Najväčší štadión na svete vyrastie v Afrike, túži hostiť finále MS 2030

Vizualizácia nového štadióna v Maroku.
Vizualizácia nového štadióna v Maroku. (Autor: X / Africa Archives ™)
SITA|2. apr 2024 o 16:09

V súčasnosti je najväčším futbalovým stánkom na svete štadión Rungrado v severokórejskom Pchjongjangu s kapacitou 114-tisíc divákov.

BRATISLAVA. Maroko plánuje postaviť pre majstrovstvá sveta v roku 2030 nový štadión pri meste Casablanca s kapacitou 115-tisíc divákov.

Ako referuje web insidethegames.biz, ambície Maročanov by mohli dostať do problémov ďalšieho spoluorganizátora svetového šampionátu Španielsko, ktoré počíta s rozhodujúcimi zápasmi turnaja na madridskom Štadióne Santiaga Bernabéua a barcelonskom Camp Nou.

"Sen" o finále MS 2030 na marockej pôde bude okrem španielskych architektov realizovať aj britská firma Populous, ktorá štadión navrhne a postaví v spolupráci s francúzsko-marockou firmou Oulalous+Choi.

Pôjde o veľkú stavbu pod baldachýnovou strechou. Dizajn arény, ktorá vyrastie v meste El Mansouria 38 kilometrov severne od Casablancy, je inšpirovaný marockou kultúrou a odhadovaný rozpočet je päť miliárd dirhamov, čo je v prepočte približne 459 miliónov eur.

Štadión po dokončení prekoná štadión Rungrado v severokórejskom Pchjongjangu, ktorý s kapacitou 114-tisíc divákov bude druhý najväčší na svete.

Nová pýcha Maroka bude okrem obrovskej kapacity obsahovať aj atletickú dráhu, krytú plaváreň, nákupné centrum a hotel, pričom bude spĺňať všetky požiadavky stanovené Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA).

Momentálne najväčším futbalovým stánkom v Maroku je Štadión Mohameda V. tiež v Casablance, má kapacitu 67-tisíc divákov.

Väčšia časť MS 2030 sa uskutoční v Španielsku, Portugalsku a Maroku, no úvod podujatia budú hostiť Uruguaj, Argentína a Paraguaj.

Tento jedinečný formát bude oslavou stého výročia od premiérového svetového šampionátu, ktorý sa v roku 1930 uskutočnil v Uruguaji.

Tri juhoamerické krajiny budú hostiť po jednom zápase na začiatku turnaja.

FIFA by mohla prideliť otvárací zápas uruguajskému hlavnému mestu Montevideo, kde sa na štadióne Centenario konalo prvé finále MS v roku 1930.

Podujatie sa začne na juhoamerickom kontinente a následne sa presunie do hlavných organizátorských krajín - Španielska, Portugalska a Maroka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Najväčší štadión na svete vyrastie v Afrike, túži hostiť finále MS 2030