Mladý, ale neuveriteľný. Flick vychválil Yamala: Má obrovský talent, je výnimočný

Lamine Yamal.
Lamine Yamal. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. sep 2024 o 12:31

V zápase proti Girone strelil úvodné dva góly.

BARCELONA. Španielsky mladík Lamine Yamal na seba opäť upútal pozornosť futbalového sveta.

Dvoma gólmi sa výrazne podpísal pod nedeľné víťazstvo Barcelony v Girone 4:1, vďaka ktorému zostáva katalánsky klub v novom ročníku La Ligy jediný stopercentný. Slová chvály mal pre 17-ročného krídelníka aj tréner Hansi Flick.

"Veľmi sa teším z Lamineových dvoch gólov. Je veľmi mladý, ale je skutočne neuveriteľný. V takom mladom veku je rozdielový hráč.

Mať ho v tíme je pre nás kľúčové nielen kvôli jeho kvalite, ale aj pre jeho vysoký pressing. Má v sebe obrovský talent a vyvíja neustále tlak na súpera, a to je pre nás veľká vec. Je výnimočný," nešetril komplimentmi nemecký kouč.

Yamal otvoril skóre zápasu v 30. minúte, keď napadol rozohrávku súpera a presadil sa zoči-voči brankárovi Paulovi Gazzanigovi. O sedem minút neskôr si nabehol na odrazenú loptu po štandardnej situácii a sieť rozvlnil strelou k ľavej žrdi.

Mladý krídelník zaznamenal v piatich dueloch prebiehajúcej sezóny tri góly a štyri asistencie.

VIDEO: Zostrih zápasu FC Girona - FC Barcelona

"Aby som pomohol tímu, je dôležité strieľať góly a robiť všetko, čo je potrebné. Prvý zápas po reprezentačnej prestávke býva vždy zložitý. Teraz sa môžeme sústrediť na štvrtkové stretnutie Ligy majstrov proti AS Monaco," uviedol Yamal po zápase.

Tretí gól pridal po zmene strán Dani Olmo, ale o necelú štvrťhodinu neskôr sa poberal z trávnika pre zranenie pravej nohy.

Zaujímavosťou je, že sa stal prvým hráčom Barcelony, ktorému sa podarilo skórovať vo svojich prvých troch ligových zápasoch od príchodu Cesca Fabregasa v roku 2011. Na rozdiel štyroch gólov poslal "blaugranas" v 64. minúte Pedri.

Barcelone sa pod vedením bývalého trénera Bayernu Mníchov darí, tabuľke kraľuje o štyri body pred svojím najväčším rivalom Realom Madrid. Girone navyše oplatila dve ligové prehry z vlaňajšieho ročníka.

Hansi Flick.
Hansi Flick. (Autor: TASR/AP)

"Myslím si, že je vidieť našu sebaistotu na lopte. Máme kvalitu na to, aby sme dirigovali hru a vytvárali si šance.

Nazdávam sa, že dnes sme mali veľa šancí streliť o jeden alebo dva góly viac, ale v konečnom dôsledku som s výkonom mužstva veľmi spokojný," konštatoval Flick, ktorého zverenci dohrávali v desiatich po vylúčení Ferrana Torresa v 87. minúte.

V základnej zostave nastúpil aj poľský útočník Robert Lewandowski a pripísal si jubilejný 100. štart v drese Kataláncov.

Z pohľadu domácej Girony skorigoval v 80. minúte striedajúci Christian Stuani. Uruguajský útočník vyrovnal viac než 20-ročný ligový rekord Julia Salinasa v počte strelených gólov po príchode z lavičky (28), bývalý hviezdny útočník Barcelony Lionel Messi ich mal na konte 27.

Girona figuruje po piatich kolách na siedmom mieste tabuľky a na budúci týždeň ju čaká premiérový duel v Lige majstrov na pôde Paríža St. Germain.

"Musíme sa pokúsiť zabudnúť na prehru čo najrýchlejšie, keďže tento týždeň nás čaká veľmi špeciálny zápas. Potrebujeme tomu čeliť s čo najväčším nadšením, pretože je to pre nás historický súboj," citovala Stuaniho agentúra AFP.

Pedri oslavuje gól.
Pedri oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)

V ďalšom stretnutí Atletico Madrid zdolalo trápiacu sa Valenciu 3:0. Svoje prvé góly vsietili letné posily Conor Gallagher a Julian Alvarez, tretí zásah zaznamenal Antoine Griezmann.

"Som veľmi šťastný za víťazstvo, za gól, ktorý mi dodáva sebavedomie a za to, že som pomohol mužstvu. Necítil som tlak, že musím skórovať. Keď som dostal príležitosť, jednoducho som bol pripravený," uviedol Alvarez, ktorý v 61. minúte vystriedal Alexandra Sörlotha.

Atletico aj Girona budú v ligovej fáze LM súperom Slovana Bratislava, "belasí" sa v oboch prípadoch predstavia na pôde španielskych tímov.

Tabuľka La Ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Mladý, ale neuveriteľný. Flick vychválil Yamala: Má obrovský talent, je výnimočný