Taký skok neurobil žiadny klub v Európe. Slovanisti šípia zázrak a nevídané peniaze

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa tešia po víťazstve nad APOEL Nikózia v 1. zápase 3. predkola Ligy majstrov.
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa tešia po víťazstve nad APOEL Nikózia v 1. zápase 3. predkola Ligy majstrov. (Autor: TASR)
Pavol Spál|21. aug 2024 o 07:00

Weiss nevedel, čo so životom. Dnes opäť siaha na zázrak.

BRATISLAVA, HERNING. V septembri bude mať šesťdesiat. Tréner Vladimír Weiss sa môže stať prvým trénerom, ktorý dovedie slovenský klub už druhýkrát do ligovej fázy najlukratívnejšej klubovej súťaže sveta.

Futbalisti Slovana v prvom zápase play-off o Ligu majstrov nastúpia v stredu (o 21.00 vysiela Nova Sport 6 a Voyo) na pôde FC Midtjylland.

„Čaká nás zápas desaťročia,“ opisoval tréner Weiss. 

Pred takmer dvadsiatimi rokmi mu to vyšlo s Artmediou Petržalka, kde už spolupracoval so známym oligarchom. 

„Ivan Kmotrík mi dal takú životnú šancu, ako nikto iný. Podržal ma, keď mi bolo najťažšie, keď ma vyhodili z Košíc (v roku 1996, pozn. red.) a tri mesiace som bol nezamestnaný, nevediac, čo ďalej so životom. Rozmýšľal som, že odídem do Rakúska trénovať nejakú dedinu,“ vravel Weiss v minulosti v rozhovore pre SME. 

V Petržalke začal ako hráč, zobral na seba aj rolu hrajúceho trénera a od roku 2000 viedol mužstvo ako hlavný tréner.

Je Slovan silnejší ako kultová Petržalka?

„Ivan Kmotrík ma vtedy vzal do druhej ligy, spolu sme vybojovali najvyššiu súťaž, neskôr mi dal obrovskú dôveru aj ako manažérovi a trénerovi. Dodnes sme ako bratia,“ vysvetľoval Weiss.

V roku 2005 vyradila Artmedia v predkolách Ligy majstrov postupne Kajrat Almaty, Celtic Glasgow a v play-off aj Partizan Belehrad. Čiže troch súperov.

Weiss mal vtedy k dispozícii tím takmer výlučne zložený zo slovenských hráčov.

Ani zďaleka nemali toľkých medzinárodných skúseností ako súčasný tím Slovana. Trebárs Juraj Halenár a Ján Kozák mladší mali vtedy životnú formu, ale na konte minimum reprezentačných štartov.

Kým Petržalka bola skôr malý, provinčný klub bez zodpovedajúceho štadióna, dnešný Slovan je inde. Platí to o infraštruktúre, aj o finančnom zabezpečení hráčov.

Najlepší tím za desať rokov

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Taký skok neurobil žiadny klub v Európe. Slovanisti šípia zázrak a nevídané peniaze