Spravil chybu. Rozhodcovská stálica v Premier League končí

Rozhodca Lee Mason spravil chybu.
Rozhodca Lee Mason spravil chybu. (Autor: Arsenal News Channel - Twitter)
Ivan Mriška|20. feb 2023 o 12:20

Lee Mason už v najvyššej súťaži rozhodovať nebude.

BRATISLAVA, LONDÝN. Ivan Toney vyrovnal štvrťhodinu pred koncom na 1:1 a zariadil v 23. kole anglickej Premier League Brentfordu cennú remízu na pôde Arsenalu.

Ako sa však neskôr ukázalo, gól nemal platiť. Pre jasné postavenie mimo hry Christiana Norgaarda, ktorý mu prihrával.

Nenarysoval si čiary

Chyby sa dopustil rozhodca systému VAR Lee Mason, ktorý si podľa trénera rozhodcov Chrisa Foya nenarysoval kalibrové čiary. Vďaka ním by zistil, že sa jednalo o porušenie pravidiel o ofsajde.

„Došlo k ľudskej chybe. Keby Mason dôkladne preskúmal situáciu, gól by zamietol,“ uvádzal Daily Mail.

Po potvrdení chyby sa 51-ročný Lee Mason rozhodol ukončiť kariéru. Potvrdila to organizácia Professional Game Match Officials (PGMOL), ktorá rozhodcov v Anglicku zastrešuje.

„PGMOL môže potvrdiť, že video asistent rozhodcu Lee Mason opustil organizáciu po vzájomnej dohode,“ uvádza organizácia na Twitteri.

Mason rozhodoval v Premier League pätnásť rokov, počas ktorých odviedol 287 zápasov.

„Ďakujeme Leemu za oddanú službu profesionálnej hre a želáme mu všetko najlepšie do budúcnosti,“ dodáva PGMOL.

Arteta: Je to neprijateľné

Kontroverzný moment môže rozhodnúť o majstrovskom titule v Anglicku. Arsenal je na čele Premier League, pred druhým Manchestrom City má dvojbodový náskok.

„Nebola to ľudská chyba. Mason proste nepochopil, čo je náplň jeho práce. Je to neprijateľné. Stálo nás to dva body, ktoré nám už nikto nevráti. Budeme ich musieť nájsť inde,“ hneval sa tréner Arsenalu Mikel Arteta.

Organizácia sa za chybu Arsenalu ospravedlnila. Osobne do klubu volal legendárny arbiter Howard Webb, ktorý je hlavným arbitrom PGMOL.

„Vážime si ospravedlnenie, získali sme si veľa sympatií od kolegov z brandže. Nie je na mne, aby som posudzoval rozhodcov. Nie je to o tom, že sa niekto pomýli a potom ho ukrižujeme. Snažíme sa spoločne robiť veci najlepšie, ako sa dá. Chceme, aby bol šport spravodlivejší a aby boli rozhodnutia jasnejšie a lepšie. Dúfajme, že táto udalosť tomu napomôže,“ zaprial si Arteta.

Masonova chyba nebola jediným incidentom v Premier League. John Brooks v rovnakom kole nesprávne zamietol gól Brightonu proti Crystal Palace.

Tabuľka Premier League

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Spravil chybu. Rozhodcovská stálica v Premier League končí