Skončia sa rokovania klubov pri prestupoch hráčov? Prezident FIFA chce zaviesť nový algoritmus

Prezident FIFA Gianni Infantino.
Prezident FIFA Gianni Infantino. (Autor: TASR/AP)
SITA|2. feb 2024 o 12:48

Zatiaľ nie je jasné, ako by takúto zmenu prijali kluby.

ŽENEVA. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino by rád otvoril debatu o možnom zavedení istého algoritmu výpočtu odstupného pri prestupoch hráčov namiesto doteraz zaužívaného rokovania medzi klubmi.

Uviedol to počas príhovoru na konferencii v japonskom Tokiu a oživil tým myšlienku, ktorá existuje už niekoľko rokov a výrazne by tak zreformovala globálny prestupový trh s hodnotou viac ako 10 miliárd dolárov ročne.

"Teraz je viac ako kedykoľvek predtým zásadné hovoriť o týchto aj iných témach. Napríklad diskutovať o možnosti použiť algoritmus na odhad reálnej hodnoty prestupových poplatkov s cieľom zvýšiť transparentnosť prestupového systému a pomôcť zainteresovaným stranám," uviedol líder FIFA.

Zatiaľ nie je jasné, ako by takúto zmenu prijali kluby, ktoré by limitovali ich možnosti predaja futbalistov. Nie je jasné ani to, či by také obmedzenia boli v súlade s právom Európskej únie.

FIFA ročne vynakladá milióny dolárov na financovanie výskumu na univerzite vo švajčiarskom Neuchateli, ktorého pracovníci údajne vyvíjajú spomenutý algoritmus už od roku 2010.

FIFA už v roku 2017 zriadila komisiu, ktorej úlohou bolo skúmať možnosť implementácie takého algoritmu pri prestupoch.

Výsledkom však nebol žiadny návrh. A práve v danom roku sa uskutočnil zatiaľ najhodnotnejší transfer vo futbalových dejinách, keď francúzsky Paríž Saint-Germain zaplatil španielskemu tímu FC Barcelona neskutočných 222 miliónov za prestup Brazílčana Neymara.

Iba o niekoľko týždňov neskôr Parížania získali Kyliana Mbappého za približne 180 miliónov eur z AS Monaco. Odvtedy sa žiadny z prestupov ani nepriblížil uvedeným sumám.

Medzinárodné centrum športových štúdií (CIES) aktuálne odhaduje hodnotu aspoň 250 miliónov eur u troch futbalistov - z Realu Madrid takú sumu údajne dosahujú Jude Bellingham a Vinícius Júnior, z Manchestru City zase Erling Haaland.

V rebríčku sú len futbalisti, ktorí zmluvu minimálne na tri roky. Výskumná metóda CIES zvažuje rôzne faktory vrátane veku hráča, dĺžky jeho zmluvy, úspechov na medzinárodnom poli, hodnoty klubu a globálnej ekonomiky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Skončia sa rokovania klubov pri prestupoch hráčov? Prezident FIFA chce zaviesť nový algoritmus