FOTO: Posedenie s Maradonom aj stretnutie s Neymarom. Pripomeňte si Pelého

Futbalová hviezda Pelé z New York Cosmos počúva hviezdami posiaty transparent pred zápasom play-off medzi Cosmos a Rochester Lancers na Giants Stadium, East Rutherford, New Jersey, 24. augusta 1977.
Futbalová hviezda Pelé z New York Cosmos počúva hviezdami posiaty transparent pred zápasom play-off medzi Cosmos a Rochester Lancers na Giants Stadium, East Rutherford, New Jersey, 24. augusta 1977. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|29. dec 2022 o 22:20

Pozrite si Pelého kariéru na fotografiách.

BRATISLAVA. Legendárny brazílsky futbalista Pelé zomrel vo štvrtok vo veku 82 rokov.

Pelé doviedol Brazíliu k titulom majstra sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970. V 92 zápasoch za národný tím dal 77 gólov a je historicky najlepší strelec svojej vlasti spoločne s Neymarom, ktorý vyrovnal jeho rekord na MS 2022 v Katare.

Pozrite si jeho kariéru na fotografiách.

VIDEO: Pelé a jeho výmena s Maradonom

Brazílska futbalová legenda Pelé sa zúčastňuje otvorenia výstavy o svojom živote s názvom King's Marks v Brazílii
Brazílska futbalová legenda Pelé sa zúčastňuje otvorenia výstavy o svojom živote s názvom King's Marks v Brazílii (Autor: TASR/AP)
Brazílčan Pelé skóroval cez venezuelského brankára Fabrizia Fasana v brazílskom Riu de Janeiro
Brazílčan Pelé skóroval cez venezuelského brankára Fabrizia Fasana v brazílskom Riu de Janeiro (Autor: TASR/AP)
Brazílčan Pele visí na pleciach svojich spoluhráčov po tom, čo Brazília vyhrala finále majstrovstiev sveta nad Talianskom 4:1 na štadióne Azteca v Mexico City, 21. júna 1970.
Brazílčan Pele visí na pleciach svojich spoluhráčov po tom, čo Brazília vyhrala finále majstrovstiev sveta nad Talianskom 4:1 na štadióne Azteca v Mexico City, 21. júna 1970. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová hviezda Pelé strieľa nožničkami počas zápasu na neznámom mieste, september 1968.
Brazílska futbalová hviezda Pelé strieľa nožničkami počas zápasu na neznámom mieste, september 1968. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová legenda Pelé sa usmieva počas mediálnej príležitosti v reštaurácii v Londýne, 20. marca 2015.
Brazílska futbalová legenda Pelé sa usmieva počas mediálnej príležitosti v reštaurácii v Londýne, 20. marca 2015. (Autor: TASR/AP)
Brazílčan Pelé v drese svojho národného tímu v brazílskom Riu de Janeiro, 25. mája 1962.
Brazílčan Pelé v drese svojho národného tímu v brazílskom Riu de Janeiro, 25. mája 1962. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová hviezda Pelé relaxuje po tréningu v Santose, Brazília, 3. júna 1975.
Brazílska futbalová hviezda Pelé relaxuje po tréningu v Santose, Brazília, 3. júna 1975. (Autor: TASR/AP)
Futbalovú superhviezdu Pelého, mávajúcu vlajkami Brazílie a USA, odnášajú hráči oboch tímov z ihriska v silnom daždi na štadióne Giants v East Rutherford, N.J., po jeho poslednom zápase 1. októbra 1977.
Futbalovú superhviezdu Pelého, mávajúcu vlajkami Brazílie a USA, odnášajú hráči oboch tímov z ihriska v silnom daždi na štadióne Giants v East Rutherford, N.J., po jeho poslednom zápase 1. októbra 1977. (Autor: TASR/AP)
Argentínska futbalová hviezda Diego Armando Maradona (vľavo) odpočíva v hojdacej sieti s brazílskou futbalovou hviezdou Pelem počas stretnutia v brazílskom Riu de Janeiro 13. mája 1995.
