Xavi pripustil, že bez trofeje by mu hrozil koniec. Získal ju proti Realu

Robert Lewandowski (v strede) pózuje so spoluhráčmi po zisku španielskeho Superpohára.
Robert Lewandowski (v strede) pózuje so spoluhráčmi po zisku španielskeho Superpohára. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. jan 2023 o 13:45

Tréner Realu uznal, že víťazstvo Kataláncov je zaslúžené.

RIJÁD. Xavi Hernandez dosiahol na prvú trofej ako tréner FC Barcelona. Jeho zverenci zdolali v nedeľnom "El Clásicu" v Rijáde rivalov z Realu Madrid 3:1, získali už štrnásty Superpohár a vylepšili vlastný rekord v tejto súťaži.

Veľkou mierou sa o to zaslúžili skúsený kanonier Robert Lewandowski a talentovaný mladík Gavi, keď sa podieľali na všetkých troch góloch svojho tímu.

Mimoriadna generácia hráčov

Bývalý kapitán Barcelony Xavi sa vrátil do tímu v novembri 2021. Po finálovom triumfe mu zagratuloval a vyjadril podporu aj prezident klubu Joan Laporta.

"Je to mimoriadna generácia hráčov vedená úžasným trénerom. Som presvedčený o Xavim, má vedomosti, osobnosť a svoj vlastný štýl, ktorý predvádza Barca," uviedol Laporta pre Movistar.

Xavi čelil veľkej kritike po októbrovom vypadnutí v skupinovej fáze Ligy majstrov a sám priznal, že ak v sezóne nezíska trofeje, tak mu hrozí koniec. Ako hráč nazbieral s Barcelonou mimo inými osem ligových titulov a štyri v LM.

Jeho zverenci boli v derby od začiatku aktívnejší, vysokým pressingom dostávali súpera pod tlak a v prvej polovici ho takmer k ničomu nepustili.

Prvú väčšiu šancu Lewandowského vytlačil brankár Thibaut Courtois na pravú žrď, no v 33. minúte sa už Katalánci presadili. Poľský reprezentant vysunul prihrávkou medzi obrancov do šestnástky Gaviho a ten rozvlnil sieť.

Futbalisti FC Barcelona sa tešia po triumfe v španielskom Superpohári.
Futbalisti FC Barcelona sa tešia po triumfe v španielskom Superpohári. (Autor: TASR/AP)

Na konci prvého polčasu si vymenili pozície a v prečíslení našiel Gavi Lewandowského. Barcelona zvýšila na rozdiel troch gólov v 69. minúte.

A opäť v tom mali prsty obaja strelci. Lewandowski potiahol loptu od polovice ihriska až pred šestnástku, na ľavej strane vysunul Gaviho a ten krížnym pasom našiel Pedriho - 3:0. Real v závere znížil po strele Karima Benzemu.

Ancelotii: Hrali lepšie a zaslúžili si to

"Potrebovali sme to viac ako Madrid, pretože získali viac titulov ako my. Som veľmi spokojný za hráčov, ktorí si to zaslúžili.

Tvrdo na tom pracovali. Je to skvelá partia. Hráči pochopili herný plán a zápas sa pre nás vyvíjal veľmi dobre," povedal Xavi.

VIDEO: Zostrih z finále španielskeho Superpohára

Hlavného trénera potešil najmä výkon Gaviho.

"Všetci sme z neho nadšení. Keď vidíte, ako tam necháva dušu, je to pre hráčov inšpirujúce. Má vrodenú schopnosť vodcovstva. Vychádza to z jeho vnútra, je to úžasné. Má osemnásť rokov a nemá žiadny strop."

Pre trénera Realu Carla Ancelottiho to bola prvá finálová prehra od roku 2014.

"Povedať, že to bolo poníženie, je neúctivé. Prehrali sme zápas s Barcelonou rovnako, ako sme ju zdolali v lige. Hrali lepšie a zaslúžili si to. Bodka," povedal.

"Myslím, že sme hrali na 90, 80 percent a v takomto finále proti Barcelone si to nemôžete dovoliť," povedal stredopoliar Realu Fede Valverde.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Xavi pripustil, že bez trofeje by mu hrozil koniec. Získal ju proti Realu