Topkanonier sa vracia. Pozrite si sedem najzaujímavejších prestupov druhej ligy

Adam Brenkus, Matej Franko či Miladin Vujoševič budú nové posily druholigistov.
Adam Brenkus, Matej Franko či Miladin Vujoševič budú nové posily druholigistov. (Autor: facebook/Partizán Bardejov, MFK Dukla Banská Bystrica, FK Dubnica nad Váhom)

Tímy druhej najvyššej súťaže získali do svojich radov zaujímavé posily.

BRATISLAVA. Už v piatok 25. februára odštartuje jarná časť druhej najvyššej futbalovej súťaže, ktorá sľubuje napínavý boj nielen o postup, ale aj o záchranu.

Viaceré mužstvá preto využili zimné prestupové obdobie, aby vystužili svoje kádre o nové posily, ostrieľaných futbalistov či nádejné talenty.

Prinášame vám sedmičku najväčších mien, ktoré môžu byť na jar vo svojich nových tímoch dôležitými postavami.

Miladin Vujoševič

(→ Dubnica)

Dvadsaťpäťročný strelec sa po polročnom období bez klubovej príslušnosti vracia do Dubnice, kde pred štyrmi rokmi debutoval v druhej najvyššej súťaži.

Stredný útočník z Čiernej Hory sa na Slovensku zviditeľnil v tretej lige, keď dával góly ako na bežiacom páse najprv v drese Fiľakova a potom Rimavskej Soboty. Za jeden kalendárny rok skóroval dovedna 34-krát.

Jeho výkony si všimla vtedy tiež treťoligová Dubnica, kde talentovaný futbalista pokračoval v nastolenom trende. V prvej polovici roku 2018 dvanástimi gólmi prispel k postupu Dubnice do II. ligy a v sezóne 2018/19 sa stal najlepším strelcom druhej najvyššej súťaže s 23 gólmi.

Miladin Vujoševič (s loptou).
Miladin Vujoševič (s loptou). (Zdroj: Facebook/Miladin Vujoševič)

V januári 2020 prestúpil do Banskej Bystrice, kde patril stále k nebezpečným útočníkom, no koniec jeho angažmánu poznačili nezhody s trénerom Stanislavom Vargom. „Otočil sa chrbtom nielen mne, ale celému klubu,“ uviedol vlani po skončení sezóny Varga.

Vujoševič tvrdí, že s Duklou nemá žiadny konflikt. „S Duklou som sa rozlúčil v dobrom a na pôsobenie v Banskej Bystrici spomínam v dobrom. Darilo sa mi strelecky, len škoda, že sme počas môjho pôsobenia nepostúpili do najvyššej súťaže,“ vravel útočník v nedávnom rozhovore pre stránku druhaliga.sk.

Vujoševič dal v druhej lige v 69 zápasoch 48 gólov, čo je úctyhodná bilancia, napriek tomu ostal na pol roka bez klubu. V zimnej príprave ho oslovila Dubnica, ktorá hľadá náhradu za Mareka Kuzmu. Ten prestúpil do Podbrezovej.

Vujoševič v prípravných zápasoch neskóroval, no Dubničania veria, že sa znovu rozbehne a presnými zásahmi pomôže tímu v boji o záchranu. 

Matej Franko

(NitraDukla Banská Bystrica)

Matej Franko v drese FC Nitra.
Matej Franko v drese FC Nitra. (Autor: TASR - Henrich Mišovič)

Zaujímavou ofenzívnou postavou bude bezpochyby aj nitriansky mladík Matej Franko v Dukle Banská Bystrica. Objav bývalého fortunaligistu, ktorý bol preradený do tretej najvyššej súťaže, sa stal na jeseň oporou nového tímu.

Po dlhom jednaní sa kluby napokon dohodli na hosťovaní a Franko sa bude snažiť na dvanásť jesenných gólov nadviazať o súťaž vyššie.

"Je to výborný chlapec, má veľké futbalové kvality a srdce mu bije pre Nitru. Franko aj Jakub Sedláček sú viac než treťoligoví futbalisti. Preto, ak sa budú chcieť posunúť, budem to rešpektovať," povedal v rozhovore pre Futbalnet nový tréner Nitry Miloš Foltán.

Dvadsaťjedenročný útočník (nar. 14. februára 2001) v tíme najväčšieho adepta na postup výrazne zvýši konkurenciu v útoku a s Davidom Depetrisom a Robertom Polievkom sa spoločne pokúsia vystrieľať pre Banskú Bystricu opäť prvoligovú príslušnosť.

Roland Černák

(Humenné Slavoj Trebišov)

Bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska sa vracia na miesto činu. O jeho návrate do materského klubu sa nahlas šepkalo už po skončení jesennej časti súťaže. Transfer z Humenného do Trebišova nadobudol reálne kontúry počas zimnej prestávky. V Slavoji strávi najbližší polrok na hosťovaní.