Argentínska futbalová hviezda Diego Armando Maradona (vľavo) odpočíva v hojdacej sieti s brazílskou futbalovou hviezdou Pelem počas stretnutia v brazílskom Riu de Janeiro 13. mája 1995. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová legenda Pelé máva pred posledným futbalovým zápasom Afrického pohára národov medzi Pobrežím Slonoviny a Zambiou na Stade de L'Amitie v Libreville, Gabon, 12. februára 2012.
Brazílska futbalová legenda Pelé máva pred posledným futbalovým zápasom Afrického pohára národov medzi Pobrežím Slonoviny a Zambiou na Stade de L'Amitie v Libreville, Gabon, 12. februára 2012. (Autor: TASR/AP)
17-ročný Brazílčan Pelé plače na ramene brankára Gylmara Dos Santosa Nevesa po víťazstve Brazílie 5:2 nad Švédskom vo finále majstrovstiev sveta vo futbale vo švédskom Štokholme 29. júna 1958.
17-ročný Brazílčan Pelé plače na ramene brankára Gylmara Dos Santosa Nevesa po víťazstve Brazílie 5:2 nad Švédskom vo finále majstrovstiev sveta vo futbale vo švédskom Štokholme 29. júna 1958. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová legenda Pelé víta dav pred futbalovým zápasom španielskej ligy na štadióne Santiaga Bernabeua v Madride, 16. januára 2005.
Brazílska futbalová legenda Pelé víta dav pred futbalovým zápasom španielskej ligy na štadióne Santiaga Bernabeua v Madride, 16. januára 2005. (Autor: TASR/AP)
Brazílsky futbalový velikán Pelé a anglická futbalová hviezda David Beckham pózujú na fotkách počas fundraisingového galavečera Americkej futbalovej nadácie v New Yorku, 19. marca 2008.
Brazílsky futbalový velikán Pelé a anglická futbalová hviezda David Beckham pózujú na fotkách počas fundraisingového galavečera Americkej futbalovej nadácie v New Yorku, 19. marca 2008. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová hviezda Pelé máva obdivovateľom, keď sa 25. februára 1966 on a jeho nevesta Rosemeri vozia na tradičnom koči ťahanom koňmi na prehliadke rakúskeho Salzburgu.
Brazílska futbalová hviezda Pelé máva obdivovateľom, keď sa 25. februára 1966 on a jeho nevesta Rosemeri vozia na tradičnom koči ťahanom koňmi na prehliadke rakúskeho Salzburgu. (Autor: TASR/AP)
Pelé v momentke po tom, čo loptu namieril počas futbalového zápasu medzi Cosmos a Toronto Metro-Chorvátsko na Downing Stadium v New Yorku, 19. júna 1975.
Pelé v momentke po tom, čo loptu namieril počas futbalového zápasu medzi Cosmos a Toronto Metro-Chorvátsko na Downing Stadium v New Yorku, 19. júna 1975. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová hviezda Pelé a jeho priateľka Xuxa prichádzajú na premietanie španielskeho filmu Carmen v réžii Carlosa Sauru na filmovom festivale vo francúzskom Cannes, 15. mája 1983.
Brazílska futbalová hviezda Pelé a jeho priateľka Xuxa prichádzajú na premietanie španielskeho filmu Carmen v réžii Carlosa Sauru na filmovom festivale vo francúzskom Cannes, 15. mája 1983. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová hviezda Pelé a tréner New York Cosmos Julio Mazzei sa objímajú na Giants Stadium v East Rutherford, N.J., 16. apríla 1982. Mazzei pomohol presvedčiť Pelého, aby hral v Spojených štátoch a trénoval Cosmos k titulu Severoamerickej futbalovej ligy v roku 1982.
Brazílska futbalová hviezda Pelé a tréner New York Cosmos Julio Mazzei sa objímajú na Giants Stadium v East Rutherford, N.J., 16. apríla 1982. Mazzei pomohol presvedčiť Pelého, aby hral v Spojených štátoch a trénoval Cosmos k titulu Severoamerickej futbalovej ligy v roku 1982. (Autor: TASR/AP)
Pelé predvádza futbalovú ukážku počas nahrávania show Johnnyho Carsona v štúdiách televízie NBC v New Yorku, 9. mája 1973.
