Pogba nepristúpil na dohodu o vine a treste, hrozí mu štvorročný dištanc

Paul Pogba.
Paul Pogba. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|7. dec 2023 o 15:10

Antidopingová prokuratúra žiada pre Pogbu zákaz činnosti na štyri roky.

RÍM. Talianska antidopingová prokuratúra žiada minimálne štvorročný zákaz činnosti pre futbalistu Juventusu Turín Paula Pogbu.

Ešte 20. augusta mu po náhodnej kontrole zistili zvýšenú hladinu testosterónu a Talianska antidopingová agentúra mu s okamžitou platnosťou zastavila činnosť.

Pogba sa rozhodol neuzavrieť dohodu o vine a treste a tak sa bude prípad prejednávať pred antidopingovým súdom.

Ak by 30-ročný Pogba skutočne dostal štvorročný zákaz činnosti, mohlo by to znamenať koniec jeho kariéry.

Štvorročné zákazy činnosti sú štandardné podľa Svetového antidopingového kódexu, ale môžu byť znížené v prípadoch, keď športovec dokáže, že jeho doping nebol úmyselný, prípadne ak bol pozitívny test výsledkom kontaminácie, alebo ak poskytne "zásadnú pomoc" pri vyšetrovaní.

Pogba mal pozitívny test po ligovom zápase v Udinese, v ktorom bol na lavičke Juventusu. "Ľudsky je mi Paula ľúto," povedal v októbri tréner Juventusu Massimiliano Allegri. Mal v tele zakázanú hladinu testosterónu.

Majster sveta z roku 2018 by mohol dostať nižší trest, ale len v prípade, ak hodnoverne preukáže neúmyselný doping, poskytne "podstatnú pomoc" vyšetrovateľom alebo sa potvrdí, že zakázaná látka dostala do jeho tela ako výsledok kontaminácie povoleného produktu.

Pogba toho za Juventus veľa neodohral od vlaňajšieho návratu do Turína z anglického Manchestru United.

V minulej sezóne absolvoval iba šesť ligových stretnutí a pre zdravotné problémy s kolenom chýbal aj v kádri Francúzska na majstrovstvách sveta v Katare.

"Červení diabli" za neho v roku 2016 zaplatili Juventusu vtedy rekordnú sumu 105 miliónov eur. V aktuálnom ročníku pridal iba dva súťažné štarty.

Paul Pogba je stále súčasťou vyšetrovania francúzskej polície vo veci údajného vydierania zo strany jeho staršieho brata Mathiasa a jeho spoločníkov.

Juventus Turín má v ostatnom čase tiež dosť vlastných problémov, pre finančné machinácie ho Európska futbalová únia (UEFA) vylúčila z klubových súťaží v sezóne 2023/2024.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Pogba nepristúpil na dohodu o vine a treste, hrozí mu štvorročný dištanc