Britská vláda chce regulovať kluby, dôvodom je finančná udržateľnosť

Lopta Premier League ilustračný záber
Lopta Premier League ilustračný záber (Autor: TASR/AP)
SITA|1. mar 2024 o 15:26

Cieľom je zaistiť finančnú stabilitu a udržateľnosť jednotlivých organizácií.

LONDÝN. Vláda Spojeného kráľovstva síce chystá sprísnenie regulácie vlastníkov anglických futbalových klubov, ich cieľom však nie je u procesu vylúčiť štátmi vlastnené spoločnosti.

Vládny zákon o riadení futbalu by dal nezávislému regulačnému orgánu právomoci na ochranu budúcnosti klubov a zabezpečenie ich finančnej udržateľnosti. Zahŕňa prísnejšie predpisy, kto môže viesť alebo vlastniť kluby.

Informovala o tom britská ministerka kultúry Lucy Frazerová, podľa ktorej vláda nenavrhla blokovať inými štátmi podporované investície.

V roku 2021 Saudskoarabské konzorcium Verejný investičný fond (PIF) prevzal klub Newcastle United.

"Chceme zaistiť, aby boli kluby finančne udržateľné. Nie to, kto ich vlastní. V návrhu zákona nebude zahrnuté, či klub môže vlastniť napríklad cudzí štát. Vládu zaujíma, aby osoby, ktoré riadia kluby, ich riadili dobre a aby prežili. O tom je celý návrh zákona," uviedla Frazerová na futbalovej konferencii.

V Anglicku viaceré kluby vlastnia zahraniční štátni predstavitelia. Už od roku 2008 vládnuca rodina z Abú Zabí zo Spojených arabských emirátov kúpila Manchester United a transformovala ho na jeden z najlepších tímov v Európe. "The Citizens" v minulej sezóne ovládli Premier League, FA Cup aj Ligu majstrov.

"Sme konzervatívna vláda. Nechceme prehnane regulovať, chceme len vyriešiť problém finančnej nestability. Chceme zabezpečiť, aby majitelia či šéfovia klubov prešli testom odolnosti, nech jednotlivé organizácie vedú so stabilnými finančnými plánmi," dodala Frazerová.

Návrh britskej vlády hovorí, že regulačný orgán by mal právomoc blokovať prípadné pokusy anglických klubov vstúpiť do projektov podobných s rokom 2021 v podobe neúspešnej európskej Superligy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Britská vláda chce regulovať kluby, dôvodom je finančná udržateľnosť