Dúbravka je v absurdnej situácii. Do brány zrejme pôjde známy zmätkár

Martin Dúbravka a Loris Karius.
Martin Dúbravka a Loris Karius. (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|21. feb 2023 o 17:00

Finále Anglického ligového pohára ponúkne nevídanú situáciu.

LONDÝN, BRATISLAVA. Brankár Newcastle United spravil veľkú chybu. Nick Pope vybehol mimo šestnástky a pred Mohamedom Salahom loptu chytil rukou.

Bežala len 22. minúta. Za svoj skrat proti Liverpoolu uvidel okamžite červenú kartu a ešte viac sťažil pozíciu svojmu mužstvu, ktorý už vtedy prehrával 0:2.

VIDEO: Brankár Nick Pope a jeho červená karta proti Liverpoolu

Trofej vyhrá, keď prehrá

Nečakanú šancu tak dostal slovenský reprezentant Martin Dúbravka. Svoje mužstvo v oslabení podržal. Za vyše hodiny si pripísal päť úspešných zákrokov. Neinkasoval ani raz.

Dúbravka chytal v Premier League naposledy 22. mája. Napriek tomu bol výborne pripravený. Pôsobil sebavedomo a išiel z neho pokoj.

Bol výbornou náhradou za anglického reprezentanta. No len v tomto zápase.

V nedeľu 26. februára o 17.30 h vo finále Anglického ligového pohára vo Wembley totiž chytať nebude. Predtým v súťaži hral za Manchester United, kde bol na hosťovaní.

Dúbravka sa ocitol v absurdnej situácii.

Do finále zasiahnuť nemôže a trofej získa vtedy, keď vyhrá súper jeho dnešného zamestnávateľa. Straky vo finále totiž nastúpia práve proti Manchestru United.

Pope pre trest nezasiahne ani do ďalších dvoch zápasov Premier League s Manchestrom City a Wolverhamptonom. S najväčšou pravdepodobnosťou bude medzi troma žrďami stáť Dúbravka.

„Pre Nicka je to tvrdé. Odvádzal pre nás vynikajúcu prácu a vynechať finále je pre neho rana. Budeme sa však musieť rozhodnúť,“ vravel po zápase s Liverpoolom tréner Newcastle Eddie Howe.

Šanca pre Kariusa

Kto bude chytať vo finále pohára?

Podľa anglických médií sa do brány postaví známy zmätkár Loris Karius, ktorého si fanúšikovia spájajú s nepodareným vystúpením vo finále Ligy majstrov v roku 2018 medzi Liverpoolom a Realom Madrid.

„Loris je kvalitný a stále mladý brankár. Jeho výkon bol ovplyvnený otrasom mozgu,“ po pamätnom finále si krajana zastával tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.

VIDEO: Chyby Lorisa Kariusa vo finále Ligy majstrov 2018

Nemecký brankár pre svoje chyby čelil vyhrážkam smrti. Najskôr doprial zlým vyhodením lopty presný zásah Karimovi Benzemovi a potom nezachytil strelu Garetha Bala z diaľky. Liverpool vtedy prehral s Realom Madrid v Kyjeve 1:3.

Kariusova hodnota rapídne klesla. Hoci Klopp stále tvrdil, že je brankár s potenciálom, poslal ho na hosťovanie do tureckého Besiktasu Istanbul. A tam pokračoval v zaváhaniach.

Jedného sa dopustil v zápase skupinovej časti Európskej ligy proti Slovanu Bratislava, keď daroval gól slovinskému útočníkovi Andražovi Šporarovi.

VIDEO: Gól Andraža Šporara po chybe Lorisa Kariusa

Opatrné slová trénera

Naposledy chytal Karius v Bundeslige za Union Berlín. Do Newcastle prišiel v pozícii dvojky v septembri minulého roka, po návrate Dúbravku sa však stal trojkou.

Ak sa Karius do brány dostane, bude mať veľkú šancu napraviť svoje zaváhania z minulosti. Newcastle bude bojovať o prvú trofej od roku 1969. Finále domáceho pohára hralo naposledy v roku 1976, prehralo vtedy s Manchestrom City 1:2.

Pre nemeckého brankára by to bola premiéra za Newcastle, naposledy chytal ešte vo februári 2021, kedy jeho Union Berlin remizoval s Hoffenheimom 1:1.

„V niekoľkých priateľských a tréningových zápasoch chytal, mimo súťažnej akcie. Povedal by som, že je pripravený,“ opatrne sa na adresu Kariusa vyjadril Howe.

Jedinú možnosť, ako vynechať Nemca zo zostavy, dáva trénerovi Mark Gillespie.

Ide však o menej skúseného gólmana, ktorý pôsobil len v menších kluboch ako Carlisle United, Blyth Spartans, Walsall či škótskom Motherwelle. Za Newcastle chytal v troch dueloch pohára v roku 2020.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Anglický ligový pohár»Dúbravka je v absurdnej situácii. Do brány zrejme pôjde známy zmätkár