Prezident La Ligy varuje pred nástrahami Superligy, v prípade vzniku rezignuje

Javier Tebas.
Javier Tebas. (Autor: SITA/AP)
SITA|30. jan 2024 o 14:57

Oznámil to počas galavečera Madridskej športovej asociácie.

BRATISLAVA. Prezident španielskej najvyššej futbalovej súťaže Javier Tebas v prípade vzniku Superligy odstúpi zo svojej funkcie.

Oznámil to počas galavečera Madridskej športovej asociácie a informáciu prinieslo španielske periodikum Mundo Deportivo.

„Tento projekt nazývam lživá Superliga. Chcú mu dať novú tvár, tvár Bernda Reicharta, ale je jasné, že za tým celým je Florentino Pérez. Keď tvrdia, že vznik Superligy neublíži národným ligám, tak klamú. Vedia, že to ide do ...

Ak to pôjde ďalej a Superliga vznikne, odstúpim z postup prezidenta. Príjmy by boli zakrátko polovičné a hrozil by neriešiteľný ekonomický problém,“ vysvetlil Tebas, ktorého v úvode decembra opätovne zvolili do funkcie prezidenta La Ligy. Španielskemu ligovému futbalu šéfuje už 10 rokov.

O vzniku Superligy sa začalo vo svetových futbalových kruhoch opätovne nahlas hovoriť po decembrovom verdikte Súdneho dvora Európskej únie.

Podľa neho Európska futbalová únia (UEFA) a Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) porušili európske právo, keď "blokovali" plány na vznik európskej Superligy.

Prípad sa pred súdom ocitol vlani po tom, ako v apríli 2021 tucet signatárov avizoval vznik novej súťaže nezávislej od riadenia UEFA či FIFA.

Vznik novej súťaže oznámilo dovedna dvanásť klubov, no deväť z nich po pár dňoch z projektu vycúvalo pod vplyvom hrozieb a kritiky zo strany futbalových funkcionárov či fanúšikov.

Z pôvodnej dvanástky zostali v zoskupení len španielsky klub Real Madrid, FC Barcelona a taliansky Juventus Turín. Taliani z projektu oficiálne "vycúvali" v priebehu roka 2023.

"Pravidlá FIFA a UEFA, ktoré podriaďujú akýkoľvek nový klubový futbalový projekt ich predchádzajúcemu schváleniu, ako napríklad Superliga, a zakazujú klubom a hráčom hrať v týchto súťažiach, sú nezákonné.

Neexistuje žiadny rámec pre pravidlá FIFA a UEFA, ktorý by zabezpečil, že budú transparentné, objektívne, nediskriminačné a primerané," uvádza sa vo verdikte Súdneho dvora EÚ.

Stojí tam aj to, že ide o všeobecný verdikt viazaný na pravidlá UEFA a FIFA a nie o konkrétnom projekte Superligy.

Pôvodná idea spomenutej súťaže rátala s dvadsiatimi účastníkmi, pričom až 15 miest by mali isté zakladateľské kluby.

Cieľom bolo nahradiť súčasnú Ligu majstrov, prinieslo by to však aj oslabenie športovej a finančnej príťažlivosti domácich líg. UEFA sa bránila, že uvedené by "podkopalo" pyramídovú štruktúru otvorenú pre každého.

Vedenie Superligy medzičasom predstavilo myšlienku súťaže až pre 80 klubov rozdelených podľa výkonnosti do viacerých divízií, všetko mimo právomocí UEFA.

Angličania síce mali v pôvodne dvanástke až šesť miest, aktuálne však figurujú mimo celej iniciatívy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Prezident La Ligy varuje pred nástrahami Superligy, v prípade vzniku rezignuje