Dvojnásobný holandský vicemajster sveta zomrel. Preslávil sa po boku Cryuffa v Barcelone

Johan Neeskens.
Johan Neeskens. (Autor: REUTERS)
TASR|7. okt 2024 o 16:23 (aktualizované 7. okt 2024 o 16:51)

Svojho času patril medzi kľúčové postavy národného tímu.

HAAG. Vo veku 73 rokov zomrel bývalý holandský futbalista Johan Neeskens, ktorý patril medzi kľúčové postavy národného tímu "Oranjes".

Vicemajster sveta z rokov 1974 a 1978 podľa Holandského futbalového zväzu (KNVB) v nedeľu podľahol bližšie nešpecifikovanej chorobe.

Neeskens sa preslávil počas éry legendárneho Johana Cruijffa, s ktorým spoločne obliekal aj dres FC Barcelona.

"S Johanom stráca holandský a medzinárodný futbalový svet legendu," uviedla KNVB vo svojom vyhlásení.

Neeskens dokázal počas kariéry vyhrať trikrát trofej v Európskom pohári majstrov (predchodca Ligy majstrov).

Podarilo sa mu to v troch sezónach za sebou v drese Ajaxu Amsterdam (1970/71, 1971/72, 1972/73). V týchto rokoch získal najúspešnejší holandský klub aj dva zo svojich 36 titulov v Eredivisie.

Po štvorročnom pôsobení v Ajaxe zamieril jeden z najlepších stredopoliarov na svete v roku 1974 do FC Barcelona.

V drese "Blaugranas" sa stretol s Cruijjfom, pričom koučom bol ich krajan Rinus Michels, ktorý Neeskensa priviedol aj do Ajaxu.

Neeskens strávil na Camp Nou päť rokov a následne si vyskúšal angažmán v americkom klube New York Cosmos, v ktorom dva roky pred ním pôsobil aj legendárny Brazílčan Pele.

Za Holandsko odohral dovedna 49 stretnutí, v ktorých nastrieľal 17 gólov.

"Svojimi charakteristickými sklzmi, výsostným prehľadom a ikonickými penaltami zostane navždy jedným z popredných hráčov, akých kedy náš futbal vyprodukoval," dodal KNVB.

Po hráčskej kariére pôsobil pri národnom tíme aj ako asistent trénera na žiadosť Guusa Hiddinka spolu s Frankom Rijkaardom a Rolandom Koemanom.

"Oranjes" sa na MS 1998 prebojovali do semifinále, v ktorom stroskotali na neskorších domácich majstroch Francúzoch a v súboji o bronz nestačili ani na Chorvátsko.

Po svetovom šampionáte z funkcie odstúpil Hiddink, no Neeskens pokračoval aj pod vedením Rijkaarda. V roku 2006 sa vrátil do Katalánska, kde pôsobil v realizačnom tíme Rijkaarda.

"FC Barcelona prijal s hlbokým zármutkom správu o úmrtí Johana Neeskensa. Je legendou klubu, ktorá navždy zostave v našej pamäti. Odpočívaj v pokoji," napísal na sociálnej sieti katalánsky klub.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Dvojnásobný holandský vicemajster sveta zomrel. Preslávil sa po boku Cryuffa v Barcelone