Ajax sa opäť lúči s legendou. Heitinga končí na lavičke prvého tímu

Gólová radosť Ajaxu Amsterdam.
Gólová radosť Ajaxu Amsterdam. (Autor: TASR/AP)
SITA|2. jún 2023 o 12:04

Prišiel len vo februári.

AMSTERDAM. Bývalý holandský futbalový reprezentant John Heitinga nezostane hlavným trénerom v holandskom klube Ajax Amsterdam, v ktorom na lavičke A-mužstva len vo februári vystriedal odvolaného kouča Alfreda Schreudera.

Vedenie tretieho tímu uplynulej sezóny Eredivisie nepredĺžilo zmluvu 39-ročnému niekdajšiemu obrancovi, ktorý ešte v januári viedol B-tím Ajaxu.

Riaditeľ pre futbal v Ajaxe Amsterdam zdôvodnil odchod Heitingu tým, že klub potrebuje skúsenejšieho trénera, aby sa nezopakoval neúspešný ročník 2022/2023.

"Osobne to bolo pre mňa ťažké rozhodnutie a nebolo jednoduché oznámiť mu to. John ponúkol klubu pomoc v náročnom období," vysvetlil Sven Mislintat.

John Heitinga je odchovanec Ajaxu, začínal aj končil v ňom hráčsku kariéru. Hrával tiež v Španielsku za Atlético Madrid, v Anglicku za Everton a Fulham, v Nemecku za Herthu Berlín.

V národnom tíme nazbieral 87 štartov a dosiahol v nich sedem presných zásahov, zahral si aj v neúspešnom finále majstrovstiev sveta v roku 2010 v Juhoafrickej republike.

Od roku 2017 bol v Ajaxe trénerom mládeže.

Heitingov predchodca Schreuder na lavičke amsterdamského tímu nevydržal dlho. V lete 2022 nahradil Erika ten Haga, no séria siedmich duelov Ajaxu bez víťazstva ho pripravila o prácu.

Ajax v predošlých troch sezónach získal majstrovské tituly, no v tej uplynulej si nevybojoval ani miestenku v Lige majstrov pre ročník 2023/2024.

Bývalý holandský futbalový brankár Edwin van der Sar pred pár dňami odstúpil z postu generálneho riaditeľa klubu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Ajax sa opäť lúči s legendou. Heitinga končí na lavičke prvého tímu