Bojuje proti diskriminácii. Kane si dá v Katare dúhovú pásku, aj keď ju zakážu

Kapitán anglickej futbalovej reprezentácie Harry Kane.
Kapitán anglickej futbalovej reprezentácie Harry Kane. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. okt 2022 o 14:20

Anglická futbalová asociácia sa zapojí do kampane proti diskriminácii aj pod hrozbou pokuty.

MANCHESTER. Anglická Futbalová asociácia (FA) je ochotná podporiť antidiskriminačnú kampaň aj za cenu trestu od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Asociácia sa zapojí do iniciatívy "OneLove", v rámci ktorej kapitáni viacerých európskych reprezentácií budú na majstrovstvách sveta v Katare nosiť na rukáve pásku v tvare srdca s dúhovým motívom.

FA údajne požiadala svetovú federáciu o povolenie, no ani po troch týždňoch nedostala odpoveď.

Do kampane sa už zapojilo spolu desať európskych národných tímov a osem z nich sa predstaví v Katare. Podľa pravidiel FIFA je zakázané nosiť na svetovom šampionáte vlastné pásky na rukávoch, no FA je ochotná urobiť to aj bez súhlasu strešnej federácie a riskovať pokutu.

Kapitán anglickej reprezentácie Harry Kane mal na sebe spomenutú pásku v septembrových zápasoch skupinovej časti Ligy národov 2022/2023 proti Taliansku a Nemecku.

"Ako kapitáni hráme proti sebe na ihrisku, ale všetci spolu sme proti akejkoľvek forme diskriminácie. Je to ešte relevantnejšie v tejto dobe, keď je bežné delenie spoločnosti.

Nosenie pásky za naše tímy pošle jasný odkaz, ktorý uvidí celý svet," povedal Kane o kampani ešte v septembri.

Homosexuálne prejavy sú v Katare zakázané, takže nosenie dúhovej pásky môže vyvolať v krajine pobúrenie. FIFA zatiaľ takéto kapitánske pásky neschválila.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Bojuje proti diskriminácii. Kane si dá v Katare dúhovú pásku, aj keď ju zakážu