánu zastrešujúceho ochranu práv hráčov je futbalový kalendár extrémne nahustený, na čo dlhodobo upozorňuje.

FIFPro už podala aj dve žaloby na Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA). Obviňuje ju z toho, že nezabezpečuje dostatočnú ochranu nad fyzickým i psychickým stavom hráčov.

Z výsledkov monitorovania vyplynuli viaceré zaujímavé fakty, ktoré plánuje FIFPro použiť pri argumentovaní počas súdnych konaní.

Argentínsky útočník Julián Alvarez absolvoval v uplynulej sezóne 83 hracích dní, Darwin Ňúnez, Luis Díaz a Phil Foden odohrali 72 zápasov, Cristian Romero precestoval počas ročníka viac ako 160-tisíc kilometrov.

„Táto sezóna bude rozhodujúca. Priepasť medzi tými, ktorí plánujú a plánujú zložité medzinárodné súťaže a tými, ktorí ich hrajú a zažívajú, nebola nikdy väčšia,“ povedal šéf FIFPro Alexander Bielefeld, ktorý doplnil, že na monitorovaní zaťaženia hráčov sa ochotne podieľali takmer všetky kluby z vyspelých futbalových krajín.

„Pozrite sa na to akým spôsobom odštartoval aktuálnu sezónu Erling Haaland z Manchestru City. V porovnaní s inými hráčmi mal podstatne viac priestoru na letný oddych. Podobne je na tom Mo Salah z FC Liverpool. Ten takisto v lete nebol na žiadnom veľkom turnaji, aj preto je čerstvý a pri vstupe do sezóny žiari.

Nikoho z toho neobviňujem, zvlášť nie týchto hráčov, ale uvádzam to ako príklad, ktorý musí biť každému do očí,“ uviedol člen predstavenstva FIFPro Maheta Molango.

Organizácie European Leagues a FIFPro poslali už v júli Európskej komisii oficiálnu sťažnosť, v ktorej poukazujú na neadekvátne konanie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a Európskej futbalovej únie (UEFA).

Oba orgány tvrdia, že FIFA a UEFA sa dopúšťajú "zneužívajúceho" rozhodovania, čo sa podľa nich ukázalo pri rozšírení mužských majstrovstiev sveta reprezentačných tímov a svetového šampionátu klubov.

European Leagues a FIFPro tiež tvrdia, že "medzinárodný zápasový kalendár je momentálne zaplnený a stal sa neudržateľným pre národné ligy a predstavuje riziko pre zdravie hráčov“.

FIFA spravuje kalendár medzištátnych zápasov a podujatí, pričom nariaďuje, aby kluby uvoľnili svojich hráčov pre potreby národných mužstiev. Najvyššie súťaže dlhodobo vyhlasujú, že s nimi nikto nekonzultoval najnovšiu verziu kalendára do roku 2030.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Nahustený program ide do extrémov. Hráčska únia podala na FIFA dve žaloby