Žilina kľakla pred súperom z iného sveta. Posledný gól bol nedôstojný

Na snímke zľava v súboji o loptu Matúš Rusnák (Žilina) a Malick Fofana (Gent).
Na snímke zľava v súboji o loptu Matúš Rusnák (Žilina) a Malick Fofana (Gent). (Autor: TASR)
Ivan Mriška|27. júl 2023 o 22:41

Postup Žiliny by sa rovnal zázraku.

GENT, ŽILINA. Tréner Jaroslav Hynek pred zápasom proti KAA Gent povedal, že by bolo skvelé, keby Žilina neinkasovala gól.

Jeho mužstvo však v prvom zápase Európskej konferenčnej ligy totálne vybuchlo. Vyhorelo. Brankár Ľubomír Belko vyberal loptu zo siete päťkrát. A mohol aj viac.

Rozdiel na ihrisku bol priepastný, evidentný. Belgický celok mal jasne navrch. Gent mohol vyhrať aj vyšším rozdielom.

Žilina hrala proti súperovi z iného sveta. Gent ju prevýšil vo všetkých činnostiach.

Všetci sa pozerali

Posledný gól na 5:1 pečatil exhibíciu belgického klubu. Pre Žilinčanov bol až nedôstojný, všetci hráči sa iba prizerali. Hostia boli totálne frustrovaní. Ich súper im proste nedal žiadnu šancu.

„Gent bol na inej úrovni. Na ihrisku bolo vidno výrazný a priepastný rozdiel. Žilina narazila na súpera, ktorému nemala šancu vzdorovať,“ pre RTVS hodnotil futbalový expert Róbert Paldan.

Gent aj Žilina obsadili v minulej sezóne vo svojich súťažiach piate miesto. Belgická Jupiler League je však v európskom meradle považovaná za ôsmu najlepšiu ligu, zatiaľ čo Niké lige patrí až 28. miesto.

„Belgický favorit naplno potvrdil svoju pozíciu a Šošonov predčil zaslúžene,“ uvádza oficiálny facebook MŠK Žilina.

O jediný gól Žiliny sa postaral už za rozhodnutého stavu Adrián Kaprálik v 79. minúte, keď znižoval na 1:4. Bol to jediný záblesk žilinského výkonu.

„Mrzí ma, že nikto zo Žiliny nepresvedčil,“ dodal Paldan.

Štatistiky zápasu KAA Gent - MŠK Žilina.
Štatistiky zápasu KAA Gent - MŠK Žilina.

Odveta bude formalitou

Odveta je na programe vo štvrtok 3. augusta na štadióne MŠK Žilina. S najväčšou pravdepodobnosťou bude len formálnou záležitosťou.

Belgický celok je vo všetkých smeroch lepší ako Žilina. Postup MŠK by sa rovnal zázraku.

„Domáci favorit nám dal pocítiť svoju silu. Jeho ofenzívu ťahal najdrahší artikel domácich Orban, ktorý síce prekonal Belka, no ten jemu i ďalším ešte v prvom dejstve zneškodnil viacero tutoviek.

Žiaľ, náš gólman nestačil na priamy kop domácich po zmene strán a dominantný výkon Gent podčiarkol ďalšími gólmi.

Na päť presných zásahov domácich sme odpovedali iba Kaprálikovým presným zásahom. Papierové prognózy sa tak naplnili, domov vezieme vysokú prehru. Šošoni majú pred sebou štart ligy, v ktorom sa potrebujú chytiť aj pred štvrtkovou domácou odvetou,“ zdrvujúcu prehru hodnotí web MŠK Žilina. 

