Portugalsko
Portugalsko
EURO 2024
01.07.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
1 - 0pp
Po predĺžení
Pokutové kopy
3:0
Slovinsko
Slovinsko

Ronaldo rozplakal aj mamu. Jeho túžba a emócie sú neuveriteľné, žasol tréner

Cristiano Ronaldo na EURO 2024
Fotogaléria (74)
Cristiano Ronaldo na EURO 2024 (Autor: TASR/AP)
SITA|2. júl 2024 o 12:19

Cristiano Ronaldo síce premenil svoj pokutový kop v rozstrele, ale hlavný hrdina Portugalska stál v bránke.

FRANKFURT. Cristiano Ronaldo už v pokročilom veku reálne nepatrí k najlepším hráčom EURO 2024 v Nemecku, dramatizáciu deja však stále zvláda on aj jeho Portugalsko na jednotku.

V osemfinále proti Slovinsku mal sám CR7 päť či šesť príležitostí na skórovanie a tú najväčšiu v 105. min, keď si postavil loptu na "biely bod".

Brankár Jan Oblak ho však vychytal a Ronaldovi vzápätí skrivilo ústa do plaču. Plakala aj jeho mama a zrejme aj stovky ďalších portugalských fanúšikov na tribúne štadióna vo Frankfurte nad Mohanom.

Lenže futbal býva často vrtkavý a portugalská reprezentácia si postup predsa len vybojovala a bolo to práve po strelách zo značky pokutového kopu v hlavnej úlohe s Ronaldom. Po tom, čo sa zápas skončil aj po predĺžení 0:0, sa muselo rozhodnúť v rozstrele.

A 39-ročný Ronaldo si postavil loptu dokonca ako prvý z portugalského tímu. Mal výhodu v tom, že predtým Diogo Costa vychytal Josipa Iličiča a aj to využil. Na druhý pokus už Oblaka umiestnenou strelou k pravej žrdi prekonal a poslal Portugalčanov do ešte väčšej výhody.

Keďže potom nepremenili svoje pokusy ani ďalší dvaja slovinskí strelci Jure Balkovec a Benjamin Verbič, kým Portugalčania Bruno Fernandes a Fernando Silva áno, EURO 2024 sa napokon dočká veľkého štvrťfinále Francúzsko - Portugalsko. A smútok v Ronaldovej tvári vystriedal víťazný úsmev.

Fotogaléria zo zápasu Portugalsko - Slovinsko v osemfinále EURO 2024

"Počas kariéry som premenil približne dve stovky pokutových kopov. Niekedy je to však veľmi náročné, sprevádza to chaos a neistota," priznal Ronaldo pre RTP.

"Najprv som bol smutný a teraz sa radujem. Takéto momenty prináša futbal a neviem vysvetliť, prečo to tak je. Súper hral dobre, výborne bránil a bol nebezpečný. My sme však mali väčšie šance, viac útočných akcií a zaslúžene sme zvíťazili," dodal.

"Keď vidíte hráča s túžbou a vierou ako u mladého muža, tie emócie sú neuveriteľné. Bol som si istý, že napriek nepremenenej penalte v predĺžení práve Ronaldo musí byť náš prvý exekútor v rozstrele a ukázať nám cestu k víťazstvu. Je ukážkové, ako vie zareagovať na ťažké momenty počas zápasu. Robí nás všetkých hrdými," skonštatoval tréner portugalského tímu Roberto Martínez.

VIDEO: Zostrih zápasu Portugalsko - Slovinsko

Cristiano Ronaldo síce premenil svoj pokutový kop v rozstrele, ale hlavný hrdina Portugalska stál v bránke.

Diogo Costa zneškodnil všetky tri pokusy Slovincov a pobláznil 10-tisíc portugalských fanúšikov na tribúnach frankfurtského futbalového stánku.

"Bol to náročný zápas najmä vtedy, keď sme neboli pri lopte. Snažil som sa udržať koncentráciu až do konca a to bolo kľúčové. Pri penaltách súperových hráčov som nasledoval svoj inštinkt.

Počkal som si na chvíle, keď som mohol pomôcť tímu a teraz prežívam veľké emócie. Tvrdo sme pracovali a vyplatilo sa to," uviedol Diogo Costa na webe Európskej futbalovej únie (UEFA).

Na adresu Cristiana Ronalda brankár FC Porto dodal: "On je náš najtvrdšie pracujúci hráč a zaslúži si všetko, čo v kariére dosiahol. Som rád, že s ním môžem byť v jednom tíme."

Portugalčania síce vyhrali prvé dva svoje zápasy na ME 2024 nad Českom (2:1) a Tureckom (3:0), ale potom šokujúco podľahli Gruzíncom (0:2).

Následná bezgólová remíza proti Slovincom v osemfinále pripomenula ich strastiplnú cestu k titulu majstra Európy v roku 2016, keď zo siedmich zápasov zvíťazili v riadnom hracom čase iba raz - v semifinále proti Walesanom. V piatok na nich v Hamburgu v repríze finále ME 2016 čakajú Francúzi.

"Vieme, čoho sme schopní. Náš tím musí byť pripravený na všetko a my aj budeme," dodal Diogo Costa.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Ronaldo rozplakal aj mamu. Jeho túžba a emócie sú neuveriteľné, žasol tréner