Španielsko
Španielsko
EURO 2024
15.06.2024, Skupina B
3 - 0
2:0
Chorvátsko
Chorvátsko

Má iba 16 a ničí rekordy. Najväčší talent sveta vyrástol, až to vyvoláva obavy

Španielsky futbalista Lamine Yamal v zápase proti Chorvátsku na EURO 2024.
Fotogaléria (23)
Španielsky futbalista Lamine Yamal v zápase proti Chorvátsku na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|16. jún 2024 o 00:10

Lamine Yamal stanovil na ME vo futbale rekord.

BRATISLAVA. Ešte neskončil povinnú školskú dochádzku. Počas voľna na majstrovstvách Európy sa chystá učiť online. Stále ma iba šestnásť.

Žiaden futbalista nebol v jeho veku tak ďaleko. Nastupuje v základnej zostave slávnej Barcelony aj národného tímu Španielska. 

Chlapec s kučerami na hlave a zázračnou ľavačkou, ktorý má po otcovi korene v Maroku a po matke v Rovníkovej Guinei, ohromuje svet.

Lamine Yamal je zjav, ktorý láme rekordy. V španielskej lige debutoval už v pätnástich. Mal sotva šestnásť, keď strelil prvý gól v drese Španielska.

Ako boží prútik

„Vyzerá, ako by sa ho dotkol boží prútik. Nie je to obyčajný hráč. Sledujeme úroveň hráča, nie vek. Je pripravený hrať na najvyššej úrovni,“ vyhlásil tréner Španielska Luis de la Fuente. 

V sobotu prekonal ďalší rekord. Vo veku 16 rokov a 338 dní sa stal najmladším hráčom v histórii majstrovstiev Európy.

Yamal nebol do počtu, ale nastúpil v základnej zostave. Pripísal si aj gólovú prihrávku. Jeho Španielsko zdolalo v prvom zápase základnej skupiny Chorvátsko 3:0.

Fotogaléria zo zápasu Španielsko - Chorvátsko na EURO 2024 (skupina B)

"Som naozaj nadšený z víťazstva, z môjho debutu na ME, zo všetkého. Teraz však už myslíme na ďalší zápas," vyhlásil Yamal pre web UEFA.

Pôsobil neskutočne sebavedomo. Spoluhráči ho neustáli hľadali a zásobovali prihrávkami, ako keby bol hlavný šéf.

Prekonal Poliaka

O rekord pripravil Poliaka Kacpera Kozlowského, ktorý na poslednom šampionáte nastúpil pri remíze 1:1 so Španielskom vo veku 17 rokov a 246 dní.

Okrem asistencie Carvajalovi mohol aj skórovať, ale chorvátsky brankár Livakovič jeho strelu zneškodnil.

Vlani debutoval vo výbere Španielska do 16, 17 i 19 rokov. Reprezentáciu do 21 rokov preskočil a priamo šiel do áčka. „Lamine je výnimočný. Má neskutočnú hernú inteligenciu, skoro vždy sa rozhoduje správne,“ chválil ho Xavi.

Legendárny špilmacher a už bývalý tréner Barcelony mladíkovi veril. Ako prvý mu dal šancu vo veľkom futbale. V tejto sezóne odohral v drese Barcelony 50 zápasov, dal sedem gólov.

„To, že nastupuje od začiatku, nie je nejaký môj rozmar. Je pripravený na najvyššiu úroveň. Zostáva skromný, tvrdo maká a miluje futbal. Môže toho veľa dokázať, len to chce trpezlivosť a správne zaobchádzanie,“ dodal Xavi.

Server Transfermarkt odhaduje jeho cenu na 90 miliónov eur, ale Barcelona ho vidí oveľa vyššie.

Pustia ho za miliardu

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Má iba 16 a ničí rekordy. Najväčší talent sveta vyrástol, až to vyvoláva obavy