Prečo Kucka nepokľakol? Nikdy som sa nad nikoho nepovyšoval, tvrdí

Juraj Kucka.
Juraj Kucka. (Autor: Reuters)
Sportnet|5. okt 2021 o 15:55

Rešpektujem všetkých rovnako. Stop rasizmu! napísal.

WATFORD. Jeho fotografia sa cez víkend stala virálnou na sociálnych sieťach. Mnohí sa nad jeho konaním pozastavili, viacerí ho komentovali.

Slovenský futbalový reprezentant Juraj Kucka stál pred úvodným hvizdom zápasu Leeds United - Watford v Premier League uprostred ihriska v momente, keď všetci ostatní kľačali.

Hráči anglickej ligy tradične vyjadrujú podporu proti rasizmu gestom, ktoré sa spája s hnutím Black Lives Matter. 

Kým ostatní hráči kľačali, stredopoliar Watfordu a jeho spoluhráč Emmanuel Dennis zostali stáť. Svoje konanie neskôr vysvetlil Kucka prostredníctvom sociálnych sietí.

„Som zásadne proti rasizmu vo svete!” začal svoje vyjadrenie. Jeho konanie si totiž mnohí fanúšikovia mohli vysvetliť inak.

„Na poslednom zápase som nepokľakol preto, lebo rešpektujem všetkých rovnako a nikdy som sa nad nikoho nepovyšoval a neodsudzoval ho len preto, že je inej farby pleti.

Rozumiem gestu pokľaknutia ako prejavu boja proti rasizmu a aj tým, ktorí tak robia, ale moje rozhodnutie je takéto. Ďakujem, že ma rešpektujete. Stop rasizmu!” zdupľoval Kucka.

Skúseného futbalistu podporilo na sociálnej sieti vyše 10-tisíc ľudí, vrátane Mareka Hamšíka, Milana Škriniara či Stanislava Lobotku.

Stovky fanúšikov pridalo aj komentáre.

"Veľký rešpekt," napísal pod príspevkom bývalý hokejový reprezentant Boris Valábik. Bývalý brankár Ján Lašák slovám Juraja Kucku zatlieskal.

Mnohé tímy či reprezentačné výbery začínajú od gesta pokľaknutia postupne upúšťať, medzi nimi aj Slovensko a Česko. Všetci však svorne odmietajú rasizmus v športe či vo svete.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Prečo Kucka nepokľakol? Nikdy som sa nad nikoho nepovyšoval, tvrdí