Štetina: V Česku berú derby vážnejšie. Hrať pred menej ako tisíc ľuďmi by sa mi nechcelo

Lukáš Štetina a Leon Bailey v priateľskom zápase FC Spartak Trnava - Aston Villa.

Štetina: V Česku berú derby vážnejšie. Hrať pred menej ako tisíc ľuďmi by sa mi nechcelo

Lukáš Štetina a Leon Bailey v priateľskom zápase FC Spartak Trnava - Aston Villa. (Autor: TASR)
Lukáš Štetina a Leon Bailey v priateľskom zápase FC Spartak Trnava - Aston Villa.
Lukáš Štetina a Leon Bailey v priateľskom zápase FC Spartak Trnava - Aston Villa. (Autor: TASR)
Ján Janočko|18. okt 2024 o 07:00

Nožničky proti Lechu má obranca Trnavy zavesené v obývačke.

Zažil niekoľko najväčších českých aj slovenských derby a najbližšie ho čaká už v sobotu. LUKÁŠ ŠTETINA je opora zadných radov trnavského Spartaka, hoci to lete vyzeralo aj tak, že si zaňho v malom Ríme budú hľadať náhradu.

O tom, čo mu chýba v najslávnejšom slovenskom derby, ale napríklad aj o autách a kombajnoch sme a rozprávali s bývalým hráčom Liberca, pražskej Sparty, Prešova, Nitry či Metalistu Charkov.

Blíži sa derby Spartak Trnava - Slovan Bratislava, špecifický zápas pre fanúšikov aj pre hráčov. Vyzerá príprava na takéto meranie síl inak, ako na iné ligové zápasy?

Rozhodne je to iný zápas ako ostatné, v mojich očiach derby nikdy nemá favorita bez ohľadu na kurzy či postavenie klubov v tabuľke. V tomto zápase ide toto všetko bokom. Derby je špeciálne pre divákov aj pre aktérov na ihrisku, atmosféru vníma každý naokolo a často sa ňou nechá strhnúť – a to sa často týka aj trénerov.

Ste známy ako hráč, ktorý si, ak je potrebné, urobí, minimálne slovne, poriadok na ihrisku. Máte v derby v tomto smere viac práce?

Derby zápasy sú najmä o emóciách. Šarvátkam a faulom sa pri nich nevyhneme, no a ja som často prvý, kto z tohto dôvodu komunikuje s rozhodcom alebo hráčmi. Treba občas do toho „pichnúť“, aj divákom takto dáte najavo, že to berieme vážne a tiež ukazujeme, ako veľmi chceme vyhrať.

V rozhovore sa tiež dočítate

  • Čo znamená pre neho derby?
  • Prečo legionári z mimoeurópskych krajín nevnímajú význam derby?
  • Ako si spomína na pamätné nožničky proti Lechu Poznaň
  • Čo je okrem futbalu jeho najväčšia vášeň?

Pre niekoho sú to detaily, pre mňa je to však dôležitý aspekt zápasu. Inak sa po súboji pozeráte na to, keď si príde robiť poriadok jeden hráč, inak keď sa zrazu pri mieste faulu objavia traja - štyria futbalisti.

Sú pre vás osobne takéto zápasy výnimočné?

Na zápasy sa chystám plus mínus rovnako a všetky sú dôležité, ale derby vnímam inak, pretože si myslím, že môže byť dobrou reklamou. Ak zvládnete derby zápas, dostanete aj pridanú hodnotu, je to prestíž. V Česku som to zažil v zápasoch Sparty proti Slavii, výhra dala tímu pomyselný „kľúč od mesta“. Škoda, že u nás to nie je brané takto vážne.

Keď ide o derby, často ho sledujú aj ľudia, ktorí by si inak futbal nezapli, prípadne by na tribúnu neprišli. Cítia aj futbalisti iný tlak než bežne?

V Prahe bolo cítiť atmosféru vo vzduchu, veľa ľudí to prežívalo, cítil som to výraznejšie, aj preto, že som v meste žil. Tu to nie je tak vyhrotené, keďže ide o derby dvoch rôznych miest. Ale jasné, človek vníma, že je to niečo špeciálne, vie, že prídu aj sviatoční diváci. Na druhej strane, mrzí ma, že na Slovensku nebývajú ani takéto zápasy vypredané. V Česku to je pravidlo, u nás mi to veľmi chýba.

Viacero Slovákov v minulosti naznačilo, že hráči mimo Slovenska a Česka akoby nevnímali dôležitosť a ťarchu derby. Máte rovnaký pocit?

Je to presne tak, vnímal som to v Česku a aj u nás to cítim. Týka sa to hráčov z väčšej diaľky, pretože Slovinci či Chorváti si uvedomujú, aké dôležité derby sú – sú na to zvyknutí z domácich súťaží. Keď ide o hráčov napríklad z Afriky, môžete im rozprávať, vysvetľovať, napokon aj tak nemáte pocit, že by rozumeli tomu, o čo v derby ide. Napokon, niekedy to je vidieť aj na ich výkone a správaní na ihrisku.

Spomínam si na pôsobenie v Sparte a na to, že niektoré posily hádam ani nepoznali, aký veľký klub Sparta je. Vnímať derby, to už bolo nad ich sily. Samozrejme, sú aj v tomto smere výnimky. Napokon, plné tribúny by mali strhnúť každého a napovedať mu, že ide o niečo výnimočné. Mám však skúsenosť, že ani to niekedy nepomôže.

Na začiatku sezóny sa objavili správy, že sa so Spartakom dohadujete na novom kontrakte a že k dohode možno ani nepríde. Je pravda, že v hre bol aj koniec vašej profesionálnej kariéry?

No… Rozmýšľal som vtedy racionálne. Ak by som mal skončiť v Spartaku, kam inam by som šiel? Cestovania som mal dosť, počas kariéry v zahraničí som bol málo doma a stále na cestách. Teraz sme sa zabývali pri Nitre, som späť doma, kruh sa uzavrel. Trnavu mám blízko, nerobí mi problém dochádzať.

VIDEO: Odveta Trnava - Poznaň, Štetinove nožničky v čase 4:22

Samozrejme, mohol som ísť hrať aj inam, ale trnavské zázemie a diváci sú dobrá motivácia – úprimne, pred menej ako tisíc divákmi by sa mi veľmi hrávať nechcelo, potrebujem cítiť emóciu, šťavu aj z tribún. Je pravda, že som sa pohrával aj s myšlienkou, že kariéru ukončím.

Nebol som však o tom presvedčený na sto percent a ani teraz nie som stopercentne presvedčený o tom, že po sezóne bude koniec. Uvidíme, ako bude držať zdravie, čo príde a čo sa naskytne.

V Spartaku je vaša úloha okrem výkonov na ihrisku odovzdávať aj skúsenosti mladším spoluhráčom. Ako ste sa cítili v tejto role napríklad pri Sebastiánovi Kóšovi, s ktorým ste donedávna hrávali a ktorý prestúpil pred pár týždňami do Zaragozy?

Sebo je veľmi šikovný futbalista, ktorý sa učil najmä od Martina Škrtela, keď tvorili stopérsku dvojicu. Na ihrisku sme si spolu výborne rozumeli, ale nevnímal som ho ako svojho žiaka, skôr už ako ostrieľaného ligového futbalistu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Štetina: V Česku berú derby vážnejšie. Hrať pred menej ako tisíc ľuďmi by sa mi nechcelo