Polievka Banskej Bystrici výrazne chýba, v príprave nedokázala vyhrať ani raz

Kapitán MFK Dukla Banská Bystrica Ľubomír Willwéber.
Kapitán MFK Dukla Banská Bystrica Ľubomír Willwéber. (Autor: TASR)
TASR|23. júl 2024 o 15:34

Kapitánsku pásku prevzal nemenej skúsený defenzívny hráč Ľubomí Willwéber.

BANSKÁ BYSTRICA. Futbalisti Dukly Banská Bystrica vstúpia do novej sezóny Niké ligy s rozpočtom na úrovni dva a pol milióna eur a bez lídra ligových štatistík v počte gólov Róberta Polievku.

Mužstvu spod Urpína pod vedením nového kouča Mareka Bažíka nevyšla výsledkovo príprava, keď päť zápasov prehralo, v jednom sa zrodila remíza a nezaknihovalo ani jednu výhru.

Prípravné zápasy

Pohronie – B. Bystrice 3:2, Plzeň – B. Bystrica 2:1, Dukla Praha – B. Bystrica 1:0, B. Bystrica – Z. Moravce 1:1, Baník Ostrava – B. Bystrica 3:1, B. Bystrica – L. Mikuláš 0:3

"Odtrénovali sme 33 tréningov a odohrali 6 zápasov, nie s ideálnou štatistikou. Spokojnosť s výsledkami nie je, najmä s generálkou s Liptovským Mikulášom, v ktorej sme prehrali 0:3 a už v prvom polčase sme spravili tri kardinálne chyby na úrovni mladších žiakov.

Pozitívne hodnotím obdobie trénovania a zahraničné sústredenia v Česku. Tam sme odohrali dva dobré a ťažké zápasy s Plzňou a Duklou Praha a potom ešte s Baníkom Ostrava.

Verím, že nám tieto zápasy pomôžu, ale generálka nám pomútila hlavu nie v dobrom zmysle.

Stále verím v silné a dobré jadro mužstva, mám z neho dobrý pocit," vyjadril sa na utorňajšej tlačovej konferencii na mestskom mládežníckom štadióne Radvaň tréner Banskej Bystrice Marek Bažík.

VIDEO: Marek Bažík

V klube riešili počas leta dilemu ako nahradiť kapitána a lídra tímu Róberta Polievku, ktorý prestúpil do MTK Budapešť.

Vedenie klubu sa ho pokúša nahradiť viacerými mladými hráčmi. Na hrot útoku vyslalo Tomáša Maleca.

"Hľadali sme náhradu za Roba Polievku, v našich pomeroch je to však nemožné. Vsadili sme na inú typológiu v útoku, konkrétne na Tomáša Maleca.

Verím, že tomu prispôsobíme hru a pomôže nám. Bude to náročná sezóna, prvá po dlhých rokoch bez Roba, ktorý bol lídrom a stal sa fenomén nielen tu v Banskej Bystrici, ale bol aj tvárou najvyššej súťaže.

Dokázal ovplyvniť výsledky i herný výkon spoluhráčov. Teraz sú na rade iní hráči. Očakávame, že oni preberú štafetu.

Snažili sme sa omladiť káder, získať novú energiu. Máme mužstvo vekom vyskladané rovnomerne, no hľadáme vždy lacno, zadarmo a to najlepšie.

V rámci možností sme sa posilnili slušne,“ ozrejmil budovanie kádra športový riaditeľ banskobystrickej Dukly Jozef Mores.

VIDEO: Jozef Mores

Na tlačovej konferencii vystúpil aj predseda predstavenstva klubu spod Urpína Peter Krnáč.

Ten bližšie ozrejmil situáciu ohľadom kádra i financií: "Hráči ako Malec, Brenkus a Petrák prišli k nám zadarmo, no ostatných sme vykúpili.

