Hráči oživení talianskym slnkom i neobrúsený diamant. Ktorí Slováci idú na EURO?

Leo Sauer počas prípravného futbalového zápasu Slovensko - San Maríno.
Leo Sauer počas prípravného futbalového zápasu Slovensko - San Maríno. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|7. jún 2024 o 19:04

Ladislav Borbély hodnotí každého hráča slovenského tímu.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona oznámil konečnú nomináciu na EURO 2024. Koho berie 55-ročný Talian do Nemecka? Akú mali Calzonovi muži aktuálnu sezónu?

Účastníkov turnaja predstavuje známy futbalový expert LADISLAV BORBÉLY.

Brankári

Brankárska trojica bola vopred jasne daná. Dominik Takáč mohol zamiešať karty iba v prípade zranenia stabilnej trojky, čo sa nestalo.

Martin Dúbravka

Dátum narodenia: 15. január 1989

Klub: Newcastle United

Posledná sezóna: Do decembra bol iba dvojkou v klube, po zranení Nicka Popea sa však dostal do bránky. V niektorých zápasoch doslova čaroval.

Ladislav Borbély: „Aj vďaka vyťaženosti v Premier League dozrel do brankárskej komplexnosti. Je evidentným pilierom defenzívy, aj aktívnym článkom pri otváraní hry vďaka výbornej hre nohami a veľmi dobrej súčinnosti s obrannou formáciou.“

Marek Rodák

Dátum narodenia: 13. december 1996

Klub: FC Fulham

Posledná sezóna: Priestor dostal iba v pohárových stretnutiach. V Premier League si odsedel celú sezónu na lavičke.

Ladislav Borbély: „Veľmi solídne čiarové chytanie obohatil napriek minimálnej zápasovej praxi aj o solídne chytanie na päťke. Jeho výkonnostný posun je ale limitovaný možnosťami chytania v zápasoch. Takéto pretrvávajúce sedenie môže pribrzdiť jeho vzostup a nepomôže ani pri slabšej hre nohou.“

Henrich Ravas

Dátum narodenia: 16. august 1997

Klub: New England Revolution

Posledná sezóna: Na jeseň bol stabilnou jednotkou poľského prvoligistu Widzew Lodž. V januári prestúpil do amerického klubu New England Revolution, kde až do záveru sezóny pravidelne chytal.

Ladislav Borbély: „Poznám ho po mene, ale chytať som ho nevidel, tak ho nebudem hodnotiť.“

Obrancovia

Zaujímavá alternatíva na kraj obrany v osobe Michala Tomiča definitívne vypadla z nominácie ešte pred uzavretím kádra pre zranenie.

Calzona vyradil aj Matúša Kmeťa. „Do minulého roka hral ešte krídlo. Na novej pozícii má odohratú iba jednu sezónu, potrebuje ešte čas,“ odôvodňoval svoje rozhodnutie reprezentačný tréner. 

Peter Pekarík

Dátum narodenia: 30. október 1986

Klub: Hertha Berlín

Posledná sezóna: V príprave veľký profesionál, v reprezentácii stálica, no vo svojom klube dostáva príležitosť už iba sporadicky. V druhej Bundeslige nastúpil iba v piatich zápasoch ako náhradník.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Hráči oživení talianskym slnkom i neobrúsený diamant. Ktorí Slováci idú na EURO?