Barcelona neuspela s odvolaním, klub musí zaplatiť pokutu pol milióna eur

FC Barcelona
FC Barcelona (Autor: REUTERS)
SITA|18. okt 2024 o 17:16

Prípad sa týka chybného vykazovania príjmov.

LAUSANNE. Španielsky futbalový veľkoklub FC Barcelona musí zaplatiť pokutu vo výške 500-tisíc eur za "úmyselné a vedomé" chybné vykazovanie príjmov s cieľom dodržať finančné pravidlá európskeho futbalu.

Katalánci totiž neuspeli s odvolaním sa na Športový arbitrážny súd (CAS) voči uvedenej sankcii zo strany Európskej futbalovej únie (UEFA).

CAS so sídlom vo švajčiarskom Lausanne odmietol odvolanie klubu a vo svojom rozhodnutí zverejnenom uviedol, že sankcia v uvedenej výške bola "v skutočnosti skôr mierna."

Prípad sa týkal spôsobu, akým zástupcovia FC Barcelona spracovali finančné výkazy dohody, ktorou klub predal časť svojich vysielacích práv na nasledujúcich 25 rokov.

UEFA uviedla, že toto konanie bolo "zjavne nepresné a nevyhovujúce" pravidlám zameraným na zabezpečenie zodpovedného hospodárenia medzi európskymi futbalovými klubmi.

Katalánci v roku 2022 uzavreli dohody v hodnote 667,5 milióna eur za predaj 25 percent svojich budúcich vysielacích práv z La Ligy na nasledujúcich 25 rokov.

UEFA tvrdila, že klub úmyselne nesprávne vykázal jednu z týchto dohôd a "nadhodnotil" svoje hospodárske výsledky o 267 miliónov eur.

Európske futbalové riadiace orgány majú pravidlá zamerané na zabezpečenie finančnej stability klubov, ktoré umožňujú iba určité straty počas trojročného obdobia.

Predaj "nehmotných aktív", ako sú budúce vysielacie zisky, nemôžu byť zahrnuté do týchto výpočtov a FC Barcelona vlani dostal pokutu 500-tisíc eur za vykazovanie nerelevantných ziskov.

Po neúspešnom odvolaní na UEFA sa klub obrátil na CAS a argumentoval, že pokuta je neprimeraná.

CAS však sankciu potvrdil, keďže menšia pokuta by "pravdepodobne nebola dostatočne silným odstrašujúcim prostriedkom na zabránenie tomu, aby veľký klub ako FC Barcelona úmyselne nesprávne vykazoval príjmy s veľkým dopadom na svoje hospodárske výsledky."

FC Barcelona v ostatných rokoch čelil finančným problémom a v roku 2021 neochotne musel nechať odísť klubovú legendu Lionela Messiho.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Barcelona neuspela s odvolaním, klub musí zaplatiť pokutu pol milióna eur