Získali sme financie za dva zaujímavé transfery, teda za Roba Polievku šesťmiestnu sumu a takisto išlo nemalú čiastku i za Jakuba Uhrinčaťa od Sparty Praha.

Za tieto peniaze sme nakúpili mladých hráčov ako investíciu do klubu. Tiež išlo dokopy o šesťmiestnu sumu.

Navyše klub je po dvoch rokoch zastabilizovaný a rozpočet úrovni 2,5 miliónov eur vykrytý. Generálny sponzorom zostáva Veolia.“

Vedenie klubu pracuje na tom, aby sa v Banskej Bystrici postavil nový futbalový štadión, keďže na národnom atletickom pod pôsobnosťou VŠC Dukla nenašli adekvátne zázemie.

"Musíme spolu so samosprávou a Slovenským futbalovým zväzom niečo vymyslieť. Je čas otvorene o tom rozprávať a aj reálne kroky k tomu vykonať,“ podotkol Krnáč.

Banskobystričania by sa aj bez lídra tímu Polievku v nasledujúcej sezóne radi pobili o postup do prvej šestky nadstavbovej časti Niké ligy.

Kapitánsku pásku prevzal nemenej skúsený defenzívny hráč Ľubomí Willwéber.

Uvedomuje si, že dlhoročného kapitána bude ťažké nahradiť: "Po takom mene ako je Robo Polievka to nebudem mať jednoduché. Vieme aký bol na ihrisku, ale veľa ľudí nevie aký bol v kabíne. Udržal ju i keď bol mladší, vyburcoval ju. Vedel jej dať to, čo chýbalo.

Pokúsim sa nadviazať na jeho robotu. Verím, že mi pomôžu tak starší ako aj mladší hráči. Všetci si uvedomujeme, že príprava výsledkovo nebola taká ako mala byť.

Mrzí nás to, ale boli tam aj dobré veci. Musíme makať a stmeliť kolektív. Myslím si, že mladí do neho zapadli. Verím, že to v lige ukážeme."

Káder Banskej Bystrice

Príchody: Ivan Rehák (Železiarne Podbrezová, hosťovanie s opciou), Tomáš Malec (1. SK Prostějov, prestup), Bernard Petrák (FC Košice, prestup), Nicolas Šikula (FK Pohronie, prestup), Ivan Mensah (MŠK Žilina prestup), Michal Trnovský (ŠTK Šamorín, prestup), Michal Lukáč (Železiarne Podbrezová, prestup), Adam Brenkus (ViOn Z. Moravce, prestup), Samuel Svetlík (návrat z hosťovania D. Kubín), Maté Mihályi (z dorastu).

Odchody: Matúš Hruška (Dukla Praha, koniec zmluvy), Róbert Polievka (MTK Budapešť, prestup), Jakub Uhrinčať (Sparta Praha, uplatnenie opcie, prestup), David Depetris (Železiarne Podbrezová, koniec zmluvy), Joao Victor Guimaraes (ukončenie zmluvy), Marcos Paulo Costa de Oliveira (koniec zmluvy), Matúš Körös (MFK Zvolen, hosťovanie), Dominik Bača (FK Podkonice, hosťovanie), Erik Murín (MFK D. Kubín, hosťovanie).

Brankári: Ivan Rehák, Michal Lukáč, Michal Trnovský

Obrancovia: Bernard Petrák, Nicolas Šikula, Lukáš Migaľa, Ivan Mensah, Oliver Klimpl, Ľubomír Willwéber, Timotej Záhumenský, Marek Hlinka

Stredopoliari: Dávid Richtárech, Jakub Považanec, Branislav Ľupták, Gabriel Demian, Adam Brenkus, Marián Pišoja, Tibor Slebodník, Dávid Veselovský

Útočníci: Martin Rymarenko, Adam Hanes, Maté Mihályi, Samuel Svetlík, Tomáš Malec

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Polievka Banskej Bystrici výrazne chýba, v príprave nedokázala vyhrať ani raz