Francúzsko
Francúzsko
EURO 2024
01.07.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
Merkur Spiel-Arena Düsseldorf
18:00
Belgicko
Belgicko

Šláger dvoch kritizovaných. Belgičania si proti Francúzom želajú viac šťastia

Hráči Belgicka
Hráči Belgicka (Autor: TASR/AP)
TASR|1. júl 2024 o 00:00

Zápas Francúzska s Belgickom sa odohrá v Düsseldorfe.

DÜSSELDORF. Futbalisti Francúzska sa na EURO 2024 stretnú v osemfinálovom šlágri s Belgickom.

Duel dvoch najlepších európskych tímov v rebríčku FIFA je na programe od 18.00 h v Düsseldorfe, jeho víťaz sa stretne vo štvrťfinále s úspešnejším z dvojice Portugalsko - Slovinsko.

Nad hrou Francúzska prevažovalo v základnej skupine veľké sklamanie. Kritika sa zniesla najmä na herný štýl a nedostatočnú efektivitu v ofenzíve.

Francúzsko - Belgicko

Osemfinále

Pondelok 1. júla, 18.00 h

/Merkur-Spiel-Arena, Düsseldorf/

Rozhodca: Glenn Nyberg (Švéd.)

Znepokojenie však nevyjadril tréner Didier Deschamps, ktorý kritikom jeho tímu poslal odkaz. "Ak sa im to nepáči, môžu prepnúť na iný kanál," vyjadril sa 55-ročný kormidelník, ktorý Francúzov doviedol v roku 2018 k zisku titulu majstrov sveta a vo finále svetového šampionátu si "Les Bleus" pod jeho vedením zahrali aj pred dvoma rokmi v Katare, keď podľahli Argentíne.

Na prebiehajúcom turnaji v Nemecku dokázali Francúzi ako jediní v "déčku" zdolať Rakúsko, ktoré neskôr ovládlo skupinu. Tri body pre vicemajstrov sveta však zariadil vlastným gólom rakúsky obranca Maximilian Wöber.

Ofenzívna mizéria Francúzov pokračovala v súboji s Holandskom, ktorý sa skončil bezgólovou remízou. Jediný gól strelený priamo hráčom Francúzska zaznamenal až v treťom vystúpení na turnaji proti Poľsku útočník Kylian Mbappe, ktorý otvoril skóre z pokutového kopu, no jeho tím remizoval 1:1 a so štyrmi bodmi postúpil z druhej priečky.

"Tímový duch tu je, rovnako aj kvalita a šance si vieme vypracovať, no limitovalo nás ich premieňanie. Možno iné mužstvá ukázali väčší potenciál, ale iné skupiny neboli také náročné, naša určite bola," povedal Deschamps.

Slabou efektivitou sa prezentuje Antoine Griezmann, ktorý nepremenil niekoľko gólových príležitostí. Proti Poľsku sa nedostal do základnej zostavy a nastúpil až na záverečnú polhodinu. Podľa štatistiky v očakávaných góloch (XG) má tretie najvyššie číslo na turnaji (1,84). Vyššie majú iba Mbappe (2,12 z dvoch zápasov) a Gruzínec Georges Mikautadze (2,26).

"Nevyužil šance, ale to sa stáva. Je pre nás dôležitý hráč. Stráži spôsob našej hry, lopta ide vždy cez neho. Je to výnimočný futbalista, čo ukazuje každý deň, takže nemáme žiadne obavy," povedal na adresu Griezmanna stredopoliar Aurelien Tchouameni. Griezmann by mohol nastúpiť v osemfinále v pozícii tvorcu hry v strede poľa, keďže práve v nej zažiaril na MS v Katare.

V najzamotanejšej skupine hrali Belgičania. Prvýkrát v histórii šampionátu sa stalo, že všetky štyri tímy mali na konci rovnaký počet bodov (4). Na úvod turnaja Belgicko šokujúco zakoplo so Slovenskom (0:1), no v ďalších dvoch dueloch neinkasovalo a tlak zvládlo.

Späť za postupom nasmerovalo tím Domenica Tedesca víťazstvo nad Rumunskom (2:0). Osemfinálovú istotu získal tretí tím rebríčka FIFA vďaka bezgólovej remíze s Ukrajinou.

Belgičania doplatili proti Slovákom na efektivitu a dvakrát im presný zásah Romelua Lukakua odobral ofsajdový verdikt systému VAR. Belgický kanonier vyšiel strelecky naprázdno aj proti Rumunom a Ukrajincom, keďže VAR mu prekazil radosť aj z tretieho gólu na turnaji.

"Myslím si, že sme mali veľa šancí. Podľa mňa nemusíme nič na našej hre meniť, len byť ostrejší. Potrebujeme mať tiež trochu viac šťastia, čo je súčasťou futbalu," citovala AFP belgického krídelníka Johana Bakayoka.

Napriek tomu, že "červení diabli" skončili v skupine na druhom mieste, Eduardo Camavinga si myslí, že Belgičania budú predstavovať pre Francúzov tvrdú skúšku.

"Je to špičkový tím so skvelými hráčmi. Skončená skupinová fáza je to už minulosť, rovnako aj pre nás. Mentálne budú iní a stále je to mužstvo, ktoré vás môže kedykoľvek zaskočiť," povedal stredopoliar Realu Madrid.

Belgická futbalová federácia sa v sobotu ospravedlnila za video, ktoré sa objavilo na jednom z jej kanálov na sociálnych sieťach.

Na videu bol belgický komik, ktorý sa pýtal, kto počas zápasu kopne Mbappeho do píšťaly, na čo mu odpovedal stredopoliar Amadou Onana: "Amadou Onana". Riadiaci orgán neskôr video stiahol.

Predpokladané zostavy

Francúzsko: Maignan - Kounde, Saliba, Upamecano, Hernandez - Kante, Tchouameni - Dembele, Griezmann, Rabiot - Mbappe

Belgicko: Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen, Theate - Tielemans, Onana, De Bruyne - Trossard, Lukaku, Doku

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Šláger dvoch kritizovaných. Belgičania si proti Francúzom želajú viac šťastia