Poľsko
Poľsko
EURO 2024
21.06.2024, Skupina D
1 - 3
1:1
Rakúsko
Rakúsko

Poliaci sa nevzdávajú, proti Rakúšanom si chcú udržať postupovú šancu

Poliaci oslavujú gól
Poliaci oslavujú gól (Autor: TASR/AP)
TASR|21. jún 2024 o 00:00

Poliaci nastúpia proti Rakúsku v Berlíne.

BERLÍN. Futbalisti Poľska a Rakúska nastúpia na piatkový vzájomný duel s vedomím, že prehra ich s veľkou pravdepodobnosťou pripraví o reálnu šancu na postup do osemfinále EURO 2024.

Vo svojich úvodných zápasoch nebodovali a uzavrú ju zápasmi s papierovými favoritmi D-skupiny Francúzskom, resp. Holandskom. Zápas druhého kola má úvodný výkop v piatok o 18.00 na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Poľsko - Rakúsko

Piatok 21. júna, 18.00 h

D-skupina, 2. kolo

Rozhodcovia: Alper Ulusoy - Emre Eyisoy, Kerem Ersoy (všetci Tur.)

Olympijský štadión, Berlín

Poliaci odštartovali turnaj prehrou s Holandskom 1:2. V zápase viedli 1:0 gólom Adama Buksu, no súper po polhodine hry vyrovnal a v 83. minúte strelil Wout Weghorst jeho víťazný gól.

"Ten zápas mal rôzne momenty – dobré pre nás, keď sme držali loptu a šikovne sa pohybovali, aj ťažšie, keď sme k situáciám pristúpili ľahkovážne. Z toho vyplynuli kritické momenty pred našou bránou.

Páčilo sa mi, že sme hrali agresívne, tlačili sme na Holanďanov a snažili sme sa rýchlo získať loptu. Nezískali sme však žiadne body," poznamenal tréner poľského tímu Michal Probierz pre uefa.com.

Poliaci uzavrú účinkovanie v základnej skupine proti jednému z favoritom turnaja Francúzsku a uvedomujú si, že na postup bude dôležité neprehrať s Rakúskom, ideálne zvíťaziť. Hrá sa o prvé dve miesta v skupine, ktoré znamenajú osemfinále a aj o štyri priečky v tabuľke tretích tímov.

"Nevzdávame sa. Myslím si, že počas tohto turnaja môžeme byť silnejší a silnejší. Cieľom je vyhrať dva zostávajúce zápasy," poznamenal poľský kormidelník, ktorý do zápasu s Holandskom nechal skúseného útočníka Roberta Lewandowského na lavičke, aby si doliečil zranenie, ktoré utrpel v poslednom prípravnom zápase. Podľa poľských médií je pravdepodobné, že v piatkovom zápase ho zaradí do základnej zostavy.

Aj Rakúšania si uvedomovali dôležitosť piatkového zápasu. V kvalifikácii sa prezentovali vyrovnanými výkonmi, na ktoré nadviazali aj v príprave.

Prehra s Francúzskom 0:1 na štarte ME bola pre nich iba druhá z uplynulých 17 zápasov. O tesnom výsledku rozhodol vlastný gól Maximilian Wober v závere prvého polčasu, Rakúšania sa favoritovi vyrovnali vo viacerých aspektoch - v držaní lopty boli dokonca tesne lepší (51:49 percent), v počte striel na bránku bolo vyrovnané 3:3.

"Bola to nešťastná prehra. Za sto minút sme Francúzsku veľa nedovolili, ale napokon to bol nešťastný vlastný gól, ktorý rozhodol o zápase. Čo sa týka pracovného tempa a bojovnosti, dostali sme od hráčov všetko, čo sme požadovali a očakávali. Francúzsko má takú kvalitu, že to nebolo nezaslúžené víťazstvo.

Uvedomovali sme si, že proti tomuto súperovi môžeme prehrať, keďže sa na všetko pozeráme reálne. Vieme, aká je situácia v tabuľke a uvedomujeme si, že musíme zdolať Poľsko, aby sme postúpili," konštatoval tréner rakúskeho výberu Ralf Rangnick.

Predpokladané zostavy

Poľsko: Szczesny - Bednarek, Dawidowicz, Kiwior - Frankowski, Moder, Romanczuk, Zielinski, Zalewski - Urbanski, Lewandowski

Rakúsko: Pentz - Posch, Danso, Wöber, Mwene - Seiwald, Laimer - Wimmer, Sabitzer, Baumgartner - Gregoritsch

Tabuľka skupiny D na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Poliaci sa nevzdávajú, proti Rakúšanom si chcú udržať postupovú šancu