Leeds neuspel s odvolaním. Musí Lipsku zaplatiť skoro sedem miliónov eur

Jean-Kevin Augustin.
Jean-Kevin Augustin. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. nov 2022 o 19:08

Jean-Kévin Augustin už medzičasom hral v FC Nantes a aktuálnej je hráčom švajčiarskeho FC Bazilej.

LAUSANNE. Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne zamietol podnet anglického futbalového klubu Leeds United vo veci multimiliónového prestupu ovplyvneného pandémiou koronavírusu, do ktorého je zapojený nemecký tím RB Lipsko.

Podľa CAS majú Angličania zaplatiť Nemcom sumu 6,7 milióna eur za francúzskeho útočníka Jeana-Kévina Augustina, čo už skôr nariadila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Má ísť o prvú splátku z celkovej sumy 21 miliónov eur za spomenutého Francúza, ktorý v druhej polovici sezóny 2019/2020 hosťoval v Leedsi.

V tom čase druholigový Leeds United získal v januári 2020 na hosťovanie do konca sezóny francúzskeho útočníka Augustina. Súčasťou dohody bol aj bod, že United musia parížskeho rodáka kúpiť 1. júla 2020 za 21 miliónov eur, ak postúpia do Premier League.

Keďže v jari 2020 futbalové súťaže výrazne ovplyvnila pandémia koronavírus, anglické súťaže dohrali až v auguste. Leeds si teda postup do najvyššej vybojoval až v lete, pričom Augustin za klub nastupoval len sporadicky.

V európskom futbale sa zmluvy zvyčajne uzatvárajú do 30. júna a FIFA, ktorá dohliada na prestupy, poskytla počas pandémie núdzové odporúčanie, aby boli "zmluvy predĺžené do reálneho konca sezóny".

Podľa vedenia Leedsu United sa dohoda o hosťovaní skončila skôr, ako bol naplnený spomenutý bod dohody, preto anglický klub nebol povinný francúzskeho útočníka kúpiť. Iný výklad mali zástupcovia nemeckého klubu a tí podali podnet na FIFA.

Podľa CAS "povinnosť nákupu vznikla na konci sezóny 2019/2020, aj keď sa tá skončila neskôr v porovnaní s očakávaniami v dôsledku prerušenia spôsobeného vypuknutím pandémie COVID-19".

Spomenutý Jean-Kévin Augustin sa po hosťovaní v Leedsi stal hráčom francúzskeho FC Nantes a od aktuálneho leta pôsobí vo švajčiarskom FC Bazilej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Leeds neuspel s odvolaním. Musí Lipsku zaplatiť skoro sedem miliónov eur