Prvý zápas novej éry poľahky zvládli. Košice čaká bonbónik i zápas pravdy

Aktéri prvého súťažného zápasu v Košickej futbalovej aréne.
Aktéri prvého súťažného zápasu v Košickej futbalovej aréne. (Autor: facebook FC Košice - Šimon Pavlišin)
Daniel Dedina|26. feb 2022 o 01:55

V pohári vyzvú Trnavu, v lige Banskú Bystricu.

KOŠICE. Slovensko má ďalší futbalový štadión s ligovými parametrami. Ambície Košickej futbalovej arény siahajú ďalej, po kompletnom dokončení má hostiť aj zápasy slovenskej reprezentácie.

Keďže plní funkciu domovského štadióna FC Košice, minimálne do leta bude pravidelným dejiskom druholigových zápasov. V úvode jarnej časti II. ligy prišla na rad prvá ostrá skúška.

Košičania v historicky prvom súťažnom zápase v KFA privítali nováčika z Rohožníka a opäť potvrdili, že sa im proti tomuto súperovi darí.

Navonok ľahký zápas, ale...

Východniari vyhrali v úvode sezóny na ihrisku súpera vysoko 7:1. Na Záhorí triumfovali aj v závere jesene - v Slovnaft Cupe 2:0.

Úvodný polčas tretieho vzájomného zápasu gól nepriniesol. Košičania mali prevahu, ale svoje šance zahadzovali. Predovšetkým dánsky útočník Mölvadgaard, ktorý v 48. minúte zblízka hlavou otvoril skóre.

Domáci tím skóroval ešte trikrát a v úvodnom súťažnom vystúpení na novom štadióne vyhral presvedčivo 4:0.

„Máme tri body i dobré skóre, nedostali sme gól. Prvý polčas bol trocha kŕčovitý, ale som rád, že sme to hneď na začiatku druhého zlomili. Potom sme si už futbal užívali. Dúfam, že aj ľudia na tribúnach,“ hodnotil skúsený brankár FC Košice Igor Šemrinec, ktorý mal minimum práce.

Práve takéto zápasy brankári nemajú radi. „Prvýkrát som sa dotkol lopty v 13. minúte. Je to skôr o koncentrácii, lebo stať sa môže hocičo. Navonok to vyzerá ako ľahký zápas, ale psychicky to tak nie je,“ priznal držiteľ dvojnásobného slovenského double s Trenčínom.

Košický brankár Igor Šemrinec v zápase veľa roboty nemal.
Košický brankár Igor Šemrinec v zápase veľa roboty nemal. (Autor: facebook FC Košice/Šimon Pavlišin)

Vukušič verí v plný štadión

Skóre na konečných 4:0 pečatil v 83. minúte ďalší skúsený futbalista v košických farbách Dávid Guba. Stačilo mu na to jedenásť minút pobytu na ihrisku.

„Teším sa z toho. A najmä z víťazstva. Ak by sa nám podarilo dať gól už v prvom polčase, mohlo to skončiť aj vyšším rozdielom,“ vravel Guba.

Hráči, ktorí v zime pribudli do košickej kabíny, spomínali často jeho meno. Považuje sa za tmel tímu?

„To by som nepovedal. Patrím už k tým starším, žiaľbohu... Chlapcov som poznal z pôsobenia v Žiline či Trenčíne, s Rišom Lásikom sme v dvadsaťjednotke bývali spolu na izbe. Som rád, keď hovoria o tom, aké sú tu fajn podmienky, že aj mojím pričinením sú v Košiciach,“ poznamenal Guba.

Súčasná kapacita KFA predstavuje 5 836 divákov. V čase konania duelu platil režim OP a využitie 25 percent kapacity. Túto kvótu sa podarilo naplniť takmer na maximum, zápas proti Rohožníku sledovalo 1 289 divákov.

„Prvoradé bolo víťazstvo. Postupom času sa zlepšovala aj naša hra, hráči z lavičky doniesli sviežosť. Dúfam, že góly nám pomôžu a v ďalších zápasom budeme uvoľnenejší. Ak bude povolená plná kapacita, verím, že štadión postupne zaplníme na maximum,“ vyslovil presvedčenie košický tréner Jozef Vukušič. 

Na najlepšie tímy nedorástli

Nováčik sa spočiatku favorita nezľakol. Po prvom polčase to pre hostí vyzeralo nádejne, napokon však odchádzali domov so štvorgólovou prehrou.

