Krajina je v kríze. Argentínska politička vyzvala ľudí, aby cez MS nepracovali

Futbalisti Argentíny.
Futbalisti Argentíny. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. nov 2022 o 18:25

Argentína bojuje s vysokou infláciou, ktorá do konca roka dosiahne 100 percent.

BRATISLAVA. Argentínska ministerka financií Kelly Olmosová sa pred futbalovými majstrovstvami sveta v Katare postarala o rozruch, keď vyhlásila, aby obyvatelia tejto juhoamerickej krajiny uprednostnili sledovanie zápasov šampionátu pred pracovnými povinnosťami.

U fanúšikov v Argentíne stúpa „futbalová horúčka“. Mužstvo reprezentačného kouča Lionela Scaloniho neprehralo ani jeden z ostatných 34 duelov, čo u mnohých vyvoláva optimizmus, že mužstvo okolo hviezdneho kapitána Lionela Messiho by sa konečne mohlo dočkať triumfu na majstrovstvách sveta.

Do tejto kategórie pravdepodobne patrí i šéfka argentínskeho rezortu financií.

„Viem, že musíte pracovať, ale mesiac nič nezmení. Urobte si z majstrovstiev sveta prioritu,“ povedala Olmosová pre televíziu El Nueve, jej slová citoval i web sport.pl.

Mnohí sa však zhodli na tom, že jej slová neboli na mieste, keďže situácia v krajine nie je najlepšia. Argentína bojuje s vysokou infláciou, ktorá do konca tohto roka dosiahne 100 percent. Odhady pre budúci rok hovoria dokonca o 130 percentách.

„Na situácii popracujeme, ale najprv nech Argentína vyhrá majstrovstvá sveta. Vieme, čo to pre Argentínčanov znamená,“ dodala Olmosová.

Argentína, ktorá v minulosti vyhrala svetový šampionát dva razy - v rokoch 1978 a 1986, odohrá svoj prvý zápas na MS v Katare 22. novembra proti Saudskej Arábii. V C-skupine sa následne stretne s Mexikom (26.11.) a Poľskom (30.11.).

Spomenutý Messi sa predstaví na piatom svetovom šampionáte, no na rozdiel od iných argentínskych idolov ako Mário Kempes či Diego Maradona nikdy nevyhral majstrovstvá sveta.

Najbližšie bol k tomu na MS 2014 v Brazílii, kde Argentína podľahla vo finále Nemecku 0:1 po predĺžení.

Na ostatnom „mundiale“ pred štyrmi rokmi v Rusku prehrali Argentínčania v osemfinále s neskoršími majstrami sveta Francúzmi (3:4).

MS vo futbale 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Krajina je v kríze. Argentínska politička vyzvala ľudí, aby cez MS nepracovali