Nahradiť Mbappého nebude ľahké. PSG so Škriniarom chce štvrtý titul za sebou

Slovenský futbalista Milan Škriniar (vľavo) sa teší so spoluhráčmi Paríža St. Germain po strelení gólu.
Slovenský futbalista Milan Škriniar (vľavo) sa teší so spoluhráčmi Paríža St. Germain po strelení gólu. (Autor: TASR/AP)
TASR|15. aug 2024 o 12:24

Paríž je naďalej najväčší favorit francuzskej Ligue 1.

PARÍŽ. Už bez Kyliana Mbappeho odštartuje Paríž St. Germain v piatok nový ročník francúzskej futbalovej Ligue 1 súbojom na trávniku AC Le Havre.

Milionársky klub z Parku princov v kádri so slovenským obrancom Milanom Škriniarom vyhral tri uplynulé ročníky najvyššej súťaže a aj tentoraz je hlavný adept na zisk titulu, na konte ich má zatiaľ dvanásť.

Iba AS Monaco v roku 2017 a Olympique Lille v roku 2021 narušili ligovú hegemóniu Parížanov, ktorá trvá s týmito dvoma výnimkami od sezóny 2012/2013.

Monačania v minulom ročníku zaostali na druhom mieste za PSG o deväť bodov, tretí skončil Brest s priepastným 15-bodovým mankom.

Mbappe už nebude ofenzívnym ťahúňom obhajcu po odchode do madridského Realu, klub naopak posilnil 19-ročný portugalský reprezentačný stredopoliar Joao Neves za 60 miliónov eur z Benficy a za 40 miliónov pribudol aj ekvádorský stredný obranca Willian Pacho z Frankfurtu, čo ešte viac sťažilo pozíciu Škriniara v tíme kouča Luisa Enriqueho.

Ambície má Lyon aj Monaco

Vysoké ambície tradične netají Olympique Lyon, šiesty tím konečnej tabuľky minulého ročníka. Ten má v kádri viacero nových tvárí, medzi nimi obrancu Moussu Niakhatého z Nottinghamu Forest, či grzínskeho krídelníka Georgesa Mikautadzeho z Metz.

O kanoniera gruzínskej reprezentácie malo interes aj Monaco, napokon z druholigového Metzu priviedlo aspoň mladého senegalského stredopoliara Lamine Camaru. Naháňať PSG však už "kniežatá" budú bez Wissama Ben Yeddera i Mohameda Camaru.

Francúzske médiá príliš neočakávajú, že skvelú minulú sezónu s prienikom do Ligy majstrov by mal zopakovať Brest. Vysoko chcú byť opäť Lille a Nice, vrátiť Olympique Marseille do pohárovej Európy má pomôcť nový taliansky kouč Roberto De Zerbi.

Juhofrancúzsky tím obsadil v minulom ročníku až ôsme miesto a hoci sa dostal do semifinále Európskej ligy, jeho sezónu s tromi kormidelníkmi (Marcelino, Gennaro Gattuso a Jean-Louis Gasset) možno označiť za chaotickú.

De Zerbi má za úlohu stabilizovať klub, ktorý už bude bez Pierra-Emericka Aubameyanga, ale s krídelníkom Masonom Greenwoodom, novou posilou z Manchestru United. Marseille bolo na transferovom trhu aktívne, prišli napríklad aj Elye Wahi z Lensu za 25 miliónov a Ismael Kone z Watfordu za 12 miliónov eur.

Problémy s televíznymi prenosmi

Vedenie francúzskej futbalovej ligy malo pred štartom novej sezóny problémy s predajom televíznych práv.

Po kolapse rokovaní s dlhoročným partnerom Canal Plus sa napokon Ligue 1 dohodla s britskou strímovacou platformou DAZN a katarským vysielateľom beIN Sports, no za nižšiu cenu ako v predchádzajúcich rokoch. Viaceré finančne sužované ligové kluby sa tak môžu dostať do ešte väčších problémov.

"Museli sme nájsť najlepšie riešenie pre kluby, ale nie je to výsledok, ktorý sme si predstavovali na začiatku," priznal Jean-Pierre Caillot, prezident klubu Stade Reims. Nič nesymbolizuje finančnú krízu francúzskeho futbalu viac ako úpadok Girondinsu Bordeaux.

Šesťnásobný ligový šampión sa dostal do nútenej správy a musel prejsť na amatérsku bázu. O reštart sa teraz musí po preradení pokúsiť až v tretej lige.

Po ročnej absencii sa medzu elitu vrátili Auxerre a Angers, po dvojročnej AS Saint-Étienne. Do druhej ligy zostúpili Metz, Lorient a Clermont.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Ligue 1»Nahradiť Mbappého nebude ľahké. PSG so Škriniarom chce štvrtý titul za sebou