Weiss vytiahol 16-ročný talent, už vie veľa. Ako končia zázračné deti?

Maxom Mateáš (s loptou, v strede).
Maxom Mateáš (s loptou, v strede). (Autor: skslovan.com)
Pavol Spál|5. sep 2024 o 16:00

Najmladší u nás prišiel z Maďarska.

BRATISLAVA. Narodil sa v Győri, reprezentuje Maďarsko v kategórii U 16, od desiatich rokov vyrastá v Dunajskej Strede. Nosí číslo trinásť, jeho vzorom je Cristiano Ronaldo.

„Chcel by som byť hráčom Realu Madrid a vyhrať Zlatú loptu,“ vravel. 

Stredopoliar D. Stredy Levente Bősze sa vo veku 15 rokov a 181 dní stal najmladším hráčom, ktorý zasiahol do zápasu Niké ligy. Sedemnásteho augusta odohral proti Michalovciam dvanásť minút, ale odvtedy už ďalšie nepridal. Zatiaľ.

Doterajší rekord držal Andrej Rendla, ktorý v októbri v sezóne 2006/2007 ako hráč Banskej Bystrice vo veku 16 rokov a 1 deň debutoval v dueli s Trenčínom.

Jeho rekord bolo takmer nemožné prekonať. Až do júna tohto roku v mužských súťažiach na Slovensku mohol nastúpiť futbalista až po dovŕšení 16 rokov. 

„Aktuálny Súťažný poriadok futbalu schválený Výkonným výborom SFZ platný od 1. júla 2024 však priniesol zmenu a dovoľuje štart hráča v akejkoľvek mužskej súťaži už od 15 rokov,“ tvrdí domovská stránka Niké ligy. 

Redakcia denníka Sportnet analyzovala kariéru najmladších hráčov najvyššej slovenskej súťaže. Všetci debutovali ešte v šestnástich. Boli braní ako výnimočné talenty, zázračné deti, predpovedali im veľkú budúcnosť. 

Levente Bösze (vľavo) je najmladším hráčom v dejinách slov. ligy. Má iba pätnásť. Vedľa je Máté Tuboly.
Levente Bösze (vľavo) je najmladším hráčom v dejinách slov. ligy. Má iba pätnásť. Vedľa je Máté Tuboly. (Autor: TASR)

Kto z nich to dotiahol najďalej? Čo dnes robia? Jeden z nich podstúpil jedenásť operácii, ďalší dal najkrajší gól na svete, iný tragicky zahynul. Ako jedného oklamali a dostával len žold, 400 slovenských korún.

"Na Slovensku bola v deväťdesiatych rokoch doba bohémov. Po zápasoch som chodil slopať," tvrdil jeden z nich.

Andrej Rendla (33)

Útočník. Keď debutoval v slovenskej lige (14. októbra 2006 proti Trenčínu), mal iba šestnásť a jeden deň. Mohol aj skôr, lebo na to mal, ale pravidlá to nepovoľovali. 

V roku 2007 prestúpil do Twente Enschede. Premiéru v holandskej lige mal už v sedemnástich. Zo všetkých mal možno najväčší talent, pôsobil vyzreto, hlavu mal v poriadku. Zradilo ho však zdravie. 

Deväťkrát mu operovali ľavé koleno, dvakrát pravé. 

„Nikdy sa mi zranenie nestalo v osobnom súboji. Vždy som si to zapríčinil bez cudzieho zavinenia,“ vravel pre Sportnet. Priznal, že z častých narkóz má trošku vymytý mozog a na niektoré veci si už nespomína. 

Prvýkrát si predný skrížený väz roztrhol už v sedemnástich. Po siedmich mesiacoch rehabilitácie prišla ďalšia rana. Skúšal streľbu a opäť sa to roztrhlo.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ako sa vyvíjala ich kariéra?
  • Aký dôchodok dostáva jeden z nich? Aj keď má iba tridsaťtri.
  • Ktorý stál veľkoklub státisíce eur?
  • Ako jedného oklamali a dostával len žold, 400 slovenských korún?
  • Ktorý vybavil indický titul?
  • Ktorý veľký talent tragicky zahynul?
  • Ako jednému z nich zaviedli štep z mŕtvoly.
  • Ktorý si ťažkal, že ho oklamali manažéri?


Najkrušnejšie obdobie prežíval po operácii v Amerike. „Do kolena mi zaviedli nový štep. Bolo to z nejakej mŕtvolky. Už cestou v lietadle mi začalo opúchať. Po návrate som mal zvýšenú teplotu a koleno veľké ako loptu. Tušil som, že je zle.“

Dostala sa mu tam infekcia. „V nemocnici mi to viackrát vyplachovali, ale nepomohlo to. Strávil som tam tri týždne,“ dodal. Štep mu museli vybrať.

Na konte má pätnásť štartov v holandskej Eredivisie. Päť zápasov odohral za Twente a v sezóne 2009/2010 sa spoločne so Stochom tešili z titulu.

V roku 2015 sa pokúsil reštartovať kariéru v Podbrezovej. Počas troch sezón odohral 32 zápasov, dal sedem gólov. Medzitým však podstúpil ďalšie tri operácie kolena.

Na jeseň 2017 ukončil kariéru. Nakoľko sa dokázal finančne zabezpečiť? 

„Keď som prišiel do Holandska, tak mi spravili dôchodkový fond. Aj po podpise zmluvy mi tam odišla časť peňazí. Čiže mladý hráč nedostal celú sumu na svoj bežný účet,“ vysvetľoval pre Sportnet. Ako to funguje?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Weiss vytiahol 16-ročný talent, už vie veľa. Ako končia zázračné deti?