Dostal známku ako číslo, ktoré nosí na drese. Fenomén za 70 miliónov sám otočil zápas

Dominik Szoboszlai v zápase s Čiernou Horou.
Dominik Szoboszlai v zápase s Čiernou Horou. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|20. nov 2023 o 07:30

Dominik Szoboszlai dal Čiernej Hore dva góly.

BUDAPEŠŤ. Najdlhšia aktuálna séria neporaziteľnosti patrí v Európe maďarskej futbalovej reprezentácii. Zverenci Marca Rossiho neprehrali po sebe už dvanásť zápasov.

Odkedy je kapitánom Dominik Szoboszlai, mužstvo nenašlo premožiteľa. V poslednom kole kvalifikácie EURO 2024 zdolali Maďari Čiernu Horu 3:1 a vyhrali svoju skupinu.

Potvrdili tak svoju pozíciu z Ligy národov, vďaka ktorej boli pred žrebom kvalifikácie nasadení v prvom koši.

Famózny Szoboszlai

Sedemdesiat rokov po legendárnom „zápase storočia“ s Anglickom zažíva Maďarsko novodobý futbalový boom. Reprezentácia sa tretí raz po sebe kvalifikovala na európsky šampionát, pritom predtým sa jej to nepodarilo dlhých 44 rokov.

Takmer 70-tisícová Puskás Aréna býva vypredaná, lístky sa minú zvyčajne za pár desiatok minút a záujem o ne je dvoj až trojnásobný.

Maďarská reprezentácia si zabezpečila účasť na budúcoročnom šampionáte už remízou 2:2 v Bulharsku a tak v zápase s Čiernou Horou jej išlo len o prvenstvo v skupine. Hostia nastúpili s vedomím, že na postup zo skupiny môžu pomýšľať jedine v prípade víťazstva.

Tvrdé jadro domácich ultras už po štvrťhodine hry vyzývalo ostatných divákov na standing ovation, no výkon Maďarov v prvom polčase si objektívne nezaslúžil aplauz postojačky. Skóre otvorili hostia zásluhou Slobodana Rubeziča.

„V druhom polčase sa nám podarilo prepnúť na vyššie obrátky a zrýchlili sme hru,“ povedal po stretnutí tréner Maďarska Marco Rossi.

Po prestávke hrali domáci dominantnejšie, no zápas rozhodli dve famózne akcie v rozpätí dvoch minút v podaní kapitána s desiatkou na chrbte.

Vyhecoval ho súper

Dominik Szoboszlai v 66. minúte kľučkami oklamal až štyroch hráčov súpera a zvnútra šestnástky sám zakončil.

„Hráč súpera s číslom osem (Marko Jankovič - pozn.) ma trošku naštval, či skôr vyhecoval. Pomyslel som si, je načase mu ukázať, kam to prišiel,“ opísal svoj gól futbalista Liverpoolu.

Mnohí domáci novinári tvrdili, že na maďarských trávnikoch nevideli takýto gól už desaťročia.

O dve minúty neskôr Szoboszlai skóroval opäť, keď využil výborne načasovanú prihrávku do voľného priestoru od Martina Ádáma.

Už nikoho nebolo treba vyzývať na standing ovation, sedemdesiat tisíc ľudí šalelo.

„Bleskurýchle nás zničil. Nie nadarmo hrá v klube, v ktorom hrá a zaplatili zaňho toľko, koľko zaplatili,“ poznamenal tréner Čiernej Hory Miodrag Radulovič.

23-ročný Szoboszlai prestúpil v lete z Lipska do Liverpoolu za 70 miliónov eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Dostal známku ako číslo, ktoré nosí na drese. Fenomén za 70 miliónov sám otočil zápas