VIDEO: Hodnotenie zápasu

Povedali po zápase

Hein Vanhaezebrouck, tréner KAA Gent: „Od začiatku sme mali zápas vo vlastných rukách. Už v prvom dejstve sme však mali streliť viac gólov. Museli sme si ale počkať až do druhého polčasu, keď nám priniesol väčšiu istotu presný zásah na 2:0. Pri inkasovanom góle sme nedostatočne a laxne bránili. Celkovo to ale hodnotím z nášho pohľadu ako dobrý zápas s dobrým výsledkom. Na Slovensko môžeme cestovať s dostatočným sebavedomím a pokojom.“

Jaroslav Hynek, tréner MŠK Žilina: „Výsledok znie hrozivo, no súper nepremenil ešte viacero ďalších príležitostí, ktoré si vytvoril. Pri prvých troch kľúčových inkasovaných góloch to boli naše hrubé chyby, ktorých sme sa nemuseli dopustiť. Chceli sme ísť do zápasu s čo najväčšou odvahou hrať, byť presní a posunúť náš level stresu vyššie, ale myslím, že nie všetci to zvládli uchopiť tak, aby sme viac vzdorovali a boli nebezpečnejší. V prvom polčase sme nemali prakticky nič, i keď sme ho ustáli slušne. Držali sme dobrý výsledok, ktorý nám dával šancu aj do druhého polčasu. Po zmene strán však prišli zásadné chyby pri zlej rozohrávke pred druhým gólom a vylúčenie Dominika Javorčeka. Proti takej sile, akú mal Gent, už to bolo následne veľmi ťažké. Škoda, že to práve Javorovi nepadlo pred tretím gólom súpera, kedy sme sa mohli dostať aspoň na kontakt. Hoci sme zaznamenali čestný presný zásah, tak po vylúčení už prišla smršť Gentu, po ktorej sme mohli byť radi aj za výsledok 5:1. Pred odvetou sme po tomto výsledku a pri sile súpera veľmi ďaleko vzdialení, aby sme sa k postupu vôbec dokázali priblížiť. Verím však, že skúsenosti z tohto zápasu použijeme na to, aby sme pred domácimi fanúšikmi uhrali čo najlepší výsledok. V prípade nepostupu sa aspoň chceme so súťažou rozlúčiť s hlavami hore a po dobrom výkone i výsledku. Pred štartom ligy sa musíme rýchlo oklepať a vyhodnotiť si, čo sme na ihrisku ukázali. V Európe sme sa mohli predviesť, no liga bude pre nás prioritou. Budeme sa držať plánu, využijeme čo najviac chalanov, ktorí doteraz hrali menej a vhodne to namixujeme, aby sme udržali kvalitu. Do ligovej sezóny chceme naskočiť čo najlepšie.“

Ľubomír Belko, brankár MŠK Žilina: „Z môjho pohľadu sme začali fajn a ustrážili si šance súpera. Hoci sme potom inkasovali, tak sme nedali hlavy dole a chceli sme so zápasom niečo spraviť. Do druhého polčasu sme išli s tým, že chceme udržať dobrý výsledok. Súper ale ešte viac pridal, bol ešte viac nebezpečný a asi zaslúžene to napokon skončilo výsledkom 5:1. Osobne som sa pripravoval na to, že budem mať dostatok práce a chcel som v čo najväčšej miere pomôcť tímu. Mrzí ma druhý inkasovaný gól, po ktorom sa to už s nami ťahalo až do konca. Gent ukázal celkovo veľkú kvalitu na lopte a výborný pressing, z čoho sa nám ťažko vychádzalo. Teraz však na to musíme zabudnúť, zdvihnúť hlavy, sústrediť sa na ligu a získať s Ružomberkom tri body. Je veľká škoda, že touto vysokou prehrou sme asi neprilákali veľa fanúšikov na naše tribúny. Chceme však poďakovať všetkým, ktorí za nami merali cestu až do Belgicka či Estónska. V nedeľu i vo štvrtok by sme sa im za to chceli poďakovať dobrou hrou a víťazstvami.“

Zdroj: MŠK Žilina

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Žilina kľakla pred súperom z iného sveta. Posledný gól bol nedôstojný