Estónsky brankár z La Ligy takmer vychytal senzáciu. Slovákov vykúpil gól Suslova

Brankár Karl Hein a Milan Škriniar v zápase Estónsko - Slovensko v skupine 1 C-divízie Ligy národov.
Fotogaléria (43)
Brankár Karl Hein a Milan Škriniar v zápase Estónsko - Slovensko v skupine 1 C-divízie Ligy národov. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|5. sep 2024 o 23:00

Slováci začali Ligu národov víťazne.

TALLINN. Slovenská futbalová reprezentácia zdolala Estónsko 1:0 v úvodnom zápase nového ročníka Ligy národov v Tallinne.

Papierovo slabší Estónci dlho odolávali, podržal ich brankár Karl Hein, ktorý chytá v španielskej La Lige.

Tím Francesca Calzonu nakoniec spasil gól Tomáša Suslova.

Prekvapenie v obrane

Pre slovenskú futbalovú reprezentáciu to bol prvý zápas po majstrovstvách Európy, kde zanechala skvelý dojem.

Fotogaléria zo zápasu Estónsko - Slovensko v Lige národov (C-divízia, skupina 1)

Zo zostavy, v akej Slováci nastupovali v Nemecku, tréner Francesco Calzona nemohol rátať so zraneným Ivanom Schranzom a Jurajom Kuckom. V strede poľa tak dostal možnosť od začiatku László Bénes, kým na kraji hral Tomáš Suslov.

Kouč národného tímu však prekvapil aj zložením obrany, kde vedľa kapitána Milana Škriniara nastúpil Adam Obert. Denis Vavro, ktorý pravidelne hral stopéra aj na európskom šampionáte, ostal tentoraz na lavičke.

Národný šport? Asi beh

Štadión Lilleküla, ktorý sa teraz oficiálne volá A. Le Coq Arena, sa zaplnil približne do polovice, na zápas prišlo 6128 divákov.

Estónci majú futbal radi, ale zamestnankyňa domáceho zväzu na našu otázku, ktorý je národný šport Estónska, len pokrčila ramenami: „Neviem, možno beh?“

Jej odpoveď naznačila, že obyvatelia tejto baltickej krajiny vnímajú šport trochu inak. Šport si síce radi pozrú, ale možno ešte radšej sami športujú.

Nebola to jediná zvláštnosť, ktorá návštevníka zo Slovenska môže prekvapiť.

Estónsko je vysoko digitalizovaná krajina, v roku 2005 zaviedlo aj online hlasovanie, najprv v samosprávnych a neskôr aj v parlamentných voľbách.

Je teda samozrejmosťou, že samoobslužné kiosky vo fastfoode nevydávajú papierovú potvrdenku. Človek si zapamätá číslo svojej objednávky a keď je hotová, ide si ju zobrať. Nikoho asi nenapadne ukradnúť objednávku niekoho iného…

V Tallinne sa 24 hodín nepretržite predávajú čerstvé kvety. Mesto je čisté, bez smetí i bez vizuálneho smogu. V centre mesta billboardy nie sú, zopár plagátov visí na klasických staromódnych stĺpoch. Upútavku na zápas so Slovenskom sme nevideli, no v obchodoch so suvenírmi sa často predávali aj dresy.

Hodinu pred výkopom už bol v okolí štadióna celkom veľký dav.

Brankár čaroval

Slováci sa v minulosti viackrát trápili, keď boli papierovým favoritom a museli tvoriť hru. Tréner Francesco Calzona však často zdôrazňuje, že jeho mužstvo už má svoju tvár, ktorá je rovnaká bez ohľadu na súpera.

Slovenský tím začal v Tallinne zostra, už v prvej desaťminútovke si vypracoval niekoľko sľubných príležitostí a nepoľavil ani v ďalšom priebehu.

Šancu však mali predtým aj domáci, po centri Rauna Sappinena chýbal Michaelovi Schjonningovi-Larsenovi iba kúsok a mohol Slovákov zaskočiť.

Najbližšie ku gólu bol Tomáš Suslov, ktorému ideálne zacentroval Ondrej Duda. Brankár Karl Hein však vytiahol neskutočný zákrok a strelu zblízka zneškodnil.

Estónsky gólman chytá v La Lige za Valladolid a vyznamenal sa aj v závere polčasu pri strele Lászlóa Bénesa.

Domáci kotol za bránou Heina bol vo vytržení, ultras vyvolávali brankárovo meno.

Gól domácich neplatil

Na začiatku druhého polčasu pomohlo brankárovi domácich po strele Dávida Hancka aj brvno, Ondrej Duda zase o niekoľko minút neskôr trafil žrď.

V 65. minúte Calzona prvýkrát striedal, namiesto Oberta prišiel na ihrisko Vavro a Róberta Boženíka vystriedal Dávid Strelec. Útočník Slovana hneď po svojom príchode si vypracoval šancu po narážačke s Lukášom Haraslínom, no zblízka strieľal nad.

Zápas čoraz viac začal pripomínať niektoré stretnutia z úvodných kôl Slovnaft Cupu. Papierovo slabší tím statočne odolával. Obávaný domáci kanonier Sappinen dokonca dal gól, lenže ten neplatil pre ofsajd. Domáci fanúšikovia si to dlho neuvedomovali a oslavovali.

Nakoniec sa však tešili Slováci, ktorým v 70. minúte vyšla blesková akcia a na jej konci mieril presne Tomáš Suslov. Jeho presný zásah bol vykúpením pre slovenskú lavičku.

VIDEO: Tomáš Suslov a jeho gól

Domáci sa snažili zvrátiť nepriaznivý stav, niekoľkokrát aj pekne zakombinovali, no slovenských fanúšikov najviac vydesila dlhá spätná prihrávka Petra Pekaríka, ktorá zdanlivo mierila do brány. Dúbravka si však loptu s prehľadom spracoval.

Pár minút pred koncom však na slovenskej strane horelo. Po strele Ioana Yakovleva musel vykopávať z bránkovej čiary Škriniar.

Slováci vykročili do nového ročníka Ligy národov víťazne. V tabuľke im patrí druhé miesto za Švédskom, ktoré vyhralo 3:1 v Azerbajdžane.

Tabuľka skupiny 1 C-divízie Ligy národov

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Estónsky brankár z La Ligy takmer vychytal senzáciu. Slovákov vykúpil gól Suslova