Podporil Palestínu, klub Bundesligy ho vyhodil. Zrušenie zmluvy je neplatné, rozhodol súd

Anwar El Ghazi.
Anwar El Ghazi. (Autor: Twitter Türkiye Spor)
TASR|12. júl 2024 o 19:20

Holandský futbalista má nárok na približne 1,7 milióna eur.

MAINZ. Ukončenie zmluvy medzi nemeckým futbalovým klubom 1. FSV Mainz 05 a Anwarom El Ghazim v súvislosti s jeho propalestínskymi výrokmi je neplatné. Rozhodol o tom pracovný súd v Mainzi.

Jeho kontrakt mal platiť do roku 2025, holandský futbalista má nárok na približne 1,7 milióna eur na nevyplatených mzdách a prémiách. Mala by mu byť taktiež obnovená profesionálna licencia.

Predsedajúca sudkyňa Bettina Chaudhryová rozsudok zdôvodnila tým, že nedošlo k porušeniu zmluvných podmienok, pre ktoré by klub musel ukončiť pracovný pomer bez výpovednej lehoty.

Dvadsaťdeväťročný krídelník uverejnil krátko po vypuknutí vojenského konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas vyhlásenie "od rieky k moru, Palestína bude slobodná", ktoré Ghazi po chvíli zmazal.

Tento citát je chápaný ako volanie po zničení Izraela a zároveň apel na rovnosť Palestíncov a Izraelčanov.

Funkcionári bundesligového klubu vtedy vyhlásili, že rešpektujú "rozdielne pohľady na desaťročia trvajúci zložitý konflikt", dištancovali sa však od obsahu príspevku na sociálnej sieti. Ten podľa nich nebol v súlade s hodnotami klubu.

Klub svojho hráča pre viaceré aktivity na sociálnych sieťach suspendoval, no o pár dní neskôr sa Ghazi do tímu vrátil, keďže sa od stanovísk zreteľne dištancoval.

Holanďan neskôr poprel informáciu, že ľutuje svoje stanoviská ohľadom vojenského konfliktu Izraelu s Hamasom. Jeho zamestnávateľ to označil za prekvapujúce a nepochopiteľné.

Po právnom posúdení sa nemecký klub rozhodol rozviazať s ním pracovnú zmluvu bez výpovednej lehoty. Správu priniesla agentúra DPA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Podporil Palestínu, klub Bundesligy ho vyhodil. Zrušenie zmluvy je neplatné, rozhodol súd