Prepadák v Albánsku. Rezignácia? Je to na vedení, tvrdí tréner Česka

Taulant Seferi bojuje o loptu s Vladimírom Coufalom.
Taulant Seferi bojuje o loptu s Vladimírom Coufalom. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|13. okt 2023 o 07:20

Albánci nás zmietli, píšu médiá u susedov.

TIRANA. Bol to priamy súboj o prvé miesto v skupine, pre českých futbalistov sa ale zmenil na predčasný halloweensky horor. Dostali tvrdú facku, či skôr preplesk.

Česi prehrali v kvalifikačnom súboji o EURO 2024 v Albánsku rozdielom triedy 0:3. „Česi sa uvarili v albánskom pekle,” opísal duel web ČT Sport.

„Nie, toto nie je normálna prehra. Toto je debakel. Prepadák. Albánsko zmietlo naše národné mužstvo a podpísalo sa k jeho hernému rozkladu,” dodal český denník Sport.

Horúce prostredie sa stalo zbraňou

Komplikované podmienky očakával už pred zápasom redaktor Jan Palička z iDnes.cz, ktorý sa nachádzal priamo v Tirane: „Po prvé vypredaný štadión, po druhé pekelné povzbudzovanie, po tretie zradná východisková pozícia.”

Dopadlo to však oveľa horšie, ako mnohí očakávali. Albáncom vychádzali protiútoky. Česi inkasovali dovedna štyrikrát, posledný gól však pre ofsajd neplatil.

Réžia ukázala v televízii nakreslenú ofsajdovú čiaru. Povedzme, že bola nakreslená voľnou rukou.

„Albánsko bolo v porovnaní s našou reprezentáciou jednoznačne lepšie, nebezpečnejšie, aj futbalovejšie. Navyše, pomohlo mu prostredie, aréna Air Albania je jeho obrovská zbraň,” napísal redaktor Sportu Jiří Feigl.

Ukázalo sa, že výber hráčov trénera Jaroslava Šilhavého nebol šťastný. Aj keď sa Česi snažili hrať s loptou často na svojich kopačkách, červená karta Chytila ich pribrzdila a v desiatich sa ťažko dostávali do šancí.

Cesta na EURO sa komplikuje

„My Česi, keď nám tečie do topánok, tak spravidla zaberieme,“ motivoval pred dôležitým duelom tréner Česka. 

Od nevydarenej kvalifikácie na MS vo futbale v Katare 2022 začala iskriť nedôvera v trénera, ktorý navyše čelí enormnej kritike fanúšikov.

Niektorí z nich videli tento zápas jasne – buď Česi zdolajú Albáncov alebo prehrajú a Šilhavý príde o svoje kreslo na lavičke.

Tréner Česka Jaroslav Šilhavý.
Tréner Česka Jaroslav Šilhavý. (Autor: TASR/AP)

„Vyčíta sa mu málo emócií, prílišné lipnutie na pripravenej taktike, málo variability alebo nevhodné striedanie,” napísal Palička z iDnes.

Českí futbalisti nedokázali zdolať Albáncov v skupine ani na druhý pokus.

„Všetko gradovalo práve proti Albánsku, v septembrovom domácom zápase Česi premrhali prvý polčas a nakoniec remizovali 1:1. Tým pádom sa cesta na ME podstatne skomplikovala,” dodal.

Hráči za trénerom stoja: „Odkedy prišiel tréner Šilhavý, ťaháme za jeden koniec povraz,” vysvetlil pred duelom s Albánskom Vladimír Coufal. „Máme skvelú partiu. O to viac ma mrzí, ako je reprezentácia občas vnímaná.”

Rezignácia? To neviem, tvrdí tréner

„Do zápasu sme vstúpili veľmi zle. Prvá strela súpera znamenala gól. Namiesto toho, aby sme vyrovnali, šli sme do hry s desiatimi hráčmi. Potom už to bolo zložité,” kajal sa pred novinármi tréner Šilhavý.

„Súper dobre bránil, chodil do brejkov a dal nám z nich ešte dva góly. Nechcem sa vyhovárať na vylúčenie, ale keď hráte polčas v desiatich, niekde sa to prejaví,” dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Prepadák v Albánsku. Rezignácia? Je to na vedení, tvrdí tréner Česka