Po vlečúcom sa zranení triesla sa zdá byť opäť vo forme. V rámci zimnej prípravy bol so štyrmi gólmi najlepším strelcom Trebišova. Sú to práve góly, ktoré od bývalého hráča Dunajskej Stredy, Prešova a Humenného v Trebišove čakajú. O to viac, ak berieme do úvahy fakt, že to bola práve koncovka, s ktorou mali žlto-modrí v prvej polovici súťaže problémy. 

A Černák už neraz dokázal, že góly strieľať vie. Napríklad v sezóne 2017/2018 mal v Prešove, ktorý vtedy účinkoval vo Fortuna lige, bilanciu 16 zápasov/7 gólov.

Suma sumárum, Černák môže Trebišovu pomôcť, ale platí to aj opačne. Talent, ktorý v drese Dunajskej Stredy debutoval v najvyššej súťaži ešte pred dovŕšením dospelosti, má stále iba 24 rokov a v prípade strelecky vydarenej polsezóny môže ešte stále pomýšľať aj na vyššie méty.

V Trebišove sa navyše bude môcť zdokonaľovať pod vedením hneď dvojice bývalých ligových útočníkov, Martina Čižmára, ktorý sa aj z pozície športového riaditeľa zapája do tréningového procesu útočníkov a Jána Nováka, ktorý cez zimnú prestávku kývol na ponuku Slavoja a stal sa asistentom trénera Desiatnika.

András Mészáros

(Csikszereda/Rum.Komárno)

Komárno prišlo v zime o kľúčového hráča, skvelý stredopoliar Kristóf Domonkos prestúpil do MFK Ružomberok.

Do útoku KFC však prichádza zaujímavá posila, miestny rodák András Mészáros. Tréner Mikuláš Radványi ho dobre pozná, viedol ho v Dunajskej Strede i v Pohroní.

„Viem, čo môžem od neho očakávať. Je platným hráčom na viacerých postoch. Môže hrať na hrote i na kraji. Je to dobrý útočník s inštinktom na góly a s veľkým nasadením,“ charakterizoval Mészárosa na otázku Sportnetu tréner Radványi.

25-ročný útočník naposledy pôsobil v rumunskej druhej lige, v drese Csíkszeredy dal v 25 zápasoch štyri góly.

András Mészáros v súboji s Vernonom de Marcom.
András Mészáros v súboji s Vernonom de Marcom. (Autor: TASR)

V Komárne v minulosti strávil rok a pol na hosťovaní ako hráč Dunajskej Stredy. Od januára 2018 do leta 2019 nastúpil za KFC v 38 zápasoch a dal desať gólov.

Má za sebou aj skúsenosti z Fortuna ligy, hral za Pohronie, Zlaté Moravce či Sereď.

Očakávajú sa od neho góly, keďže odchodom Domonkosa z Komárna „odišlo“ aj osem gólov a deväť asistencií. Navyše sa zranili aj ďalší dôležití hráči Patrik Abrahám a Gábor Tóth. „Aj preto sa teším, že je tu András, lebo nám môže pomôcť nahradiť týchto hráčov,“ dodal Radványi.

Adam Brenkus

(Ružomberok Bardejov)

Tak ako v prípade Rolanda Černáka, aj v prípade Adama Brenkusa ide o bývalého mládežníckeho reprezentanta. Kmeňový hráč Ružomberka strávi v Bardejove najbližší polrok na hosťovaní.

To by malo byť prospešné pre obe strany. Bardejov získal v Brenkusovi hráča so skúsenosťami z najvyššej súťaže, kde odohral v 4 sezónach 49 stretnutí, čo nie je zanedbateľné číslo. Skúsenosti má navyše aj z európskych pohárových súťaží, v lete 2019 nastúpil v drese Ružomberka v dvojzápase proti Levski Sofia.

Získať môže aj samotný Brenkus. Po zranení môže nabrať zápasovú prax v náročných stretnutiach, kde Bardejovu, namočenému v boji o záchranu, pôjde o všetko.

Silnou stránkou Brenkusa je kopacia technika, čím môže byť pre Bardejov platný najmä pri štandardných situáciách.

„Chceli sme, aby hráč išiel do klubu, kde, po dlhšom výpadku, dostane žiadúcu minutáž a zase získa zápasovú prax,“ povedal na margo odchodu Brenkusa z Ružomberka do Bardejova tréner Liptákov Peter Struhár.

Je viac ako jasné, že v prípade dobrých výkonov v lete opäť môže zabojovať o miesto v mužstve Ružomberka. Predpoklady na to určite má, nie nadarmo sa o neho v minulosti zaujímalo talianske Sassuolo. Nepochybujeme ani o jeho motivácii vrátiť sa na najvyššiu úroveň.

