Nie je obyčajný, má neskutočný komfort. Súper Slovana platí trénera na krívanie

FC Midtjylland.
FC Midtjylland. (Autor: TASR/MTI via AP)
Pavol Spál|14. aug 2024 o 09:50

Kto je FC Midtjylland?

BRATISLAVA, HERNING. Päťdesiattisícové mesto pôsobí skôr ako väčšia dedina. Jediná rušnejšia ulica, jedno významné výstavisko, múzeum, inak len desiatky tehlových bytoviek, úhľadne strihané trávniky, cyklotrasy a v uliciach totálny pokoj.

Vitajte v meste Herning, kde už budúci týždeň (v stredu o 21.00) futbalový Slovan zvedie prvú bitku o skupinovú fázu Ligy majstrov. 

Proti bude stáť miestny FC Midtjylland. Dánsky majster vlani vyhral domácu ligu pred FC Kodaň. A v kvalifikácii Ligy majstrov naposledy vyradil Ferencváros Budapešť.

„FC Midtjylland je príbehom o tom, ako odhodlanie a jednota dokážu vytvoriť nemožné. Je to príbeh o tom, čo môže vzniknúť, keď sú sny veľké a vôľa je ešte väčšia. Je to príbeh klubu, ktorý mal od začiatku odvahu myslieť inovatívne a vystúpiť z tieňa,“ tvrdí klub sám o sebe na svojej klubovej stránke. 

FC Midtjylland nie je obyčajný klub. Jeho analytici si Slovan zmapujú do najmenšieho detailu. 

„Kým som bol v Česku, mal som dojem, že som taký profík, že to viac už ani nejde. Tam som zrazu zistil, že som bol vlastne absolútne neprofesionálny,“ vravel pred polrokom pre idnes.cz český obranca Adam Gabriel.

Komfort, ktorý máme, je neskutočný

Bývalý hráč pražskej Sparty a Hradec Králové pôsobí v FC Midtjylland od leta minulého roka. 

„Až v Dánsku spoznávam, že futbal je veda. Že o telo sa dá starať ešte oveľa lepšie, že sa dá ešte viac riešiť strava. To, že nejako kopnem do lopty, je až tá posledná vec.

O dosť viac sa rieši život mimo ihriska ako to, čo sa deje priamo na trávniku. Komfort, ktorý máme k dispozícii, je neskutočný,“ opísal krajný obranca. 

O Midtjyllande sa hovorí, že je to futbalové laboratórium.

„Doteraz nepoznám mená všetkých členov realizačného tímu, pretože je v ňom snáď tridsať ľudí. Tréner na štandardné situácie, na spánok, na stravovanie, na krívanie,“ zaskočil Gabriel. 

Tréner na krívanie? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Nie je obyčajný, má neskutočný komfort. Súper Slovana platí trénera na krívanie