Belgicko
Belgicko
EURO 2024
22.06.2024, Skupina E
2 - 0
1:0
Rumunsko
Rumunsko

Belgičania mohli výrazne pomôcť Slovákom, z množstva šancí ich však nevyužili dosť

Futbalisti Belgicka sa tešia z gólu Youriho Tielemansa v zápase proti Rumunsku na EURO 2024.
Fotogaléria (22)
Futbalisti Belgicka sa tešia z gólu Youriho Tielemansa v zápase proti Rumunsku na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|22. jún 2024 o 22:50

Futbalisti Belgicka zdolali Rumunsko v zápase skupiny E na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina E

Belgicko - Rumunsko 2:0 (1:0)

Góly: 2. Tielemans, 80. de Bryune

ŽK: Lukebakio - Bancu, M. Marin

Rozhodcovia: Marciniak - Listkiewicz, Kupsik (všetci Poľ.), 42 535 divákov.

Belgicko: Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen - Doku (72. Carrasco), Tielemans (72. Mangala), Onana, Theate (76. Debast) - Lukebakio (56. Trossard), Lukaku, de Bruyne

Rumunsko: Nita - Ratiu (90. Sorescu), Dragusin, Burca, Bancu - M. Marin (68. Olaru) - Man, R. Marin, Stanciu, Mihaila (68. Hagi) - Dragus (81. Alibec)

KOLÍN NAD RÝNOM. Futbalisti Belgicka zdolali v sobotňajšom zápase Rumunsko 2:0 a získali svoje prvé tri body na EURO 2024. Góly strelili už v druhej minúte Youri Tielemans a v závere aj Kevin de Bruyne.

V "slovenskej" E-skupine tak prispeli k tomu, že po dvoch hracích kolách majú všetky štyri mužstvá na konte rovnaký počet troch bodov.

Slovensku by výrazne pomohlo, keby Belgičania deklasovali Rumunov aspoň o štyri góly. Šance na to mali, no napokon premenili iba dve.

Smoliarom bol opäť Romelu Lukaku, ktorý sa dostal do viacerých gólových šancí a keď už prekonal súperovho brankára, o gól ho obrat systém VAR.

Rumuni tak majú po dvoch zápasoch skóre 3:2 a pred Slovenskom (2:2) sa udržia aj vtedy, ak v stredajšom vzájomnom zápase neprehrajú.

Zverenci Francesca Calzonu nastúpia proti Rumunom o 18.00 h vo Frankfurte, Belgičanov čaká v rovnakom čase v Stuttgarte súboj s Ukrajinou.

Tabuľka skupiny E na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Belgicko - Rumunsko na EURO 2024

I. polčas:

Belgičania nastúpili so štyrmi zmenami oproti prvému duelu so Slovenskom a mali skvelý vstup do duelu, keď skórovali už po 75 sekundách.

Rumuni stratili loptu na svojej polovici a po rýchlej kombinácii narazil Lukaku loptu Tielemansovi, ktorý v páde z hranice šestnástky prekonal Nițu - 1:0.

Fotogaléria zo zápasu Belgicko - Rumunsko na EURO 2024 (skupina E)

Rumuni mohli odpovedať v piatej minúte, no hlavičku Dragusina vytesnil na roh Casteels. Potom tempo trochu upadlo, no v 19. minúte sa prezentoval peknou strelou Lukebakio a rovnako dobrým zákrokom Nita.

Belgičania si držali súpera od tela, mali loptu na kopačkách a pokúšali sa prekvapiť obranu. Rumuni mali náznaky akcií, no zväčša ich nedotiahli do konca.

V 37. minúte sa dostal k strele z uhla Man, ale Casteels ju bez problémov chytil. Vzápätí sa zrodil brejk na druhej strane, ale Lukebakio zaváhal.

II. polčas:

Hneď po zmene strán dostal prihrávku za obranu Mihaila a rútil sa na bránu, no mieril nad. V 52. minúte vypálil de Bruyne tesne vedľa pravej žrde a v 64. mal smolu Lukaku, ktorému VAR zrušil už tretí gól na turnaji.

O tri minúty neskôr mohlo byť vyrovnané, no Rumuni nepremenili ani ďalšiu tutovku. Za belgickú obranu sa dostal Man, ktorý išiel sám proti Casteelsovi, ale trafil len do brankára.

Druhý polčas bol oveľa vyrovnanejší ako prvý, hral sa otvorený futbal s množstvom šancí na oboch stranách. Rumuni vycítili šancu a favorita dokázali dostať pod tlak, no trápili sa v koncovke.

Dobrý druhý polčas Rumunska pokazila chyba z 80. minúty. Dlhý výkop Casteelsa podbehol Burca, lopta tak dopadla až za obranu, kde de Bruyne vyhral bežecký súboj s Dragusinom a v páde prekonal Nitu - 2:0.

O chvíľu mohlo byť 3:0, no Trossard neprestrčil loptu na Lukakua. Gól mohli dať aj Rumuni, po chybe Faesa však vyrazil loptu na čiare Castagne.

Hlasy po zápase

Domenico Tedesco, tréner Belgicka: "Veľmi sa nám uľavilo, že sme zvíťazili. Získať tri body bolo veľmi dôležité. Viedla k tomu dlhá cesta. Mohli sme dať dnes i štyri, či päť gólov. Vypracovali sme si šance, čo je pozitívne, no mohli sme rozhodnúť skôr."

Edward Iordanescu, tréner Rumunska: "Mali sme príležitosti, ale na tejto úrovni musíte skórovať, ak chcete dosiahnuť dobrý výsledok. Prvý gól v našej sieti bol nešťastný, hráčom som cez prestávku povedal, aby sa upokojili. Situácia v skupine je zložitá, nesmieme si dovoliť inkasovať veľa gólov. Vôbec po prvýkrát na turnaji sme začali premýšľať aj nad výsledkom, ak by sme dostali tretí gól, bolo by to veľmi zlé."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Belgičania mohli výrazne pomôcť Slovákom, z množstva šancí ich však nevyužili dosť