Pelé predvádza futbalovú ukážku počas nahrávania show Johnnyho Carsona v štúdiách televízie NBC v New Yorku, 9. mája 1973. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová legenda Pelé je tlačený na invalidnom vozíku, keď prichádza na žreb majstrovstiev sveta vo futbale 2018 v Kremli v Moskve, 1. decembra 2017.
Brazílska futbalová legenda Pelé je tlačený na invalidnom vozíku, keď prichádza na žreb majstrovstiev sveta vo futbale 2018 v Kremli v Moskve, 1. decembra 2017. (Autor: TASR/AP)
Futbalista Neymar (vľavo) a brazílska futbalová legenda Pelé sa spoločne smejú počas osláv stého výročia tímu v brazílskom Santose.
Futbalista Neymar (vľavo) a brazílska futbalová legenda Pelé sa spoločne smejú počas osláv stého výročia tímu v brazílskom Santose. (Autor: TASR/AP)
Futbalista Pelé sa objíma s boxerom Muhammadom Alim počas ceremónie na počesť brazílskej futbalovej hviezdy New York Cosmos na Giants Stadium, East Rutherford, NJ, 1. októbra 1977.
Futbalista Pelé sa objíma s boxerom Muhammadom Alim počas ceremónie na počesť brazílskej futbalovej hviezdy New York Cosmos na Giants Stadium, East Rutherford, NJ, 1. októbra 1977. (Autor: TASR/AP)
Brazílsky futbalista Pelé, vľavo, oslavuje na konci futbalového finálového zápasu Copa Libertadores medzi brazílskym Santosom a uruguajským Penarolom v Sao Paulo, Brazília, 22. júna 2011.
Brazílsky futbalista Pelé, vľavo, oslavuje na konci futbalového finálového zápasu Copa Libertadores medzi brazílskym Santosom a uruguajským Penarolom v Sao Paulo, Brazília, 22. júna 2011. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová hviezda Pelé a jeho manželka Rosemeri sa v júni 1967 na neznámom mieste odfotili so svojou dcérou Kelly.
Brazílska futbalová hviezda Pelé a jeho manželka Rosemeri sa v júni 1967 na neznámom mieste odfotili so svojou dcérou Kelly. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová hviezda Pelé, jeho manželka Rosemeri sa v roku 1976 na neznámom mieste v Brazílii odfotili s dcérou Kelly a novorodeným synom Edsonom.
Brazílska futbalová hviezda Pelé, jeho manželka Rosemeri sa v roku 1976 na neznámom mieste v Brazílii odfotili s dcérou Kelly a novorodeným synom Edsonom. (Autor: TASR/AP)
Brazílska futbalová legenda Pelé v strede hore a jeho syn Edson Cholbi do Nascimento vpravo hore mávajú s deťmi počas osláv stého výročia tímu v Santose, Brazília, 14. apríla 2012.
Brazílska futbalová legenda Pelé v strede hore a jeho syn Edson Cholbi do Nascimento vpravo hore mávajú s deťmi počas osláv stého výročia tímu v Santose, Brazília, 14. apríla 2012. (Autor: TASR/AP)
Pelé je odnesený z ihriska Giants Stadium svojimi spoluhráčmi z New York Cosmos po jeho poslednom futbalovom zápase v East Rutherford, New Jersey, 1. októbra 1977. Usmievajúci sa a hľadiaci na Peleho sú Giorgio Chinaglia z Talianska a Erol Yasin z Turecka, stred.
Pelé je odnesený z ihriska Giants Stadium svojimi spoluhráčmi z New York Cosmos po jeho poslednom futbalovom zápase v East Rutherford, New Jersey, 1. októbra 1977. Usmievajúci sa a hľadiaci na Peleho sú Giorgio Chinaglia z Talianska a Erol Yasin z Turecka, stred. (Autor: TASR/AP)
Útočník New York Cosmos Pelé kontroluje loptu, zatiaľ čo stredopoliar Miami Toros Tommy Mulroy bráni počas druhého polčasu futbalového zápasu NASL na newyorskom Yankee Stadium 10. augusta 1976.
Útočník New York Cosmos Pelé kontroluje loptu, zatiaľ čo stredopoliar Miami Toros Tommy Mulroy bráni počas druhého polčasu futbalového zápasu NASL na newyorskom Yankee Stadium 10. augusta 1976. (Autor: TASR/AP)


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»FOTO: Posedenie s Maradonom aj stretnutie s Neymarom. Pripomeňte si Pelého