Košice idú do novej sezóny s omladeným kádrom. Verím, že sme sa poučili, hovorí prezident

Futbalisti FC Košice.
Fotogaléria (19)
Futbalisti FC Košice. (Autor: TASR)
TASR|25. júl 2024 o 16:02

Jednou z ambícií do nasledujúceho ročníka je aj začiatok výstavby futbalovej akadémie.

KOŠICE. Futbalisti FC Košice vstúpia do sezóny 2024/2025 s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky než v predošlej, ktorá bola pre klub prvá v najvyššej súťaži.

V kádri nastalo viacero zmien s cieľom vybudovať káder, ktorý bude bojovať o stred tabuľky a prvú šestku.

Jednou z ambícií do nasledujúceho ročníka je aj začiatok výstavby futbalovej akadémie.

Výsledky FC Košice v príprave

Humenné - Košice 1:0 (1:0)

Kisvárda - Košice 1:1 (1:1)

Žilina - Košice 3:0 (0:0)

Michalovce - Košice 0:1 (0:0)

Górnik Zabrze - Košice 1:0 (0:0)

Košice - AS Rím 1:1 (0:0)

Prezident FC Košice Dušan Trnka sa do sezóny pozerá s optimizmom: "Verím, že druhý ročník bude pre nás výrazne úspešnejší než prvý a že sme sa poučili z chýb.

Svedčí o tom aj tvorba nášho kádra. Niké ligu čaká veľká zmena po tom, čo sa všetky zápasy budú hrať so systémom VAR.

To skvalitní rozhodovací proces a transparentnosť celej súťaže. Verím, že kvalitnou hrou a oduševnenými výkonmi prilákame čo najviac divákov.

Priorita pre túto sezónu z pohľadu klubu je začiatok výstavby akadémie.

Je alfa a omega, aby sa na jeseň podarilo skompletizovať všetky dokumenty potrebné k výstavbe akadémie," prezradil Trnka.

Pochopili sme kvalitu Niké ligy, hovorí Trnka

Premiérový ročník v najvyššej súťaži priniesol košickému FC dve trénerské zmeny, viacero prehier a aj boj o záchranu do posledného kola.

Známe "koniec dobrý - všetko dobré," v klube neplatilo, no z nováčikovskej sezóny sa v klube poučili.

"Pochopili sme, ako funguje najvyššia súťaž. Získali sme veľa pozitívnych aj negatívnych skúseností a je na nás, aby sme ich zužitkovali.

Myslím si, že v druhom ročníku sa nám bude ľahšie dýchať. Už poznáme súperov a ako klub sme skúsenejší a sebavedomejší.

Do nastávajúcej sezóny vstupujeme s obozretnejšími vyjadreniami. Pochopili sme kvalitu Niké ligy, v ktorej sme dostali poriadnu príučku.

Chceme byť príjemné prekvapenie tejto sezóny, no ideme krok za krokom a bez veľkých vyhlásení," uviedol Trnka.

Zľava kapitán FC Košice Ján Krivák, tréner FC Košice Gergely Geri, prezident FC Košice Dušan Trnka a športový riaditeľ FC Košice Balázs Farkas.
Zľava kapitán FC Košice Ján Krivák, tréner FC Košice Gergely Geri, prezident FC Košice Dušan Trnka a športový riaditeľ FC Košice Balázs Farkas. (Autor: TASR)

Košice omladili svoj káder

V kádri košického tímu nastalo v medzisezónnom období viacero zmien. Odišlo z neho trinásť hráčov a prišlo deväť.

"Počas nedávneho prestupového okna sme mali väčšie možnosti než v zime. Jeden z našich hlavných cieľov bol znížiť vekový priemer tímu a napredovať v kvalite.

Väčšina z hráčov, ktorí odišli, mala u nás len nízku vyťaženosť. S Hočkom, Davisom či Obounetom sme boli spokojní, no nedohodli sme sa na pokračovaní spolupráce.

Vek hráčov, ktorí prišli, podporuje našu myšlienku mať mladší káder. Vlani sme mali priemer 28,2 rokov, tentoraz máme 24,6.

Prestupové obdobie sa ešte neskončilo, trvá až do konca augusta, no momentálne sme nastavení tak, že dovtedy od nás skôr niekto odíde.

Po vybudovaní tohto mužstva je nám jasné, že musíme podávať lepšie výkony a skončiť na vyššej priečke než vlani. Zároveň si ani nemôžeme dávať uletené ciele.

Myslím si, že v prvej fáze sezóny budeme niekde v strede tabuľky bojovať o hornú šestku," uviedol športový manažér Balász Farkas.

