Súdy začali konať. Pique čelí vyšetrovaniu, mal sa zapliesť s Rubialesom

Gerard Pique
Gerard Pique (Autor: REUTERS)
30. máj 2024 o 23:16

Bývalý španielsky futbalista na obvinenia nereagoval.

Španielsky sudca oficiálne vyšetruje bývalého hráča FC Barcelona Gerarda Piqueho pre jeho údajnú účasť na nelegálnych platbách pri presune španielskeho Superpohára do Saudskej Arábie.

Sudkyňa Delia Rodrigo dospela k záveru, že v dohode medzi Piqueho spoločnosťou Kosmos a Španielskou futbalovou federáciou (RFEF) existujú náznaky protiprávneho konania, uvádza sa v súdnom dokumente.

Podľa súdnych dokumentov bývalý prezident RFEF Luis Rubiales, saudskoarabská vládna spoločnosť Sela Sport Company a Pique podpísali v rokoch 2019 a 2020 dohody, v ktorých mala Piqueho spoločnosť dostať 40 miliónov eur (43,3 milióna USD) ako "bonus za úspech" za to, že sa zápasy budú každoročne konať v Saudskej Arábii.

RFEF mala podľa dohody dostať 400 miliónov eur.

"Skutočnosti, ktoré sú predmetom vyšetrovania v tomto konaní, majú pôvod v možných nezákonnostiach s trestnoprávnymi dôsledkami pri uzatváraní zmlúv alebo dohôd," napísal Rodrigo.

Pique na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval.

Súd od júna 2022 vyšetruje, či sa Rubiales nedopustil trestného činu nesprávneho úradného postupu, keď sa RFEF dohodla s Piqueho firmou Kosmos na presunutí turnaja.

V marci polícia prehľadala sídlo RFEF a byt patriaci Rubialesovi a zatkla sedem ľudí v rámci vyšetrovania korupcie v súvislosti s multimiliónovou dohodou.

Rubialesovi, ktorý poprel akékoľvek pochybenie, polícia v apríli oznámila, že je podozrivý v tomto vyšetrovaní, keď sa vrátil z dvojmesačného pobytu v Dominikánskej republike, ktorý označil za služobnú cestu.

Pique, ktorý hral za Barcelonu v zápasoch Superpohára v Saudskej Arábii, pôvodne dostal ročnú odmenu vo výške štyroch miliónov eur počas šiestich rokov. Neskôr bola táto suma predĺžená o štyri roky.

Pedro Rocha, ktorý bol v tom čase vedúcim ekonomického oddelenia RFEF, nezvolal zasadnutie ekonomickej komisie, ako mal urobiť, aby analyzoval štvorročné predĺženie zmluvy.

Rocha bol minulý mesiac zvolený za predsedu RFEF napriek tomu, že bol vyšetrovaný po tom, ako vypovedal ako svedok na súde a uviedol, že o žiadnom z údajných trestných činov, ktoré sa v tomto prípade vyšetrujú, nevedel a nebol za ne zodpovedný.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Súdy začali konať. Pique čelí vyšetrovaniu, mal sa zapliesť s Rubialesom