Peniaze z predaja Chelsea majú ísť na charitu. Abramovič čaká na súhlas britskej vlády

Roman Abramovič.
Roman Abramovič. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. máj 2022 o 16:49

Transakcia má byť najväčšou v histórii športu.

LONDÝN. Vláda Spojeného kráľovstva zatiaľ neodobrila možnosť predaja anglického futbalového klubu FC Chelsea konzorciu záujemcov na čele so spoluvlastníkom bejzbalového klubu Los Angeles Dodgers Toddom Boehlym.

Ak by sa transakciu za 2,5 miliardy libier podarilo zrealizovať, bol by to najlukratívnejší obchod v histórii športu.

Na schválenie predaja sa od britskej vlády vyžaduje vydanie aktualizovanej licencie, ktorá by londýnskemu klubu umožnila pokračovať vo svojej obchodnej činnosti. Platnosť súčasnej licencie vyprší 31. mája.

Po devätnástich rokoch sa v organizácii "The Blues" skončí éra Rusa Romana Abramoviča, ktorý však z predaja neuvidí ani libru a všetky financie poputujú na pomoc obetiam vojny na území Ukrajiny.

Tú v závere februára rozpútali Rusi s pomocou Bielorusov, preto musel Abramovič pristúpiť k predaju klubu.

Rus sa totiž ocitol na sankčnom zozname, Chelsea má zmrazené aktíva a funguje v obmedzenom režime. Náklady A-tímu na zápasy u súperov nesmú presiahnuť v prepočte 24-tisíc eur.

"Výťažok z predaja bude uložený na zmrazený bankový účet v Spojenom kráľovstve s úmyslom venovať 100 percent na charitatívne účely, ako potvrdil Roman Abramovič," uviedol nedávno londýnsky klub v tlačovom vyhlásení.

Súčasťou spomenutého konzorcia je aj švajčiarsky boháč Hansjörg Wyss či Mark Walter, ktorý je rovnako ako Boehly súčasťou vlastníckej štruktúry LA Dodgers. Boehly tiež vlastní menšinové podiely v basketbalových tímoch Los Angeles Lakers a Los Angeles Sparks.

Noví vlastníci plánujú investovať ďalších 1,75 miliardy libier (cca 2 miliardy eur) do rozvoja klubu. Okrem rekonštrukcie Stamford Bridge chcú podporiť aj mládežnícku akadémiu a ženský tím. Pod Romanom Abramovičom získala Chelsea za 19 rokov spolu 21 trofejí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Peniaze z predaja Chelsea majú ísť na charitu. Abramovič čaká na súhlas britskej vlády