O kúpu FC Chelsea je ďalší záujemca. Vlastní prestížny cyklistický tím

Futbalisti FC Chelsea.
Futbalisti FC Chelsea. (Autor: TASR/AP)
SITA|29. apr 2022 o 18:08

Jim Ratcliffe je fanúšikom FC Chelsea.

LONDÝN. Britský miliardár Jim Ratcliffe ponúka 4,25 miliardy libier, čo je v prepočte približne 5 miliárd eur, za kúpu futbalového klubu FC Chelsea z Londýna.

Záujem o prevzatie úradujúceho šampióna Ligy majstrov majú tiež tri skupiny investorov zo zámoria.

Klub je na predaj od marca, keďže doterajší vlastník Rus Roman Abramovič sa ocitol na sankčných zoznamoch britskej vlády v dôsledku ruskej vojenskej invázie na území Ukrajiny za jeho úzke väzby s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Chelsea má v súčasnosti zmrazené aktíva a funguje v obmedzenom režime. To znamená napríklad to, že náklady A-tímu na zápasy u súperov nesmú presiahnuť v prepočte 24-tisíc eur.

Jim Ratcliffe je šéf chemického gigantu Ineos a je fanúšikom FC Chelsea. Už dlho sa finančne angažuje v športe a vlastní futbalové kluby vo francúzskom Nice aj švajčiarskom Lausanne, tiež cyklistickú stajňu Ineos Grenadiers či jachtársky tím.

V súvislosti s prípadnou kúpou londýnskeho futbalového klubu by 2,5 miliardy libier šlo na projekty spojené s podporou obetí vojny na Ukrajine a zostávajúcich 1,75 mliardy GBP by počas nasledujúcich desiatich rokov investoval priamo do klubu.

"Toto je britská ponuka na kúpu britského klubu. Veríme, že klub je viac ako jeho majitelia, ktorí sú len dočasní správcovia bohatej tradície," uvádza sa v stanovisku Ratcliffovej spoločnosti Ineos.

Záujem o kúpu FC Chelsea má aj konzorcium niekdajšieho šéfa FC Liverpool či leteckej spoločnosti British Airways Martina Broughtona, ktorého súčasťou sú aj britský pilot F1 Lewis Hamilton a americká tenistka Serena Williamsová.

Medzi ašpirantov na kúpu Londýnčanov je aj skupina okolo Stephena Pagliucu ako vlastníka basketbalového Bostonu Celtics či konzorciu okolo spolumajiteľa bejzbalového tímu Los Angeles Dodgers amerického investora Todda Boehlyho.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»O kúpu FC Chelsea je ďalší záujemca. Vlastní prestížny cyklistický tím