Brazílsky súd prvýkrát v histórii potrestal prvoligistu zatvorením štadióna

Futbalisti Corinthians SC.
Futbalisti Corinthians SC. (Autor: Twitter Corinthians)
SITA|7. júl 2023 o 14:25

Potrestaný klub sa voči sankcii nemôže odvolať.

RIO DE JANEIRO. Brazílsky športový súd prvýkrát v histórii potrestal účastníka tamojšej najvyššej súťaže zatvorením štadióna pre divákov na jeden zápas.

Dôvodom sú homofóbne pokriky fanúšikov klubu Corinthians, ktorých sa dopustili 14. mája počas ligového zápasu proti mestskému rivalovi FC Sao Paulo (1:1). Potrestaný klub sa voči sankcii nemôže odvolať.

Hlavný rozhodca Bruno Arleu de Araújo asi na štyri minúty prerušil spomenuté stretnutie v 62. minúte pre neutíchajúce skandovanie domácich priaznivcov s homofóbnymi narážkami na súperových hráčov.

Miestny hlásateľ vyzval divákov, aby s nevhodnými prejavmi prestali. Podobné chorály sa na brazílskych štadiónoch ozývajú už desaťročia, no až teraz za ne niekto nesie zodpovednosť.

"Osem z deviatich členov senátu hlasovalo za historický trest. Takýto verdikt bol vynesený prvýkrát od zavedenia nových pravidiel, ktoré v tomto roku tvrdšie postihujú prípady rasizmu a diskriminácie," uviedol súd v oficiálnom stanovisku.

Podľa jedného zo sudcov klubu Corinthians uškodil fakt, že vlani už dostal pokutu za rovnaké správanie svojich fanúšikov.

"Diskriminačné provokácie musia vo futbale prestať, lebo spoločnosť sa zmenila. Vlani skandovali to isté a rozhodca tiež prerušil zápas," zdôvodnil trest Mauricio Neves Fonseca.

Futbalisti klubu Corinthians zo Sao Paula budú musieť odohrať pred prázdnymi tribúnami svojho štadióna NeoQuimica Arena najbližší domáci ligový duel proti tímu Vasco da Gama, ktorý je na programe 29. júla.

Po 13 stretnutiach aktuálnej sezóny patrí mužstvu Corinthians až 16. priečka v tabuľke najvyššej brazílskej súťaže a len jeden bod aj miesto ho delí od pásma zostupu.

Tabuľka brazílskej Série A

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Brazílsky súd prvýkrát v histórii potrestal prvoligistu zatvorením štadióna