Hráč mal používať falošný pas. Čiľania žiadajú vylúčenie Ekvádora z MS

Futbalisti Čile.
Futbalisti Čile. (Autor: TASR/AP)
SITA|29. júl 2022 o 16:51

Chcú, aby boli výsledky skontumované.

BRATISLAVA. Ekvádor si štyri mesiace pred začiatkom futbalových majstrovstiev sveta v Katare stále nemôže byť istý svojou účasťou na turnaji.

Čilská futbalová federácia pripravuje odvolanie, v ktorom chce požadovať vylúčenie Ekvádora a štart Čile na šampionáte, ktorý sa bude konať od 21. novembra do 18. decembra.

Požadujú kontumáciu výsledkov

Čiľania ešte začiatkom mája spochybnili postup Ekvádorčanov na MS.

Požiadali Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), aby prešetrila ich tvrdenie, že ekvádorský reprezentant Byron Castillo je v skutočnosti Kolumbijčan a nemal právo hrať v kvalifikačných zápasoch o postup na MS.

Nastúpil dovedna v ôsmich dueloch.

Ekvádor sa umiestnil na štvrtom mieste v 10-člennej juhoamerickej kvalifikačnej skupine a postúpil priamo na šampionát.

Čiľania skončili v kvalifikácii na 7. mieste, sedem bodov za Ekvádorčanmi, ale tvrdia, že by mohli postúpiť, ak by zápasy, v ktorých Castillo nastúpil, boli skontumované v prospech súperov Ekvádora výsledkom 3:0.

Disciplinárna komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v júni zamietla sťažnosť Čiľanov.

Tí sa však nechcú vzdať a chcú požiadať o preskúmanie rozhodnutia Odvolaciu komisiu FIFA.

V hre je princíp fair play, znie z Čile

„Sme si absolútne istí závermi, ku ktorým sme dospeli pri našom vyšetrovaní. Je úplne jasné, že hráč používa falošný ekvádorský pas.

V stávke nie je len miesto na majstrovstvách sveta, ale celý princíp fair play,“ uviedol vo vyhlásení generálny sekretár Čilskej futbalovej federácie Jorge Yunge, citoval ho napríklad web sport.pl.

Konečné rozhodnutie Odvolacej komisie FIFA by malo byť známe v priebehu niekoľkých týždňov.

V juhoamerickej kvalifikácii o postup na MS 2018 prehrala Bolívia kontumačne dve stretnutia po tom, ako v jej drese neoprávnene nastúpil obranca Nelson Cabrera, ktorý sa narodil v Paraguaji.

Pre kvalifikačný cyklus o MS 2022 nastolila FIFA v tomto smere prísnejšie pravidlá, podľa ktorých museli všetci hráči pred zápasmi predložiť na kontrolu rozhodcami svoje cestovné pasy.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Hráč mal používať falošný pas. Čiľania žiadajú vylúčenie Ekvádora z MS