„Cez prestávku sme si povedali, že chceme byť aktívni, ale veľmi rýchlo sme dostali gól a celé sa nám to rozpadlo. Otvárali sme stred ihriska, chýba nám viac skúseností. Na mužstvá ako Košice, Banská Bystrica alebo Podbrezová sme ešte nedorástli,“ priznal tréner Rohožníka Szilárd Németh.

Niekdajší kanonier slovenskej reprezentácie prežil časť úspešnej hráčskej kariéry vo vtedajšom 1. FC Košice.

„Som zástancom toho, že bašty ako Košice či Bystrica patria do ligy. Pridal by som k ním aj Prešov,“ tvrdí Németh.

Rohožník má za sebou vydarenú jeseň, skromný klub zimoval na 11. mieste. Na čo si trúfa na jar?

„Začiatok bol ťažký, museli sme poskladať mužstvo od piky. Potrebovali sme vymeniť desať až dvanásť hráčov. Najprv sme nemali dobré výsledky, ale potom sme sa rozbehli a chalani pochopili, čo chceme hrať. Jednoznačným cieľom je záchrana. Čakajú nás zápasy, v ktorých potrebujeme bodovať,“ zdôraznil Németh.

Trnava? Bude to test i výzva

Košický futbal čaká mimoriadne zaujímavý týždeň. A zároveň veľmi dôležitý. V utorok o 18.00 hod. vyzvú Košice v osemfinále Slovnaft Cupu Trnavu.

Oba tímy na seba narazili aj pred troma rokmi, vtedy šlo dokonca o štvrťfinálový súboj. Trnavčania postúpili po výhre v rozstrele - zápas skončil bez gólov - a napokon dokráčali až k triumfu v súťaži.

„Trnava má veľmi dobré mužstvo, na slovenské pomery je to veľký klub. Košice majú tiež svoju tradíciu, je to veľké mesto. Ide o výbornú pozvánku pre fanúšikov. Verím, že ich príde čo najviac. V pohári chceme ísť ďalej,“ zastrája sa Šemrinec.

„Nečaká nás nič jednoduché, ale nemáme čo stratiť. To skôr súper. Pôjdeme sa s ním pobiť o postup,“ neskrýva odhodlanie ani Guba.

„Bude to pre naše mužstvo dobrý test. Vlani sme niektorých ligistov vyradili, ale Žilina nám ukázala, kde sú naše hranice. Trnava bude veľkou výzvou,“ skonštatoval Vukušič.

V lige potrebujú vyhrávať

V nedeľu predpoludním nastúpia košickí futbalisti na druholigový duel v Banskej Bystrici. V úvode jari skresali manko na tohto súpera na päť bodov a v prípade výhry by sa mu priblížili na dohľad.

„Ak chceme ešte zamiešať karty v boji o postup, musíme tieto zápasy vyhrávať. Na jeseň sme ich nezvládli, teraz to súperom musíme vrátiť. Tam nie je čo riešiť,“ vyhlásil Šemrinec.

Stretnutie v Banskej Bystrici je na programe v sobotu 5. marca o 12.30 hod.

„Medzi zápasmi je dosť času, program tomu prispôsobíme. Oba zápasy berieme vážne. Dôležité bude, aby sa nám nezranili hráči,“ dodal Vukušič.

Zaujímavosťou je, že hráči hosťujúceho tímu ešte v KFA gól nestrelili. Nepodarilo sa to Trebišovu (prehral v testovacom zápase 0:2) ani Rohožníku (0:4).

Na rade sú hráči Trnavy. Podarí sa ligistom premiérovo na novom štadióne prekonať košického brankára?

Športovisko nadnárodného významu

Po dokončení dosiahne Košická futbalová aréna celkovú kapacitu 12 658 miest. Momentálne sa nachádza v kategórii UEFA 3, plánovanou dostavbou sa zaradí do kategórie UEFA 4. Vďaka tomu bude môcť byť dejiskom aj medzinárodných zápasov.

„Našou víziou je vybudovať športovisko nadnárodného významu a v blízkej budúcnosti hostiť reprezentačné podujatia, či turnaje na všetkých úrovniach,“ uviedol v tlačovej správe generálny manažér Košickej futbalovej arény Peter Schmiedl.

Hlavná tribúna v podzemnom podlaží poskytuje priestor pre hráčov, rozhodcov a delegátov, priestor pre dopingové kontroly či tlačovú miestnosť pre novinárov.

VIP sektor, zázemie pre gastro zariadenie a vstupy sa nachádzajú na prvom nadzemnom podlaží, druhé podlažie sú vyhradené na administratívu, novinárov a fotografov. Novinkou je bezdymový sektor, ktorý sa nachádza v sektore C6. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Prvý zápas novej éry poľahky zvládli. Košice čaká bonbónik i zápas pravdy