Futbal: Blatter chce zmenu termínu Afrického pohára národov

Prezident FIFA Sepp Blatter.
Prezident FIFA Sepp Blatter. (Autor: AP)
SITA|19. jan 2008 o 23:18

AKRA 19. januára (SITA, AP) - V Accre, hlavnom meste Ghany, sa v nedeľu začne futbalový Africký pohár národov, na ktorom sa zúčastní 16 afrických tímov. Vo vypredanom otváracom zápase nastúpi domáca reprezentácia ...

AKRA 19. januára (SITA, AP) - V Accre, hlavnom meste Ghany, sa v nedeľu začne futbalový Africký pohár národov, na ktorom sa zúčastní 16 afrických tímov.

Vo vypredanom otváracom zápase nastúpi domáca reprezentácia Ghany, ktorá sa stretne s Guineou. Na túto udalosť sa akreditovalo takmer 16 tisíc novinárov a očakáva sa až 3-miliónová divácka účasť. Miestna polícia má však už teraz plné ruky práce s udržaním poriadku v meste vzhľadom na prebiehajúce návaly predajcov, fanúšikov a organizačných tímov.

V dvoch posledných ročníkoch tohto podujatia triumfoval Egypt, domáca Ghana však bude tento rok poháňaná fanúšikmi, ktorí by radi videli triumf svojho družstva. Značným problémom zostáva načasovanie turnaja, proti ktorému protestujú európske futbalové kluby. Ich hráči sa totiž na podujatí zúčastňujú v hojnom počte. Len z anglickej Premier League ich za národné tímy nastúpi 37. Prezident FIFA Sepp Blatter už oznámil vytvorenie skupiny, ktorá má preveriť možný presun turnaja na iný čas.

Táto zmena by sa mohlo týkať podujatia v roku 2010 v Angole. Prezident Africkej futbalovej konfederácie Issa Hayatou však na margo zmeny termínu uviedol, že dátum turnaja sa meniť nebude: "Bol by to koniec pre africký futbal. Terním sa počas môjho úradovania meniť určite nebude." Termín turnaja sa nepáči najmä veľkým európskym klubom, ktoré musia v strede sezóny uvoľniť svojich najlepších futbalistov. "Pán Hayatou chce, aby boli africkí hráči maximálne pripravení na majstrovstvá sveta, ktoré sa v roku 2010 konajú v Juhoafrickej republike.

Zahraniční hráči však budú hrať najprv na Africkom pohári, potom sa vrátia do svojich líg a tam budú bojovať vo svojich mužstvách. Po tomto všetkom však budú pred šampionátom pravdepodobne dosť unavení. Treba sa zamyslieť nad alternatívnym termínom Afrického pohára," konštatoval Blatter.

Nachádzate sa tu:
Domov