VIDEO: Gergely Geri

Košičania obsadili v minulej sezóne 10. miesto, keď o tom, že sa vyhnú baráži, rozhodli až v poslednom kole v priamom súboji s Michalovcami.

V ročníku odohrali 22 zápasov, v ktorých nazbierali 17 bodov za 4 víťazstvá, 5 remíz a 13 prehier s gólovým skóre 19:44.

Do sezóny vstúpili s hlavným trénerom Antonom Šoltisom, ktorého nahradil Ján Kozál ml. Ani on napokon nedokončil sezónu a v záverečnom zápase ročníka s Michalovcami ho nahradil Gergely Geri.

Fotogaléria zo zápasu FC Košice - AS Rím (prípravný zápas)

Geri: Zbierať body od prvého kola

Ten napokon dostal dôveru aj pre nadchádzajúci ročník. Mužstvo odohralo pod jeho vedením šesť prípravných zápasov, po pondelňajšom futbalovom sviatku s AS Rím (1:1) ho v nedeľu čaká domáci ligový štart proti Dunajskej Strede:

"Veríme, že diváci prídu vo veľkom počte aj na tento zápas. Príprava prebehla štandardne, jej plusom boli aj zápasy proti kvalitným súperom.

Z kádra odišlo veľa hráčov a viacero prišlo, preto bude možno chvíľu trvať, kým si to "sadne."

Verím, že káder je správne poskladaný, no až samotná súťaž ukáže, do akej miery sme boli úspešní v skladaní tímu.

Vieme, že od prvého kola potrebujeme zbierať body a nenechávať to na poslednú chvíľu.

Od začiatku chceme vidieť kvalitné výkony a organizovanú hru. Radšej ideme do sezóny so skromnejšími vyjadreniami," povedal Geri.

Z košického kádra odišlo viacero skúsených hráčov vrátane Erika Pačindu, ktorý sa práve proti AS Rím rozlúčil s košickým dresom.

Odovzdal aj kapitánsku pásku, ktorú bude nosiť obranca Ján Krivák. Uplynulý ročník mu pokazili zdravotné problémy, v kľúčovom zápase proti Michalovciam však nechýbal a tréner Geri ho mal k dispozícii aj v nedávnej príprave.

"Minulá sezóna bola náročná pre klub a aj pre mňa osobne. Ja sa už cítim dobre, pomaly získavam minutáž. Čo sa týka cieľov, tak by sme boli radi, keby sme boli v strede tabuľky," konštatoval Krivák.

Káder FC Košice

Brankári: Dávid Šípoš, Matúš Kira, Marek Teplan

Obrancovia: Jakub Jakubko, Szilárd Bokros, Lukáš Fabiš, Ján Krivák, Daniel Magda, Dominik Kružliak, Nicolas Gorosito, Nassim Innocenti

Stredopoliari: Dávid Gallovič, Luis Dos Santos, Miroslav Sovič, Dalibor Takáč, Rastislav Korba, Michal Faško, Marek Zsigmund, Karlo Miljanič, Šimon Sabolčík, Péter Varga

Útočníci: Giannis Niarchos, Zyen Jones, Žan Medved

Realizačný tím: hlavný tréner: Gergely Geri, asistent trénera: Ľubomír Kordanič, tréner brankárov: Marián Kello, vedúci mužstva: Dominik Lukáč, manažér mužstva: Roman Šimko

Prišli: Dávid Šípoš (České Budějovice), Marek Teplan (hosťovanie, Žilina), Szilárd Bokros (hosťovanie, DVTK), Daniel Magda (Michalovce), Marek Zsigmund (Ružomberok), Dalibor Takáč (Kielce), Karlo Miljanič (Vinkovci), Giannis Niarchos (hosťovanie, Dunajská Streda), Luis Dos Santos (Boavista Porto), Jakub Jakubko (návrat z hosťovania, Petržalka)

Odišli: Jeremie Obounet (návrat z hosťovania, DVTK), Moha (DVTK), Kristi Qose (AF Elbasani, Albánko), Bernard Petrák (Dukla Banská Bystrica), Deni Hočko (Polemidion, Cyprus), Lukáš Greššák (ViOn Zlaté Moravce), Ján Mizerák (ASV Hohenau), Martin Šindelář (Prostějov), Erik Pačinda (Michalovce?), Frederik Valach, Michal Jonec, Eric Davis, Oleksandr Golikov, Cristiano Figueiredo (?)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Košice idú do novej sezóny s omladeným kádrom. Verím, že sme sa poučili, hovorí prezident