V Anglicku môžu počas ramadánu prerušiť zápasy. Iný postoj majú Francúzi

Momentka zo zápasu Everton - Tottenham.
Momentka zo zápasu Everton - Tottenham. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. apr 2023 o 16:44

Ramadán tohto roku trvá od 22. marca do 21. apríla.

BRATISLAVA. Vedenie anglickej futbalovej Premier League súhlasilo s tým, že večerné stretnutia môžu rozhodcovia na krátky čas prerušiť, aby sa moslimskí hráči mohli najesť a napiť.

Od 22. marca totiž až do 21. apríla trvá pôstny mesiac ramadán, počas ktorého moslimovia smú jesť a piť až po západe slnka.

Podľa zástupcov ligy, ak o to klub pred zápasom požiada, arbitri po západe slnka nariadia krátku prestávku, počas ktorej sa moslimskí futbalisti priamo na hracej ploche najedia a napijú. Informuje o tom web BBC.com.

Môže dôjsť aj k posunu výkopu

Rozhodcovia tak smú spraviť iba počas prerušenej hry.

K takému kroku pristúpili aj v pondelok v zápase medzi Evertonom a Tottenhamom, v 26. minúte mali futbalisti možnosť doplniť energiu, ktorú stratili pôstom počas dňa. Takú možnosť v Goodison Parku využili traja hráči.

Západ slnka aktuálne v Anglicku pripadá na čas blízko k úvodnému výkopu, namiesto prerušenia počas hry tak môže prísť k miernemu posunu úvodu duelu.

Keďže ramadán sa každý rok začína približne o desať dní skôr v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym rokom, v nasledujúcich sezónach by mala byť spomenutá pauza čoraz normálnou súčasťou futbalových duelov.

Tréner Nantes: Podo mnou nemôžu hrať

Iný postoj zaujali predstavitelia Francúzskej futbalovej federácie (FFF), ktorí rozhodli, že rozhodcovia nesmú prerušiť zápas z uvedeného dôvodu.

Napríklad klub z Nantes má vo svojom kádri až šesť futbalistov - moslimov, no iba jeden z nich počas ramadánu dodržiava pôst.

Alžírsky obranca Jaouen Hadjam počas ostatného víkendu vynechal ligový zápas svojho tímu v Ligue 1.

"Je to jeho rozhodnutie a ja to rešpektujem. V deň zápasu by sa však podľa mňa nemal postiť, pretože hráč by mal byť pripravený na náročnosť zápasu.

Tí, ktorí sa postia, nemôžu podo mnou hrať v zápase, pretože ja nechcem riskovať ich zranenie. Počas týždňa nemám obavy a postiacich sa hráčov, som pripravený ich odporovať," uviedol kouč Antoine Kombouaré z Nantes.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»V Anglicku môžu počas ramadánu prerušiť zápasy. Iný postoj majú Francúzi