Richard Lásik

(Pohronie Košice)

Je isté, že návrat Košičanov na vynovený domovský štadión budú sprevádzať veľké a známe mená. Už na jeseň obliekali dres Igor Šemrinec, Peter Kavka, David Guba či Erik Pačinda.

V zime sa vedeniu podarilo dotiahnuť do tímu aj Richarda Lásika. Bývalý hráč Ružomberka, Slovana Bratislava či českého Baníka Ostrava pôsobil dlhé roky v Taliansku. V reprezentácii odohral za áčko tri zápasy a strelil gól proti Belgicku.

Na jeseň pôsobil 29-ročný stredopoliar v poslednom fortunaligovom FK Pohronie, kde patril do základnej zostavy, na novej zmluve sa však nedohodli.

„Manažér ma oslovil s možnosťou ísť do Košíc a mne sa táto myšlienka páčila. Celé sa to zdvojnásobilo po rozhovore s majiteľmi, ktorí mi predstavili víziu klubu. Myslím si, že ak to pôjde všetko podľa ich predstáv, tak tu vznikne niečo veľké,“ povedal Lásik po svojom príchode.

Denis Chudý

(Spartak TrnavaRohožník)

Denis Chudý ešte v drese AS Trenčín.
Denis Chudý ešte v drese AS Trenčín. (Autor: TASR - Radovan Stoklasa)

Okrem hráčov v poli nezabudli druholigisti ani na brankársky post. Ten sa rozhodol vystužiť aj nováčik z Rohožníka. Jedenásty tím tabuľky inkasoval na jeseň 32 gólov, čo je najviac po béčku Slovana (36) a poslednom Námestove (57).

Obec pri Malackách zalovila v prvoligových vodách a do svojich služieb na polroka získala zaujímavé meno. Odchovanec Trenčína Denis Chudý bol ešte minulý rok v širšom kádri slovenskej reprezentácie do 21 rokov, na jar zbieral skúsenosti v Dubnici.

Čerstvo 22-ročný (nar. 1. február 2000) sa teraz do druhej ligy vracia ako kmeňový hráč Spartaka Trnava. V Európe kryl chrbát o rok staršiemu Takáčovi, no do brány sa aj v konkurencii Ľuboša Kamenára a neskôr Dobrivoja Rusova neprebojoval.

Talentovaný brankár bude mať ďalšiu šancu ukázať svoje kvality a nahradiť 21-ročného Čecha Jakuba Trefila, ktorý sa po polročnom hosťovaní vrátil do Olomouca.

Tabuľka II. ligy

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
FK Železiarne PodbrezováFK Železiarne PodbrezováFK Železiarne Podbrezová
30
24
2
4
86:25
74
V
V
V
V
V
2
*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica
30
21
6
3
62:24
69
V
V
R
V
V
3
MFK SkalicaMFK SkalicaMFK Skalica
30
19
5
6
49:20
62
P
V
V
V
P
4
KFC KomárnoKFC KomárnoKFC Komárno
30
17
8
5
51:29
59
V
V
V
V
P
5
FC KOŠICEFC KOŠICEFC KOŠICE
30
17
5
8
73:38
56
R
V
V
V
V
6
Futbalový klub HumennéFutbalový klub HumennéFutbalový klub Humenné
30
16
8
6
36:30
56
V
P
V
V
V
7
FC ŠTK 1914 ŠamorínFC ŠTK 1914 ŠamorínFC ŠTK 1914 Šamorín
30
13
5
12
47:42
44
R
V
P
V
V
8
FC PetržalkaFC PetržalkaFC Petržalka
30
12
5
13
54:48
41
V
P
V
P
P
9
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
30
10
7
13
46:48
37
R
P
P
P
P
10
SLAVOJ TREBIŠOVSLAVOJ TREBIŠOVSLAVOJ TREBIŠOV
30
9
7
14
28:48
34
P
P
V
P
P
11
FK Dubnica nad VáhomFK Dubnica nad VáhomFK Dubnica nad Váhom
30
8
7
15
33:51
31
R
P
P
P
V
12
MŠK PúchovMŠK PúchovMŠK Púchov
30
8
5
17
36:49
29
R
V
P
P
V
13
FC RohožníkFC RohožníkFC Rohožník
30
8
5
17
30:58
29
P
V
P
P
V
14
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
30
7
5
18
36:61
26
P
P
R
V
P
15
Partizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠK
30
3
9
18
26:54
18
R
P
P
P
P
16
MŠK NámestovoMŠK NámestovoMŠK Námestovo
30
2
3
25
19:87
9
P
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Topkanonier sa vracia. Pozrite si sedem najzaujímavejších prestupov druhej ligy