Holandsko
Holandsko
EURO 2024
10.07.2024, Vyraďovacia fáza | Semifinále
1 - 2
1:1
Anglicko
Anglicko

Tlak zatiaľ zvládajú. Kritizovaných Angličanov sa pokúsia zastaviť Holanďania

Futbalisti Anglicka na EURO 2024
Futbalisti Anglicka na EURO 2024 (Autor: TASR/AP)
TASR|10. júl 2024 o 00:00

Zápas sa odohrá na štadióne v Dortmunde.

DORTMUND. Druhý semifinálový zápas EURO 2024 prinesie v stredu na štadióne v Dortmunde (21.00 h) konfrontáciu Holandska s favorizovaným, no zároveň kritizovaným Anglickom.

"Albión" bude chcieť pod vedením trénera Garetha Southgata zopakovať svoj postup do finále z predošlého kontinentálneho šampionátu.

Mužstvo Ronalda Koemana chce prehovoriť do boja o titul na ME prvýkrát od roku 1988, v ktorom získali Holanďania svoju doteraz jedinú trofej na veľkom turnaji.

Holandsko - Anglicko

Streda 10. júla, 21.00 h

rozhodca: Felix Zwayer (Nem.)

Signal Iduna Park, Dortmund

Oba tímy sa stretnú na pôde európskeho či svetového šampionátu štvrtýkrát. Predošlé tri konfrontácie sa však uskutočnili ešte v závere minulého storočia a vzájomná bilancia je v nich vyrovnaná (1-1-1).

Podľa športovo-analytickej spoločnosti Opta majú Angličania 27-percentnú úspešnosť v stretnutiach s Holandskom, čo je druhé najmenšie číslo zo všetkých tímov, s ktorými sa stretli v histórii viac ako 20-krát.

Nižšiu úspešnosť má "Albión" iba proti Brazílii (15 percent). Angličania navyše zvíťazili nad Holandskom iba v jedinom stretnutí z uplynulých deviatich, keď v marci 2018 uspeli v prípravnom dueli v Amsterdame (1:0).

Southgateov tím v predošlých dvoch kolách turnaja proti Slovensku a Švajčiarsku vyslal za 240 minút iba päť striel na bránu a na postup potreboval predĺženie a rozstrel. Angličania čelia tlaku vzhľadom na hru, ktorú kritici označujú za nudnú a ťažko pozerateľnú.

"Mrzí ma to, ale naším zámerom je vždy hrať dobre s loptou. Vo futbale máte súpera, ktorý sa vás snaží zastaviť. Toto nie sú bežné zápasy, je to veľké podujatie. Náš tím bol od začiatku pod obrovským tlakom a vedie si veľmi dobre," povedal kormidelník Anglicka.

Poukázal na defenzívny herný štýl súperov: "Momentálne nie sme schopní streliť niekoľko gólov. Hrali sme však proti trom tímom, ktoré hrajú na päť obrancov a majú dobre zorganizovanú defenzívu. Navyše lopta na trávnikoch trochu poskakuje, takže niekedy potrebujete extra dotyk a voľný priestor je preč. Nič z toho nie je ľahké, ale sme v treťom semifinále zo štyroch turnajov."

Anglického kouča kritizujú fanúšikovia za to, že neprejavuje ochotu urobiť zmeny v prípade statickej hry. Priestor v základnej zostave nedostal na turnaji ani raz Cole Palmer, ktorý patril medzi najlepších hráčov Premier League 2023/2024.

Ľavý krídelník Anthony Gordon má za sebou životnú sezónu v drese Newcastlu, na turnaji však odohral iba dve minúty, pričom na jeho poste hrá Phil Foden, ktorý zatiaľ nestrelil gól a nepripísal si ani asistenciu.

Holanďania dokázali na šampionáte dvakrát otočiť nepriaznivý stav z 0:1. Najskôr v skupinovej fáze zachránili dôležité tri body proti Poľsku a odolnosť preukázali aj vo štvrťfinálovom stretnutí s Tureckom, keď do 70. minúty prehrávali.

"Oranjes" vytiahli už po zmene strán ofenzívneho žolíka Wouta Weghorsta a po príchode takmer dvojmetrového útočníka hrali priamočiarejšie. V záverečnej polhodine v priebehu šiestich minút dokonali zvrat a udržali si nádej na prvý titul po 36 rokoch.

"Na začiatku turnaja sme prešli ťažkými fázami a teraz sme absolvovali ďalšiu skúšku, takže sme pripravení. Sústredíme sa na seba a vieme, čo musíme urobiť. Teraz sme veľmi blízko," povedal holandský obranca Nathan Ake.

Oblieka dres Manchestru City a herný štýl súpera pozná: "Teším sa na to. Je tu veľa hráčov, ktorých poznám z Premier League. Poznáme ich individuálne kvality a je to semifinále, takže to bude náročné."

Predpokladané zostavy

Holandsko: Verbruggen - Dumfries, de Vrij, van Dijk, Ake - Schouten, Reijnders - Bergwijn, Simons, Gakpo - Depay

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Konsa - Trippier, Mainoo, Rice, Saka - Bellingham, Foden - Kane

Holandskí fanúšikovia v Dortmunde počas zápasu Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024.
št 09:42
Semifinále EURO sa neobišlo bez potýčok. Výsledkom je päť zranených a desiatky zatknutýchPriaznivci znepriatelených strán začali po sebe hádzať predmety.
št 09:42
Zásah polície pred semifinále Holandsko - Anglicko na EURO 2024
st 20:23
Napätie stúpalo už pred zápasom. Bitky Holanďanov s Angličanmi musela zastaviť políciaV Dortmunde sa nachádza približne 100-tisíc holandských fanúšikov.
st 20:23
Anglickí reprezentanti sa tešia po triumfe v zápase Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024.
st 21:12
Fotogaléria zo zápasu Holandsko - Anglicko v semifinále EURO 2024
st 21:12
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Tlak zatiaľ zvládajú. Kritizovaných Angličanov sa pokúsia zastaviť Holanďania