Šéf ukrajinského futbalu nahral video v nepriestrelnej veste. Rusovi to prišlo ľúto

Prezident ukrajinského zväzu Andrij Pavelko na kongrese FIFA.
Prezident ukrajinského zväzu Andrij Pavelko na kongrese FIFA. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. apr 2022 o 11:30

Kongres FIFA sa nezaobišiel bez riešenia vojny.

DAUHA. Ani štvrtkový kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) neobišiel vojnový konflikt na Ukrajine.

Ruskí zástupcovia opúšťali zasadnutie kongresu s prosbou zo strany FIFA, aby sa aj oni podieľali na ukončení násilia a utrpenia na ukrajinskom ľude.

Šéf ukrajinského futbalu poslal video

Futbal na Ukrajine je na ústupe do úzadia. Predstavitelia ukrajinského futbalu sa na kongrese FIFA v Katare nezúčastňujú. Reprezentuje ju len veľvyslanec krajiny v Katare Andrij Kuzmenko.

Šéf futbalu v Ukrajine Andrij Pavelko však zverejnil emotívne video, v ktorom má na sebe nepriestrelnú vestu.

"Pravidelne dostávame smutné správy o smrti členov ukrajinskej futbalovej komunity. Zabili ich rakety agresorov z jednej z najväčších armád na svete. Futbal v našej krajine ustúpil do úzadia," uviedol Pavelko, ktorého krajina v Kyjeve hostila pred štyrmi rokmi finále Ligy majstrov.

V auditóriu na kongrese v Dauhe bol aj Alexej Sorokin, šéf ruského organizačného výboru MS 2018 a bývalý člen Rady FIFA. Z jeho slov zaznela ľútosť.

"Poznám ho už veľmi dlho. Mrzí nás, že toto prežíva. Ale je to zložité, chápem to. Ale ja tu nie som preto, aby som diskutoval o politike, vojenských aktivitách alebo čomkoľvek inom, ja som tu na kongrese FIFA,“ vyhlásil bývalý generálny sekretár a generálny riaditeľ Ruského futbalového zväzu Sorokin na adresu Pavelka a Ukrajiny.

MS v Rusku nepriniesli mier

Šéf FIFA Gianni Infantino na kongrese označil majstrovstvá sveta v Rusku v roku 2018 ako "veľký športový a kultúrny úspech".

"Je zrejmé, že to nevyriešilo problémy vo svete, ani v regióne. Neprinieslo to ani trvalý mier," zakončil funkcionár, ktorý je na svojom poste od roku 2016.

Infantino vo svojom prejave neobvinil ani nespomenul Rusko. Zaznela skôr výzva na "zastavenie konfliktov a vojen" vo všeobecnosti.

Rusko sa nezúčastní piatkového žrebu základných skupín majstrovstiev sveta vo futbale po tom, ako ho FIFA diskvalifikovala pre vojnu.

Ukrajina sa môže kvalifikovať na záverečný turnaj, ale jej semifinále play-off európskej časti kvalifikácie proti Škótsku odložili na jún.

Podľa Pavelka je prioritou Ukrajiny ochrana krajiny pred Ruskom: "Naše deti utrpeli strašné psychické zranenia. Možno im futbal pomôže zabudnúť na hrôzy vojny," zakončil šéf ukrajinského futbalu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Šéf ukrajinského futbalu nahral video v nepriestrelnej veste. Rusovi to prišlo ľúto