26.11.2022 | Skupina D
26.11.2022 | Sk. D
2 - 1
(0:0)

Francúzsko zlomilo prekliatie šampiónov, Mbappé strelil Dánom dva góly

Kylian Mbappe.
Kylian Mbappe. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|26. nov 2022 o 19:00 (aktualizované 26. nov 2022 o 20:42)

Francúzsko dnes zdolalo Dánsko v zápase MS vo futbale 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS vo futbale 2022 - skupina D

Francúzsko - Dánsko 2:1 (0:0)

Góly: 61. Mbappé, 86. Mbappé - 68. A. Christensen

ŽK: Kounde - A. Christensen, Cornelius. Rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.)

42.860 divákov

Francúzsko: Lloris - Kounde, Varane (75. Konate), Upamecano, T. Hernandez - Tchouameni, Rabiot - Griezmann (90.+3 Fofana) - Dembele (75. Coman), Giroud (63. Thuram), Mbappe

Dánsko: Schmeichel - Andersen, A. Christensen, Nelsson - Kristensen (90.+2 Bah), Höjbjerg, Eriksen, Maehle - Lindström (85. Jensen), Cornelius (46. Braithwaite), Damsgaard (74. Dolberg)

DAUHA. Futbalisti Francúzska vyhrali na MS vo futbale 2022 v Katare, keď pokorili Dánsko 2:1.

Francúzi prvý zápas skupiny D vyhrali s Austráliou, hráči Dánska bezgólovo remizovali s Tuniskom.

Dáni tak nenadviazali na dve tohtoročné výhry nad úradujúcimi majstrami sveta. V Lige národov ich zdolali 2:1 v Paríži a 2:0 doma.

Francúzsko zlomilo "prekliatie" šampiónov, Taliani (2010), Španieli (2014) ani Nemci (2018) po zisku titulu nepostúpil na ďalšom šampionáte zo skupiny.

Francúzi odohrajú záverečný skupinový duel v stredu o 16.00 h s Tuniskom, Dáni sa v priamom súboji o postup stretnú v rovnakom čase s Austráliou.

(Autor: SofaScore)

Tabuľka skupiny D

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Francúzsko - Dánsko

I. polčas:

Dáni chceli nadviazať na dva tohtoročné triumfy nad Francúzmi v Lige národov (2:1, 2:0) a začali aktívne, no súperi ich do šancí nepustili. Prvá prišla v 13. minúte na druhej strane, po Griezmannovom centri a hlavičke Koundeho odvrátili loptu spred čiary dánski obrancovia.

V 19. minúte zablokoval Varane v šestnástke Damsgaarda, ktorý sa tak nedostal k zakončeniu. Chvíľu na to poslal Griezmann dlhú prihrávku medzi dánskych obrancov a Christensenovi nezostávalo nič, ako faulom zastaviť rozbehnutého Mbappeho.

Pol metra za ním boli ešte ďalší dvaja dánski hráči a tak rozhodca ukázal stopérovi len žltú kartu, i keď nebyť jeho zákroku, Mbappe by išiel sám na bránku.

Nasledoval Dembeleho center a pri Rabiotovom hlavičkovom zakončení sa predviedol Schmeichel, ktorý vyrazil loptu na roh.

(Autor: SofaScore)

Pomáhali mu aj spoluhráči, ktorí v nasledujúcich minútach zblokovali strely Koundeho, Dembeleho a ďalších. Severania výborne zhusťovali priestor pred šestnástkou i v nej.

V 36. minúte im vyšla rýchla kontra, ale tiesnený Cornelius poslal prudkú strelu vedľa pravej žrde. V 40. minúte našiel Dembele v šestnástke úplne voľného Mbappeho, no kanonier v tutovke vysoko prestrelil. Francúzi v prvej polovici prestrieľali súpera 12:2, 2:0 na bránku.

II. polčas:

Aj v úvode druhého dejstva boli o čosi aktívnejší Dáni, no bez väčších šancí. Postupne prebrali taktovku obhajcovia titulu a tak ako v prvom polčase, snažili sa preniknúť cez prehustenú obranu súpera.

V 56. minúte sa Mbappe presadil v súboji na polovici ihriska s loptou prešiel až do zakončenia, ktoré Schmeichel poslal na roh.

O pár minút neskôr Griezmann v tutovke prestrelil, no v 61. minúte to Francúzom už vyšlo a po akcii Mbappe - Hernandez - Mbappe otvorili skóre. Pre francúzskeho kanoniera to bol jubilejný 30. zásah v národnom drese.

Dáni sa po inkasovanom góle vrhli do útoku, v 68. minúte si vybojovali roh a dokázali z neho vyrovnať. Eriksenov center predĺžil na prvej žrdi Andersen a nekrytý Christensen hlavou rozvlnil sieť - 1:1.

O ďalších päť minút mohli byť už vo vedení, ale Lindström trafil vo veľkej šanci len do stredu bránky, kde bol pripravený Lloris.

V 80. minúte sa predviedol akrobatickým zakončením Rabiot, ale tesne minul a o minútu neskôr dopadol rovnako v dobrej šanci Braithwaite. O triumfe Francúzska rozhodol Mbappe, ktorý sa v 86. minúte presadil po centri Griezmanna.

Hlasy po zápase

/zdroj: L'Équipe, Berlingske/

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Je to pre nás ideálne, máme šesť bodov a istotu postupu po dvoch zápasoch. Dodá nám to pokoj a istotu pred posledným zápasom v skupine."

Antoine Griezmann, stredopoliar Francúzska: "Vedeli sme, že to bude komplikovaný zápas, prehrali sme s nimi dvakrát v Lige národov. Predviedli sme dobrý výkon, všetci sme tvrdo pracovali. Je to pekné víťazstvo."

Kasper Hjulmand, tréner Dánska: "Celkovo sme odohrali dobrý a odvážny zápas. Opäť rozhodli maličkosti. Dali sme Francúzom šance, ktoré sme mali ustrážiť, a nepremenili sme naše."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Francúzsko zlomilo prekliatie šampiónov, Mbappé strelil Dánom dva góly